Της Χαρούλας Μπιλάλη, BSc MMedSc – CEO, Ferticeutics Co.
Μοριακής βιολόγου με εξειδίκευση στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και το Μικροβίωμα – Επιστημονικής Διευθύντριας Fertilovit Greece.
Την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14.11), είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ο διαβήτης, μια χρόνια μεταβολική διαταραχή, δεν επηρεάζει μόνο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά έχει επίσης σημαντικές επιπτώσεις στη γονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
Για τα άτομα και τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προκλήσεις υπογονιμότητας, η κατανόηση της σχέσης μεταξύ διαβήτη και αναπαραγωγικής υγείας είναι ένα κρίσιμο βήμα για τη λήψη σωστών αποφάσεων όταν προσπαθούν να τεκνοποιήσουν.
Πώς ο διαβήτης επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα
Ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε ορμονικές ανισορροπίες και να επηρεάσει τη λειτουργία των ωοθηκών με διάφορους τρόπους. Για τις γυναίκες με διαβήτη, οι ανισορροπίες του σακχάρου στο αίμα μπορεί να μεταβάλλουν τους εμμηνορροϊκούς κύκλους και να διαταράξουν την ωορρηξία.
Επιπλέον, τα άτομα με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS), έχουν συχνά αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα τους παράγει ινσουλίνη, μια βασική ορμόνη για την εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα, αλλά δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά. Η αντίσταση στην ινσουλίνη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Το PCOS μπορεί να δυσκολέψει τη σύλληψη των γυναικών, καθώς επηρεάζει τη συχνότητα της ωορρηξίας και τα επίπεδα των ορμονών.
Επιπλέον, οι γυναίκες με διαβήτη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο αποβολής, ιδίως όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα δεν είναι καλά ελεγχόμενα. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης κατά τη διάρκεια της σύλληψης και της εγκυμοσύνης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών της εγκυμοσύνης, ακόμη και συγγενών ανωμαλιών στο μωρό. Η διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε ένα υγιές εύρος είναι ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση αυτών των κινδύνων και την υποστήριξη της αναπαραγωγικής υγείας.
Διαβήτης και ανδρική γονιμότητα
Ο διαβήτης επηρεάζει επίσης την ανδρική γονιμότητα, κυρίως μέσω ορμονικών διαταραχών και βλαβών στα αναπαραγωγικά όργανα. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της τεστοστερόνης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή σπέρματος.
Οι διαβητικοί άνδρες εμφανίζουν συχνά μειωμένη λίμπιντο, στυτική δυσλειτουργία και χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων, τα οποία μπορούν να εμποδίσουν τη γονιμότητα.
Το οξειδωτικό στρες είναι ένας άλλος παράγοντας που συνδέει τον διαβήτη με την υπογονιμότητα στους άνδρες. Τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης αυξάνουν την παραγωγή αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS), οδηγώντας σε οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να βλάψει το DNA του σπέρματος και να μειώσει την κινητικότητα του σπέρματος.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, η διαβητική νευροπάθεια -μια επιπλοκή του διαβήτη- μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία της εκσπερμάτισης, επηρεάζοντας περαιτέρω την ικανότητα σύλληψης.
Ο ρόλος της ινσουλίνης και της αντίστασης στην ινσουλίνη
Η ινσουλίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα, παίζει ζωτικό ρόλο στην αναπαραγωγική υγεία. Η αντίσταση στην ινσουλίνη, χαρακτηριστικό γνώρισμα του διαβήτη τύπου 2, συνδέεται στενά με την υπογονιμότητα και στα δύο φύλα.
- Στις γυναίκες, η περίσσεια ινσουλίνης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής τεστοστερόνης, διαταράσσοντας τη φυσιολογική ωορρηξία.
- Για τους άνδρες, η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και σε ανισορροπία άλλων ορμονών του φύλου, επηρεάζοντας περαιτέρω την ποιότητα του σπέρματος. Αρκετές μελέτες έχουν υποδείξει ότι η ενδοκρινική δραστηριότητα του λιπώδους ιστού και η κατάσταση αντίστασης στην ινσουλίνη και υπεργλυκαιμίας μπορεί να επηρεάζουν τη σύνθεση τεστοστερόνης στα κύτταρα αυτά. Τα υψηλά επίπεδα λεπτίνης είναι συχνά παρόντα σε καταστάσεις αντίστασης στην ινσουλίνη και οδηγούν σε μείωση της έκκρισης τεστοστερόνης.
Διαχείριση του διαβήτη για τη βελτίωση της γονιμότητας
Για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβήτη και γονιμότητας, υπάρχουν βήματα για την αποτελεσματική διαχείριση και των δύο καταστάσεων:
- Έλεγχος του σακχάρου στο αίμα: Η διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σε ένα εύρος-στόχο είναι απαραίτητη. Η τακτική παρακολούθηση, οι διατροφικές προσαρμογές και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη καλύτερου γλυκαιμικού ελέγχου, μειώνοντας τις επιπτώσεις του διαβήτη στα αναπαραγωγικά όργανα.
- Ισορροπημένη διατροφή: Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης, πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά διατροφής που περιορίζει τα απλά σάκχαρα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα βοηθά στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα και υποστηρίζει την ορμονική ισορροπία.
- Διαχείριση βάρους: Η επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, να μειώσει τη φλεγμονή και να βελτιώσει την αναπαραγωγική υγεία. Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ευεργετική για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και την ορμονική ισορροπία και μπορεί να είναι χρήσιμη τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες που αγωνίζονται με υπογονιμότητα που σχετίζεται με τον διαβήτη.
- Αντιοξειδωτικά και συμπληρώματα διατροφής: Τα αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C και Ε, το CoQ10 και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, βελτιώνοντας την ποιότητα του σπέρματος και την υγεία των ωαρίων. Εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής όπως τα Fertilovit που έχουν σχεδιαστεί για την υποστήριξη της αναπαραγωγικής υγείας μπορούν επίσης να παρέχουν ζωτικά θρεπτικά συστατικά και να υποστηρίζουν τη μεταβολική ισορροπία.
- Ιατρική υποστήριξη και υποστήριξη γονιμότητας: Σε περιπτώσεις όπου ο διαβήτης και η υπογονιμότητα συνδέονται, η αναζήτηση καθοδήγησης από ειδικούς σε θέματα γονιμότητας που κατανοούν την ενδοκρινολογία μπορεί να κάνει τη διαφορά. Οι θεραπείες γονιμότητας, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες των διαβητικών ατόμων και οι θεραπείες αυτές μπορούν να συνδυαστούν με το θεραπευτικό πλάνο διαχείρισης του διαβήτη.
Ολιστική προσέγγιση της γονιμότητας και της υγείας
Ο διαβήτης και η γονιμότητα συνδέονται στενά και μια προληπτική, ολοκληρωμένη προσέγγιση μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους πάσχοντες να βελτιώσουν τις πιθανότητες σύλληψης.
Με τη σωστή υποστήριξη, τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και ένα εξατομικευμμένο πλάνο, τα άτομα με διαβήτη μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα την κατάστασή τους και να υποστηρίξουν την αναπαραγωγική τους υγεία.
Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, ας υποστηρίξουμε κάθε μορφής ευαισθητοποίηση για αυτή τη σοβαρή νόσο και ας ενθαρρύνουμε πιο υγιεινούς τρόπους ζωής που όχι μόνο ελέγχουν τον διαβήτη αλλά και διατηρούν και προστατεύουν τη γονιμότητα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.
Πώς το Fertilovit F PCOS και το Fertilovit M Plus μπορούν να βοηθήσουν
Το Fertilovit F PCOS είναι ειδικά σχεδιασμένο για την υποστήριξη γυναικών με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών PCOS και προβλήματα γονιμότητας που σχετίζονται με ορμονικές και μεταβολικές ανισορροπίες. Το συμπλήρωμα περιέχει μια ποικιλία βιταμινών, ανόργανων συστατικών και αντιοξειδωτικών, μεταξύ των οποίων:
- EPA και DHA: Απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μειώνουν τη φλεγμονή και βελτιώνουν την κυτταρική υγεία.
- Μυο-ινοσιτόλη και D-χείρο-ινοσιτόλη: Γνωστά για τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και την αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση του PCOS.
- Βιταμίνη D, βιταμίνη Ε, βιταμίνη C και συνένζυμο Q10: Ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα ωάρια από το οξειδωτικό στρες και ενισχύουν τη συνολική παραγωγή κυτταρικής ενέργειας.
- Μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο: Βασικά μέταλλα για τη ρύθμιση των ορμονών και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Το Fertilovit M Plus έχει σχεδιαστεί για την ενίσχυση της ανδρικής γονιμότητας, ιδιαίτερα για όσους αντιμετωπίζουν οξειδωτικό στρες και κυτταρικές βλάβες, που και τα δύο αυτά συνδέονται με τον διαβήτη. Περιλαμβάνει:
- L-κιτρουλίνη και L-καρνιτίνη: Αμινοξέα που βελτιώνουν τη ροή του αίματος, μειώνουν το οξειδωτικό στρες και υποστηρίζουν την κινητικότητα του σπέρματος.
- Γλουταθειόνη και N-ακετυλο-L-κυστεΐνη: Αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το DNA του σπέρματος από βλάβες και μειώνουν το οξειδωτικό στρες.
- Βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, ψευδάργυρος και σελήνιο: Υποστηρίζουν την υγεία του σπέρματος και βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος.
- Συνένζυμο Q10 και λυκοπένιο: Υποστηρίζουν την υγεία των μιτοχονδρίων, η οποία είναι κρίσιμη για την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα του σπέρματος.
Υποστήριξη της γονιμότητας με το Fertilovit F PCOS και το M Plus
Η επιπλέον εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα με στοχευμένη διατροφική υποστήριξη από συμπληρώματα όπως το Fertilovit F PCOS και το Fertilovit M Plus μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αναπαραγωγικής υγείας. Με τη διαχείριση του οξειδωτικού στρες, την υποστήριξη της ορμονικής ισορροπίας και την ενίσχυση της κυτταρικής υγείας, αυτά τα 2 εξειδικευμένα συμπληρώματα προσφέρουν υποστήριξη σε άνδρες και γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας λόγω διαβήτη.
Η λήψη προληπτικών μέτρων για την πιο αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη και η ενσωμάτωση εξειδικευμένων συμπληρωμάτων γονιμότητας μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες σύλληψης και να συμβάλει σε ένα υγιέστερο αναπαραγωγικό μέλλον.