Υπολογισμός ωορρηξίας σε ασταθή κύκλο| Πώς μπορείς να αυξήσεις τις πιθανότητες να μείνεις έγκυος.

Ο σωστός υπολογισμός της ωορρηξίας, η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η βοήθεια του γυναικολόγου.

 «Μπορώ να μείνω έγκυος ακόμη κι αν η περίοδός μου δεν είναι σταθερή; Πόσες πιθανότητες υπάρχουν και τι πρέπει να κάνω πριν καταφύγω στον γιατρό μου;», αυτά είναι κάποια βασικά ερωτήματα που απασχολούν πολλές γυναίκες που θέλουν να γίνουν μανούλες. Αν και μπορεί να είναι πιο δύσκολο σε σχέση με κάποια που ο κύκλος της είναι σταθερός η απάντηση στο βασικότερο και πρώτο ερώτημα είναι πως «ναι».

 Σταθερός κύκλος και πιθανότητες

Η συνάντηση σπερματοζωαρίων και ωαρίων, κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας για γυναίκες με σταθερό κύκλο περιόδου συνἠθως συμβαίνει γύρω στην 14η μέρα. Τι γίνεται όμως όταν δεν υπάρχει σταθερός κύκλος; Είναι γεγονός πως σειρά επιστημονικών μελετών υποστηρίζει ότι οι γυναίκες με σταθερό κύκλο, έχουν έως και διπλάσιες πιθανότητες να μείνουν έγκυες από εκείνες που η περίοδός τους έχει διακυμάνσεις περισσότερες από έξι ημέρες.

Σε αυτό το σημείο το κλειδί για τις γυναίκες με ακανόνιστο κύκλο είναι ο σωστός εντοπισμός των γόνιμων ημερών και τα σωστά βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει.

Ο εντοπισμός του προβλήματος και η σωστή διαχείριση

Το πόσο εύκολα θα μπορέσεις να συλλάβεις εξαρτάται από:

  1. Την αιτία του ασταθούς κύκλου
  2. Το πόσο ασταθής είναι
  3. Τον σωστό υπολογισμό των γόνιμων ημερών
  4. Τη συχνότητα της σεξουαλικής επαφής

Είναι ο κύκλος σου πράγματι ασταθής;

Ως ασταθής ορίζεται ο μηνιαίος κύκλος που είναι μικρότερος από 21 ημέρες, μεγαλύτερος από 36, ή/ και παρουσιάζει σοβαρές μεταβολές από μήνα σε μήνα. Σύμφωνα μάλιστα με μια έρευνα, οι εναλλαγές στη διάρκεια του κύκλου σχετίζονται πολύ περισσότερο με την υπογονιμότητα, από έναν απλά μικρότερο ή μεγαλύτερο τακτικό κύκλο.

Με απλά λόγια, αν η περίοδός σου διαρκεί λίγο περισσότερο από τον μέσο όρο, αλλά είναι σταθερά σε αυτή τη διάρκεια, είναι λιγότερες οι πιθανότητες να αντιμετωπίσεις προβλήματα γονιμότητας από κάποια που ο κύκλος της μεταβάλλεται σημαντικά, αλλά η διάρκειά του είναι μέσα στο πλαίσιο του μέσου όρου.

Αν ο κύκλος σου διαφέρει από μήνα σε μήνα για μία ή δύο ημέρες, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς: Η πιθανότητα για προβλήματα γονιμότητας ξεκινά όταν οι διακυμάνσεις είναι μεγαλύτερες (πέντε ή και περισσότερες ημέρες). Ένας περιστασιακός ασταθής κύκλος είναι επίσης φυσιολογικός και δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας αν έχεις απλά μια ή δύο ασταθείς περιόδους τον χρόνο.

Εντοπίζοντας την ωορρηξία όταν ο κύκλος είναι ασταθής

Αν έχεις μη τακτική ωορρηξία, θα χρειαστεί να κάνεις μερικές προσπάθειες για να την προβλέψεις ώστε να προγραμματίσεις αναλόγως και τη σεξουαλική επαφή: Τα τεστ πρόβλεψης της ωορρηξίας αλλά και η μέτρηση της βασικής θερμοκρασίας σώματος BBT είναι δύο από τις μεθόδους που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις πότε είσαι σε ωορρηξία. Ορισμένες γυναίκες εκδηλώνουν επίσης αυξημένη ευαισθησία στο στήθος, φούσκωμα και ήπιο πόνο στην κοιλιά ωστόσο οι ενδείξεις αυτές είναι ασαφείς.

Εκτός από τη θερμοκρασία και τα κιτ ωορρηξίας υπάρχουν και κάποια application από τα οποία μπορεί να προκύψει ένα μοτίβο που θα υποδείξει τις γόνιμες ημέρες βάσει καταγραφής δεδομένων.

Η πιο αξιόπιστη όμως μέθοδος είναι το κολπικό υπερηχογράφημα που προβλέπει την ωορρηξία μέχρι 48 ώρες, πριν συμβεί. Αυτό με τη βοήθεια φυσικά του γυναικολόγου.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θυμάσαι είναι πως εάν η περίοδος σου είναι ασταθής πρέπει να συμβουλευτείς το γυναικολὀγο σου πριν από οτιδήποτε άλλο.

 Μία σημαντική παράμετρος να συλλάβεις όταν έχεις ασταθή κύκλο

Δεδομένου ότι μερικά ζευγάρια βρίσκουν αγχωτικό τον προγραμματισμό της σεξουαλικής επαφής βάσει της ωορρηξίας μην προσπαθείς να κάνεις σεξ μόνο όταν έχεις το θετικό αποτέλεσμα από το τεστ ωορρηξίας, αλλά όλον τον μήνα: Αν κάνετε σεξ με συχνότητα των τριών-τεσσάρων φορών την εβδομάδα, το πιθανότερο είναι να κάνετε και σε ημέρα ωορρηξίας.

 Αιτίες της ασταθούς περιόδου

α) Ανωοθυλακιορρηξία

Με τον όρο ανωοθυλακιορρηξία περιγράφουμε την αδυναμία της γυναίκας να απελευθερώσει ένα ώριμο ωάριο σε ένα κύκλο, να κάνει δηλαδή ωορρηξία. Χωρίς ωορρηξία, είναι αυτονόητο ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει γονιμοποίηση.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS)

Αν και το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών δε συνεπάγεται απαραίτητα και προβλήματα υπογονιμότητας, είναι πολύ πιθανό όσες το έχουν να χρειαστούν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να μείνουν έγκυες ή να χρειαστούν κάποια ιατρική βοήθεια.

Ένα εξειδικευμένο συμπλήρωμα διατροφής που προάγει την ομαλοποίηση της ωοθυλακιορρηξίας και μπορεί να συμβάλλει θετικά στη ρύθμιση του κύκλου και τη γονιμότητα της γυναίκας στη φάση αυτή είναι το FERTILOVIT® F PCOS

Υπερπρολακτιναιμία

Η προλακτίνη είναι μια ορμόνη που κινητοποιεί την παραγωγή γάλακτος από το στήθος. Στην υπερπρολακτιναιμία, η ορμόνη αυτή είναι αυξημένη ακόμη και αν η γυναίκα δεν είναι έγκυος ούτε θηλάζει, και τα αυξημένα επίπεδά της μπορούν να οδηγήσουν σε αστάθειες ή και παύση του κύκλου.

Aνισορροπίες του θυρεοειδούς

Ένας θυροειδής που υπολειτουργεί ή που υπερλειτουργεί μπορεί να προκαλέσει ασταθή κύκλο, αλλά και υπογονιμότητα. Ο έλεγχος της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιείται στα πλαίσια διερεύνησης για υπογονιμότητα.

Το τμἠμα έρευνας και τεχνολογίας των Fertilovit® Nutraceuticals έχει αναπτύξει ένα πατενταρισμένο προϊόν, το Fertilovit® F ΤΗΥ το οποίο έχει κλινικά δοκιμαστεί σε ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto στα πλαίσια σύλληψης και εγκυμοσύνης. 

Διαβάστε περισσότερα: Νόσος Hashimoto, βασικά αίτια και προδιαθεσικοί παράγοντες κινδύνου.

Πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια

Η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια μπορεί επίσης να προκαλέσει διαταραχές ή και παντελή έλλειψη περιόδου.

Παχυσαρκία -πολύ χαμηλό βάρος

Οι διατροφικές διαταραχές επίσης μπορούν να προκαλέσουν αστάθεια στην περίοδο και προβλήματα γονιμότητας.’

Τι μπορείς να κάνεις πριν το ραντεβού με τον γιατρό

  • Κόψε βλαβερές συνήθειες όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, την καφεΐνη.
  • Υιοθέτησε μια υγιεινή διατροφή με τροφές που ενισχύουν τη γονιμότητα.
  • Απόβαλε το στρες το οποίο έχει αρνητικό αντίκτυπο στον κύκλο και τη γονιμότητά σου.
  • Η ρύθμιση του σωστού βάρους θα φέρει πιθανά και ρύθμιση του κύκλου σου.

Πότε να μιλήσεις στον γιατρό

Συνήθως, αυτό που συστήνεται είναι να προσπαθήσεις να μείνεις έγκυος για έναν χρόνο (ή έξι μήνες αν είσαι άνω των 35) και αν δεν συλλάβεις, τότε να κλείσεις το ραντεβού ώστε να διερευνηθεί εξονυχιστικά η περίπτωσή σου. Εάν όμως διαπιστώνεις σοβαρές διαταραχές στον κύκλο σου, το ραντεβού με το γιατρό σου πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα.

Θεραπείες που βοηθούν στη σύλληψη με τη βοήθεια του γυναικολόγου

Βάσει της περίπτωσης μπορεί να συσταθεί η κατάλληλη αγωγή γονιμότητας. Αν η θεραπεία αυτή δεν έχει αποτέλεσμα, χρειάζεται ενδεχομένως η μεταπήδηση σε ενέσιμα φάρμακα γονιμότητας, ενδομήτρια σπερματέγχυση IUI ή εξωσωματική γονιμοποίηση IVF ή αυτό που θα κρίνει ο γυναικολόγος βάσει πάντα της εκάστοτε περίπτωσης.

Μην ξεχνάς:

Τα προβλήματα ωορρηξίας έχουν πλέον μεγάλο ποσοστό επιτυχούς θεραπείας, και δεν θα πρέπει να ντρέπεσαι ή να φοβάσαι να ζητήσεις την κατάλληλη βοήθεια.

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα