Υποθυρεοειδισμός και υπερθυρεοειδισμός: ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε.

Η νόσος του θυρεοειδούς είναι ένας ευρύς όρος που περιγράφει μια ιατρική διαταραχή στην οποία ο θυρεοειδής δεν παράγει τη σωστή ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών (τριιωδοθυρονίνη Τ3 και θυροξίνη Τ4). Οι ορμόνες που παράγει ο θυρεοειδής αδένας δρουν σε όλα σχεδόν τα όργανα του σώματος, βοηθώντας το να λειτουργεί ομαλά.

Όταν ο θυρεοειδής παράγει μεγαλύτερη από τη φυσιολογική ποσότητα ορμονών (υπερθυρεοειδισμός), το σώμα χρησιμοποιεί ενέργεια πολύ γρήγορα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους χωρίς καν να προσπαθήσετε ή ακόμα και να σας κάνει να αισθάνεστε νευρικοί.

Από την άλλη πλευρά, ο θυρεοειδής σας μπορεί επίσης να παράγει πολύ μικρότερη ποσότητα ορμονών. Αυτή η κατάσταση αναφέρεται ως υποθυρεοειδισμός. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί να αισθάνεστε διαρκώς κουρασμένοι, να παίρνετε βάρος ή να έχετε μικρότερη ανοχή στο κρύο.

Για την Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς, δημιουργήσαμε για εσάς που πάσχετε είτε από υποθυρεοειδισμό ή από υπερθυρεοειδισμό έναν οδηγό για τις τροφές που ιδανικά θα πρέπει να αποφεύγετε ή να περιορίζετε ανάλογα με το σε ποια κατηγορία ανήκετε.

 Για τον υποθυρεοειδισμό

  • Σόγια: Τα φυτοοιστρογόνα που είναι άφθονα στα προϊόντα σόγιας μπορεί να παρεμβαίνουν στην ομαλή παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών και να επιδεινώνουν τον υποθυρεοειδισμό.
  • Σταυρανθή λαχανικά: Τα λαχανικά όπως το λάχανο και το μπρόκολο ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Αυτά τα λαχανικά μειώνουν την ικανότητα του θυρεοειδούς να απορροφά το ιώδιο, μειώνοντας τη λειτουργικότητα του αδένα.
  • Λιπαρά τρόφιμα: Τα λίπη εμποδίζουν την απορρόφηση της θυρεοειδικής ορμόνης και των φαρμάκων υποκατάστασης θυρεοειδικών ορμονών στο σώμα γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τον υποθυρεοειδισμό.
  • Περίσσεια φυτικών ινών: Η υπερβολική κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην ομαλή θεραπεία του υποθυρεοειδισμού.
  • Ζάχαρη: Μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση του μεταβολισμού του σώματος καθώς και αύξηση βάρους, η οποία επιδεινώνει τον υποθυρεοειδισμό.

 

Για τον υπερθυρεοειδισμό

  • Τροφές πλούσιες σε ιώδιο: Η δραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα αυξάνεται από το ιώδιο. Ως αποτέλεσμα, θα πρέπει να αποφεύγονται τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο, όπως φύκια και ιωδιούχο αλάτι.
  • Καφεΐνη: Αποφύγετε διεγερτικά όπως ο καφές ή άλλα καφεϊνούχα ή διεγερτικά γεύματα και ποτά, καθώς επιδεινώνουν τα συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού.
  • Αλκοόλ: Εξαντλεί ενεργειακά τον οργανισμό, διαταράσσει την ορμονική ομοιόσταση και επιδεινώνει τα προβλήματα ύπνου που σχετίζονται με τον υπερθυρεοειδισμό.
  • Πρόσθετα σάκχαρα: Αυτό περιλαμβάνει ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη και άλλα. Όχι μόνο προσθέτουν κενές θερμίδες αλλά προκαλούν και αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

 

Τέλος, για την συνολικά καλύτερη υγεία του θυρεοειδούς αδένα προσπαθήστε να εξαλείψτε τις τοξίνες. Συνθετικές ορμόνες στα κρέατα, τα αντιβιοτικά και τα φυτοφάρμακα αποτελούν τοξίνες που μπορεί να προκαλέσουν αυτοάνοσες και φλεγμονώδεις αποκρίσεις. Όσο περισσότερο μπορείτε να αφαιρέσετε αυτές τις τοξίνες από το φαγητό σας, τόσο μικρότερη επιβάρυνση θα δημιουργήσουν αυτές οι τροφές στο ανοσοποιητικό και το ενδοκρινικό σας σύστημα.

Προτιμήστε βιολογικά, χωρίς ορμόνες, χωρίς αντιβιοτικά, ελευθέρας βοσκής, άγρια αλιευμένα και χωρίς φυτοφάρμακα τρόφιμα όποτε είναι δυνατόν. Και για ακόμα καλύτερη υποστήριξη της ομαλής λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα και συνολική σωματική ευεξία, κάντε καθημερινό σύμμαχο σας τα Fertilovit® F THY.

 

 

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα