Βελτίωση σπέρματος – 10 φυσικοί τρόποι ενίσχυσης και ο ρόλος της γλουταθειόνης.

Η γλουταθειόνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά και ισχυρά αντιοξειδωτικά του σώματος: Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που μειώνουν το οξειδωτικό στρες καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Ακόμη, η γλουταθειόνη είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά θρεπτικά συστατικά για τη βελτίωση της ποιότητας των σπερματοζωαρίων, που ενισχύεται σημαντικά από τη γλουταθειόνη.

Έτσι, και στις περιπτώσεις φυσικής σύλληψης αλλά και στην εξωσωματική γονιμοποίηση, με την γλουταθειόνη υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες υγιών εμβρύων και επιτυχημένης εγκυμοσύνης.

Ενώ τα περισσότερα αντιοξειδωτικά βρίσκονται στις τροφές, η γλουταθειόνη παράγεται από το σώμα και αποτελείται κυρίως από τρία αμινοξέα: γλουταμίνη, γλυκίνη και κυστεΐνη. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να εξαντληθεί, όπως η κακή διατροφή, κάποια χρόνια ασθένεια, λοίμωξη, υπερβολικό στρες και γήρανση.

Η διατήρηση επαρκών επιπέδων αυτού του αντιοξειδωτικού, που είναι εξαιρετικά σημαντική και για την ανδρική γονιμότητα, μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικά ακολουθώντας τα παρακάτω.

1. Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε θείο

Το θείο, που εμφανίζεται φυσικά σε ορισμένα φυτικά και πρωτεϊνικά τρόφιμα, είναι απαραίτητο για τη δομή και τη δραστηριότητα σημαντικών πρωτεϊνών και ενζύμων στο σώμα, καθώς και για τη σύνθεση της γλουταθειόνης.

Το θείο βρίσκεται σε δύο αμινοξέα στα τρόφιμα, τη μεθειονίνη και την κυστεΐνη, και συναντάται σε τροφές όπως όπως το βόειο κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι, το λάχανο, το κάρδαμο, τη μουστάρδα, το σκόρδο και τα κρεμμύδια.

2. Αύξηση πρόσληψης βιταμίνης C

Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που βρίσκεται σε ποικιλία τροφίμων, ιδίως φρούτων και λαχανικών. Οι φράουλες, τα εσπεριδοειδή, οι παπάγιες, τα ακτινίδια και οι πιπεριές είναι όλα παραδείγματα τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C.

Αυτή η βιταμίνη έχει πολλές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της επάρκειας του σώματος σε γλουταθειόνη. Ειδικότερα, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων της επιτιθέμενη πρώτα στις ελεύθερες ρίζες. Έτσι, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα γλουταθειόνης στα λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια σε υγιείς ενήλικες.

Διαβάστε περισσότερα:

Ο σημαντικός ρόλος της βιταμίνης C στη γονιμότητα

3. Προσθήκη στη διατροφή τροφίμων που είναι πλούσια σε σελήνιο

Αυξάνοντας την πρόσληψη σεληνίου, αυξάνονται και τα επίπεδα γλουταθειόνης στο σώμα. Μερικές από τις καλύτερες πηγές σεληνίου είναι το βόειο κρέας, το κοτόπουλο, τα ψάρια, το τυρί cottage, το καστανό ρύζι και οι ξηροί καρποί της Βραζιλίας.

Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, η κατανάλωση ισορροπημένης διατροφής με τροφές πλούσιες σε σελήνιο, θα εξασφαλίσει επαρκή επίπεδα σεληνίου – και, επομένως, υγιή επίπεδα γλουταθειόνης.

Σε περίπτωση που κάποιος σκέφτεται να πάρει συμπληρώματα σεληνίου όμως, πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό του: Το ανώτερο επιτρεπτό επίπεδο πρόσληψης σεληνίου ορίζεται στα 400 mcg την ημέρα και τυχόν υπέρβασή του μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

4. Κατανάλωση τροφίμων που είναι φυσικά πλούσια σε γλουταθειόνη

Το ανθρώπινο σώμα παράγει γλουταθειόνη, αλλά υπάρχουν και διατροφικές πηγές. Το σπανάκι, τα αβοκάντο, τα σπαράγγια και οι μπάμιες είναι μερικές από αυτές. Το πρόβλημα είναι ότι η διατροφική γλουταθειόνη απορροφάται σε πολύ μικρό βαθμό από το σώμα, ενώ οι συνθήκες μαγειρέματος και αποθήκευσης μπορούν να μειώσουν την ποσότητα της γλουταθειόνης που βρίσκεται στα τρόφιμα.

Παρά το γεγονός ότι έχουν μικρότερη επίδραση όμως, τα πλούσια σε γλουταθειόνη τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες.

5. Συμπλήρωμα με πρωτεΐνη ορού γάλακτος

Η παραγωγή γλουταθειόνης εξαρτάται από ορισμένα αμινοξέα, όπως η κυστεΐνη που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη σύνθεσή της. Τροφές πλούσιες σε κυστεΐνη, όπως η πρωτεΐνη ορού γάλακτος, μπορεί να αυξήσουν την γλουταθειόνη.

6. Εκχύλισμα κουρκουμά

Το βότανο αυτό που χρησιμοποιείται ιατρικά στην Ινδία από την αρχαιότητα, έχει  φαρμακευτικές ιδιότητες που πιθανότατα συνδέονται με το κύριο συστατικό του, την κουρκουμίνη. Η  κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση επαρκών επιπέδων γλουταθειόνης και στη βελτίωση της δραστηριότητας των ενζύμων γλουταθειόνης. Ωστόσο, θα πρέπει κανείς να πάρει εκχύλισμα κουρκουμά και όχι μπαχαρικό.

7. Επαρκής πρόσληψη ύπνου

Η μακροχρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες, ανισορροπίες ορμονών, καθώς και να μειώσει τα επίπεδα της γλουταθειόνης. Αντίθετα, ο επαρκής ύπνος σε τακτική βάση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση ή διατήρηση των επιπέδων της.

8. Τακτική άσκηση – Ισορροπημένη διατροφή

Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι καλή τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία, ενώ καθίσταται επίσης χρήσιμη και για τη διατήρηση ή την αύξηση των επιπέδων της γλουταθειόνης. Ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης και άσκησης με βάρη αυξάνει τη γλουταθειόνη περισσότερο από ότι αν κάνει κάποιος αποκλειστικά αερόβια ή αποκλειστικά άσκηση με βάρη.

Ωστόσο, η υπερβολική προπόνηση χωρίς ισορροπημένη διατροφή και σωστή ανάπαυση μπορεί να μειώσει τα επίπεδά της.

Παρόλο που η τήρηση μιας ισορροπημένης και πλήρους διατροφής είναι γενικότερα επιβεβλημένη, βοηθά και συγκεκριμένα στο θέμα της γλουταθειόνης. Η ενίσχυση του οργανισμού με εξειδικευμένα συμπληρώματα όπως τα Fertilovit σε συνδυασμό με ένα σωστό διατροφικό πλάνο, μπορεί να αποφέρει τα βέλτιστα αποτελέσματα.

9. Αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σχετίζονται με χρόνια και υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ. Αν και δεν είναι τόσο γνωστό, η βλάβη των πνευμόνων είναι επίσης αρνητική επίδραση του αλκοόλ, που πιθανότατα σχετίζεται με τη μείωση των επιπέδων γλουταθειόνης στους πνεύμονες. Η εξάντληση της γλουταθειόνης στους πνεύμονες των αλκοολικών λογικά οφείλεται στο οξειδωτικό στρες που προκαλείται από χρόνια χρήση αλκοόλ. Έτσι, ο περιορισμός της πρόσληψής του μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υγιών επιπέδων γλουταθειόνης.

10. Λήψη εξειδικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής

To Fertilovit® M Plus είναι ένα προηγμένο συμπλήρωμα διατροφής (πατενταρισμένη φόρμουλα) που περιέχει μικροθρεπτικά συστατικά για τη διαιτητική υποβοήθηση της ανδρικής γονιμότητας και στυτικής λειτουργίας. Με Βιταμίνη Ε, Συνένζυμο Q10, Λυκοπένιο και ειδικό συνδυασμό αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης της γλουταθειόνης, αποτελεί μία ολοκληρωμένη προσέγγιση για την υποστήριξη της σπερματογένεσης και της βελτἰωσης της ποιότητας του σπέρmατος σε μοριακό επίπεδο.

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα