Υποθυρεοειδισμός και ενέργεια | Μια καθημερινή ρουτίνα για την καταπολέμηση της κόπωσης

Η κόπωση είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού ή αλλιώς της υπολειτουργίας του θυρεοειδούς. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να αισθανθεί καλύτερα, όμως πέρα από αυτό μερικές τροποποιήσεις στην καθημερινή του ρουτίνα μπορούν επίσης να τον βοηθήσουν να διατηρήσει την ενέργειά του καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μάλιστα, όπως τονίζουν οι ειδικοί, όλα έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής. Είμαστε ό,τι τρώμε, κάνουμε και σκεφτόμαστε. Ανεξάρτητα από την αιτία του υποθυρεοειδισμού- την αυτοάνοση νόσο του Hashimoto, αν έχει αφαιρεθεί χειρουργικά ο θυρεοειδής ή αν πρόκειται για έναν λιγότερο κοινό τύπο της κατάστασης, υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν με την κόπωση του υποθυρεοειδισμού.

Δείτε ακόμα: Ο ρόλος του θυρεοειδούς αδένα στην εξωσωματική για ένα θετικό αποτέλεσμα

Ας δούμε αναλυτικά

Πρωί

Ρουτίνα ύπνου. Είναι σημαντικό να ξυπνά κανείς περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, δημιουργώντας μια ρουτίνα ύπνου. Εν συνεχεία, να γίνεται η λήψη των φαρμάκων του θυρεοειδούς, που είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να παίρνει κανείς το πρωί, με άδειο στομάχι, καθώς και να περιμένει περίπου μία ώρα για να φάει. Αυτό διότι μπορεί να επηρεαστεί η απορρόφηση της θυρεοειδικής ορμόνης.

Υγιεινό πρωινό. Όσον αφορά το πρωινό γεύμα, είναι σημαντικό αυτό να τροφοδοτεί το σώμα. Εν αντιθέσει με έναν απλό υδατάνθρακα με ζάχαρη και λευκό αλεύρι που θα αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα και θα επιδεινώσει τα όποια ενεργειακά προβλήματα υπάρχουν από τον υποθυρεοειδισμό, καλό είναι να προτιμώνται τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως ένα “ζωντανό” γιαούρτι με δημητριακά ολικής αλέσεως ή το πλιγούρι βρώμης.

Προσοχή στην καφεΐνη. Σχετικά με την καφεΐνη, σε λογικές ποσότητες δεν φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα αλλά σίγουρα δε συνιστάται για όσους ασθενείς έχουν σοβαρό άγχος, πάσχουν από αϋπνίες ή διαταραχές πανικού. Το κύριο πρόβλημα με την καφεΐνη είναι ότι οι άνθρωποι τη χρησιμοποιούν για να αντισταθμίσουν το ότι δεν έχουν κοιμηθεί επαρκώς, πράγμα που είναι πραγματικά πολύ επιβλαβές για την υγεία.

Σημαντικό επίσης είναι, εάν ο γιατρός επιτρέπει την κατανάλωση καφεΐνης, να προτιμώνται οι φυσικές πηγές καφεΐνης όπως ο καφές ή το τσάι (σε ​​αντίθεση με τα αναψυκτικά ή τα ενεργειακά ποτά). Μερικοί άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν καφεΐνη ακόμα πριν από το κρεβάτι επειδή ο μεταβολισμός τους είναι τέτοιος που δεν τους επηρεάζει. Άλλοι άνθρωποι δεν μπορούν  να πίνουν καφεΐνη μετά το μεσημέρι. Πρέπει να γνωρίζετε ποια είναι τα όριά σας. Ο μέσος άνθρωπος πιθανότατα δεν πρέπει να την καταναλώνει μετά τις 2 ή 3 μ.μ. Το πράσινο τσάι, το οποίο έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη από τον καφέ έχει αντιφλεγμονώδη οφέλη και μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα καλή επιλογή για ορισμένα άτομα με κόπωση. Μάλιστα, υπάρχουν πλέον και προηγμένα τεστ διατροφογενωμικής όπως το Nutrigenomix που μπορούν να προσωποποιήσουν τη διατροφή της κάθε ασθενούς για μέγιστο όφελος στην υγεία.

Δείτε ακόμα: Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Γιατί αυτά τα 3 θρεπτικά συστατικά μπορεί να σας βοηθήσουν

Μεσημέρι

Υγιεινό μεσημεριανό. Όπως και το πρωινό, το μεσημεριανό γεύμα δεν πρέπει να είναι πλούσιο σε απλούς υδατάνθρακες όπως το άσπρο ψωμί, αλλά σε πρωτεΐνες και σε μη αμυλούχους υδατάνθρακες όπως τα λαχανικά και τα καλά λίπη. Απαραίτητες βιταμίνες είναι το σελήνιο, η βιταμίνη D και ο ψευδάργυρος, βασικές βιταμίνες για την καλή λειτουργία του οργανισμού και του θυρεοειδούς που περιέχονται στο Fertilovit F THY . Δείτε και πιο αναλυτικά εδώ. 

Μεσημεριανός ύπνος. Μια καλή ιδέα είναι να πάρει κανείς και έναν υπνάκο, 20-25 λεπτά, για να έχει ενέργεια για το απόγευμα. Ο ύπνος το μεσημέρι είναι μια φυσική ανθρώπινη ανάγκη επειδή υπάρχει μια πτώση στα ενεργειακά επίπεδα ως μέρος του κανονικού καθημερινού κύκλου. Εάν δεν υπάρχει η επιλογή ύπνου, μπορεί να δώσει ενέργεια και μια μικρή βόλτα στον καθαρό αέρα.

Άσκηση. Είναι απαραίτητο για τα άτομα με υποθυρεοειδισμό να ασκούνται, επειδή διατηρεί τον μεταβολισμό τους και βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων που μπορεί να σχετίζονται με τον υποθυρεοειδισμό, όπως η κατάθλιψη, η χαμηλή ενέργεια και η δυσκοιλιότητα. Η άσκηση είναι χρήσιμη για πολλούς λόγους. Βοηθά στην αύξηση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο, στην απομάκρυνση των τοξινών και στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας.

Πνευματική ξεκούραση. Η θλίψη, η κατάθλιψη και το άγχος μπορούν να μειώσουν την ενέργεια. Ο διαλογισμός ωστόσο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με το άγχος, ενώ η συζήτηση με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη.

Ενυδάτωση. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει αίσθημα κόπωσης ή ακόμα και πονοκέφαλο. Η διατήρηση ενός μπουκαλιού (γυάλινου ή BPA free) με νερό σε θέση που υπάρχει άμεση πρόσβαση, βοηθά στη εξασφάλιση της απαραίτητης ενυδάτωσης.

Βράδυ

Ελαφρύ δείπνο. Καλό είναι να αποφεύγει κανείς να τρώει υπερβολικές ποσότητες στο δείπνο. Η ελαφριά κατανάλωση φαγητού το βράδυ και η κατανάλωση των περισσότερων από τις θερμίδες σας νωρίτερα μέσα στην ημέρα μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό βάρος, το οποίο είναι πραγματικό θέμα για πολλά άτομα με υποθυρεοειδισμό.

Προσοχή στο αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει υπνηλία αλλά και να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου, αφήνοντας κάποιον να νιώθει κουρασμένος την επόμενη μέρα. Μπορεί επίσης να επιβαρύνει με πολλές θερμίδες.

Χαλάρωση πριν από το κρεβάτι. Η απενεργοποίηση της τηλεόρασης, του υπολογιστή και του κινητού μια ώρα πριν από τον ύπνο είναι σημαντική, καθώς το μπλε φως από τις οθόνες καταστέλλει την ορμόνη του ύπνου, τη μελατονίνη. Αντίθετα, η ανάγνωση ενός βιβλίου ή ένα ζεστό μπάνιο μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να αποφορτιστεί και να χαλαρώσει πριν τον ύπνο.

Ρουτίνα ύπνου και το βράδυ. Είναι σημαντικό να κοιμάται κανείς την ίδια ώρα κάθε βράδυ. Ο επαρκής ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση αυτοάνοσων ασθενειών. Βοηθά επίσης στην εξισορρόπηση του ενδοκρινικού ορμονικού συστήματος, του οποίου είναι μέρος ο υποθυρεοειδισμός. Είναι απαραίτητες τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου κάθε βράδυ, σε δωμάτιο με κλειστά φώτα, δροσερή θερμοκρασία και ησυχία.

Το extra tip στη ρουτίνα κατά της κόπωσης 

Η εξέταση λήψης εξειδικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής (που ανάμεσα σε πολλές βιταμίνες περιέχουν σελήνιο, σελήνιο, βιταμίνη D και ψευδάργυρο) είναι πάντα ένας καλός σύμμαχος για τις γυναίκες που δίνουν μάχη με τον θυρεοειδή και που θέλουν είτε να νικήσουν την κόπωση είτε να ενισχύσουν τη γονιμότητα τους και την ποιότητα των ωαρίων τους.

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα