Το οξειδωτικό στρες στο σπέρμα και ο ρόλος των αντιοξειδωτικών

Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών στη θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας

Η διατροφική χρήση αντιοξειδωτικών, όπως οι βιταμίνες C, E και τα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως το φυλλικό οξύ και ο ψευδάργυρος, έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά απαραίτητη για τη φυσιολογική ποιότητα του σπέρματος και την ομαλή αναπαραγωγική λειτουργία. Κατά κύριο λόγο, συνιστάται οι ασθενείς με οξειδωτική βλάβη του DNA να λάβουν μια στοχευμένη αγωγή με αντιοξειδωτικά πριν από την έναρξη της θεραπείας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART) προκειμένου να βελτιωθεί το αποτέλεσμά.

Η επίδραση του οξειδωτικού στρες στα σπερματοζωάρια

Το οξειδωτικό στρες περιλαμβάνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, τα μη ριζικά είδη, όπως το υποχλωριώδες οξύ (HOCl) και το υπεροξείδιο του υδρογόνου (H2O2), τις αντιδραστικές μορφές αζώτου και τις ελεύθερες ρίζες αζώτου κ.λπ. Το οξειδωτικό στρες έχει σημαντική επίδραση στη μεμβράνη του σπέρματος και την επακόλουθη λειτουργική ακεραιότητά του, επηρεάζοντας τη δυνατότητα για γονιμοποίηση, την κινητικότητα και τη ζωτικότητα του σπέρματος. Τόσο το σπερματικό πλάσμα όσο και τα σπερματοζωάρια περιέχουν αντιοξειδωτικά συστήματα ικανά να αντιμετωπίσουν τις επιβλαβείς επιδράσεις του οξειδωτικού στρες.

Επιπλέον, έχει εντοπιστεί ανεπαρκής διείσδυση του σπέρματος στο ωάριο σε ολιγοσπερμικούς άνδρες με αυξημένα επίπεδα οξειδωτικού στρες, ενώ οι συγκεντρώσεις οξειδωτικού στρες είναι σημαντικά αυξημένες σε δείγματα σπέρματος από υπογόνιμους άνδρες σε σύγκριση με εκείνες των γόνιμων ανδρών, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι υπογόνιμοι άνδρες μπορούν να επωφεληθούν ιδιαίτερα από τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα.

Διάφοροι παράγοντες του τρόπου ζωής, το άγχος αλλά και περιβαλλοντικές παράμετροι ενθαρρύνουν την υπερβολική παραγωγή ελεύθερων ριζών και οξειδωτικού στρες. Παραδείγματα των παραγόντων αυτών είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο καπνός των τσιγάρων, το αλκοόλ, οι τοξίνες, βακτηριακές, μυκητιασικές ή ιογενείς λοιμώξεις, η ακτινοβολία, η έντονη και μακρά άσκηση, η ανεπάρκεια αντιοξειδωτικών και τέλος η τεράστια πρόσληψη αντιοξειδωτικών.

Η επίδραση του οξειδωτικού στρες στην ποιότητα του σπέρματος έχει μελετηθεί εκτενώς και εκτιμάται ότι είναι το πρόβλημα στο 25 μέχρι και το 87% των περιπτώσεων ανδρικής υπογονιμότητας. Ωστόσο, το ανθρώπινο σώμα έχει αναπτύξει ένα αμυντικό σύστημα στο οποίο τα αντιοξειδωτικά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ικανά να μειώνουν την παραγωγή ελεύθερων ριζών, να επιβραδύνουν ή να αναστέλλουν την οξείδωση και να επιδιορθώνουν την προκληθείσα βλάβη.

Τα αντιοξειδωτικά που χρησιμοποιούνται ως συμπληρώματα διατροφής εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και μειώνουν το βαθμό οξειδωτικής προσβολής βελτιώνοντας την κυτταρική οξειδωτική ισορροπία. Αρκετές μελέτες έδειξαν θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία ασθενών με μέτρια βλάβη του DNA, που λαμβάνουν διά του στόματος αντιοξειδωτικά.

Έχει επίσης παρατηρηθεί ευεργετική επίδραση της αύξησης της κατανάλωσης αντιοξειδωτικών στη συγκέντρωση και κινητικότητα του σπέρματος μεταξύ των αντρών με προβλήματα γονιμότητας. Σε γενικές γραμμές, μία αγωγή με αντιοξειδωτικά συμπληρώματα σχετίζεται γενικά με μειωμένα επίπεδα ακεραιότητας του DNA του σπέρματος ή/και αυξημένο δυναμικό γονιμότητας.

Οι ασθενείς με οξειδωτική διαταραχή του DNA, συνίσταται να ακολουθούν μια στοχευμένη αγωγή με αντιοξειδωτικά πριν από την έναρξη θεραπείας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Συστηματικές μελέτες που ερεύνησαν την επίδραση της από του στόματος αντιοξειδωτικής θεραπείας στα αποτελέσματα γονιμότητας, επιβεβαιώνουν μια συνολικά θετική επίδραση των αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων στις βασικές παραμέτρους του σπέρματος, τη λειτουργία του σπέρματος, τα αποτελέσματα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγικής θεραπείας (ART) και το ποσοστό γεννήσεων.

Είδη αντιοξειδωτικών

Το σπερματικό πλάσμα αποτελείται από μια σειρά αντιοξειδωτικών ενζύμων, όπως η δισμουτάση υπεροξειδίου, η υπεροξειδάση γλουταθειόνης, η αναγωγάση γλουταθειόνης και η καταλάση και περιλαμβάνει επίσης μη ενζυμικά αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, τα καροτενοειδή, τα φλαβονοειδή και οι πρωτεΐνες δέσμευσης μετάλλων όπως η φερριτίνη, το συνένζυμο Q10 και η μυοσφαιρίνη, τα οποία χρησιμεύουν ως αντιοξειδωτικά. Τα μη ενζυμικά αντιοξειδωτικά μπορούν να προστατεύσουν τα σπερματοζωάρια από την οξειδωτική διαταραχή του DNA μειώνοντας την επιβλαβή επίδραση της οξείδωσης των λιπιδίων στο σπέρμα.

Το πλέον εξειδικευμένο συμπλήρωμα διατροφής για την ενίσχυση του σπέρματος 

Το Fertilovit® MPLUS είναι το πρώτο συμπλήρωμα για τη διατροφική διαχείριση των πιο συχνών διαταραχών της ανδρικής γονιμότητας με μία αντιοξειδωτική ουσία παρατεταμένης  αποδέσμευσης. Αποτελεί ένα ορθομοριακό συμπλήρωμα διατροφής νέας γενιάς επιστημονικά διαμορφωμένο, με πατενταρισμένη σύνθεση που στοχεύει στην αντιμετώπιση των 7 αιτιών της ανδρικής υπογονιμότητας:

 • Το οξειδωτικό στρες
  Αντιοξειδωτικά (βιταμίνες C, E, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρος, σελήνιo, γλουταθειόνη, Ν-ακετυλ-L-κυστεΐνη)
 • Τη μιτοχονδριακή δυσλειτουργία
  L-καρνιτίνη, Συνένζυμο Q10
 • Την υπερομοκυστειναιμία
  Φυλλικό οξύ
 • Την κακή αιμάτωση
  L-κιτρουλίνη
 • Την φλεγμονή
  Λυκοπένιο
 • Την ενζυμική δυσλειτουργία
  Ψευδάργυρος, Σελήνιο
 • Τη στυτική δυσλειτουργία
  L-κιτρουλίνη
Ειδικά Χαρακτηριστικά:
 • Μοναδικός συνδυασμός βιταμινών και άλλων ζωτικών για το σπέρμα ουσιών όπως ο ψευδάργυρος και το σελήνιο, που προάγουν την ανάπτυξη υγιούς σπέρματος και – λόγω της παρατεταμένης απελευθέρωσης βιταμίνης C – προστατεύουν τα σπερματοζωάρια διαρκώς από το επιζήμιο για την ανδρική γονιμότητα οξειδωτικό στρες.
 • Ν-ακετυλο-L-κυστεΐνη για ενίσχυση της παραγωγής ενός σημαντικού αντιοξειδωτικού μέσα στο σώμα.
 • Μια ευπρόσδεκτη “παρενέργεια” είναι η θετική επίδραση στην στύση και τη σεξουαλική λειτουργία ενός άνδρα, απαραίτητες προϋποθέσεις για μία υγιή σεξουαλική ζωή και γονιμότητα.
 • Κιτρουλίνη, ένα σημαντικό για την αναδόμηση των πρωτεϊνών αμινοξύ το οποίο προσφέρει πρόσθετη υποστήριξη της υγιούς παραγωγής και ανάπτυξης του σπέρματος. Το σώμα απορροφά κιτρουλίνη και το μετατρέπει σε αργινίνη, η οποία είναι άλλο ένα δομικό στοιχείο των πρωτεϊνών και μια πλέον σημαντική πρώτη ύλη για την σύνθεση των ουσιών που είναι απαραίτητες για τη δομική ακεραιότητα και τη σταθεροποίηση του DNA του σπέρματος.
 • Χωρίς γλουτένη, λακτόζη και ζελατίνη
 • Κατάλληλο για χορτοφάγους
 • Υψηλή συμμόρφωση ασθενών

Συμπερασματικά

Η πρόσληψη αντιοξειδωτικών για τουλάχιστον τρεις μήνες συνιστάται τόσο για άντρες που θέλουν να βελτιώσουν την αναπαραγωγική της τους ικανότητα και στυτικές δυσλειτουργίες όσο και για ασθενείς που σχεδιάζουν να υποβληθούν σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης.

 

 

0
  0
  Το καλάθι μου
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα