Το κακό σπέρμα μπορεί να είναι μία νέα αιτία για τις επαναλαμβανόμενες αποβολές – τι δείχνει νέα μελέτη

Οι αιτίες που οδηγούν σε αποβολή στη διάρκεια μίας εγκυμοσύνης είναι αρκετές και η κατανόηση τους μπορεί να είναι σύνθετη. Πολύ συχνά, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι κυρίως υπεύθυνες για μία αποβολή, ή ακόμα και σε πιο πρώιμο στάδιο, για την αδυναμία σύλληψης, είναι οι γυναίκες. Ωστόσο, μια νέα μελέτη δείχνει πως και οι άνδρες, παίζουν μεγάλο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία και είναι και η δική τους κακή αναπαραγωγική υγεία που συμβάλλει σε μία αποβολή. Μπορεί το συμπέρασμα αυτό να μην αφορά όλες τις περιπτώσεις αποβολών, ίσως όμως προσφέρει κάποια ελπίδα σε εκατομμύρια ζευγάρια σε όλο τον κόσμο που έχουν βιώσει την επώδυνη απώλεια μίας εγκυμοσύνης .

Τι είναι η αποβολή

Μια αποβολή είναι η απώλεια ενός εμβρύου η οποία συνήθως συμβαίνει νωρίς στην εγκυμοσύνη, συχνά στο πρώτο τρίμηνο ή  πριν από 20 εβδομάδες εγκυμοσύνης. Στις 100 γυναίκες που θα μείνουν έγκυες, περίπου το 10 με 15 τοις εκατό θα οδηγηθεί σε μια αποβολή, με το ποσοστό αυτό να είναι πολύ μεγαλύτερο καθώς η γυναίκα μεγαλώνει. Μάλιστα, οι ακριβείς αριθμοί μπορεί να είναι και άγνωστοι επειδή κάποιες αποβολές μπορεί να συμβούν πριν μια γυναίκα γνωρίζει καν ότι είναι έγκυος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ζευγάρια μπορούν να υποστούν επαναλαμβανόμενη απώλεια της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με το March of Dimes, αυτό συμβαίνει όταν το ζευγάρι βιώνει δύο ή περισσότερες αποβολές στη σειρά. Ο εν λόγω οργανισμός επισημαίνει ότι τουλάχιστον το 1% των γυναικών βιώνουν αυτή τη μορφή καθ᾽έξιν αποβολών.

Οι πιο πιθανές αιτίες μίας αποβολής.

Οι αιτίες πίσω από την επαναλαμβανόμενη απώλεια μίας εγκυμοσύνης μπορεί να ποικίλουν, με τις πιο πιθανές αιτίες μίας αποβολής να είναι οι παρακάτω:

 • Ανατομικά προβλήματα στη μήτρα.
 • Χρωμοσωμικές / γενετικές ανωμαλίες.
 • Λοιμώξεις.

Τώρα όμως μία νέα μελέτη φαίνεται πως συμπληρώνει την πιο πάνω λίστα. Στα πλαίσια λοιπόν μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Chemistry (AACC), οι ερευνητές αποφάσισαν να εξετάσουν την αναπαραγωγική υγεία των ανδρών σε ζευγάρια που υποφέρουν από επαναλαμβανόμενες αποβολές (Recurrent Pregnancy Loss). Οι ερευνητές λοιπόν παρατήρησαν ότι ενώ οι γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποβολές (RPL) εξετάζονται σε βάθος σε μια προσπάθεια να φτάσουν σε μία σωστή διάγνωση για το τι συμβαίνει και αποβάλουν, δεν ισχύει το ίδιο και για τους συντρόφους τους.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τις κύριες “αναπαραγωγικές παραμέτρους” μεταξύ μιας ομάδας ανδρών που οι γυναίκες τους αντιμετώπιζαν επαναλαμβανόμενες απώλειες της εγκυμοσύνης και μιας άλλης ομάδας υγιών ανδρών. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι όσον αφορά το ορμονικό τους προφίλ, τα επίπεδα τεστοστερόνης ήταν 15% χαμηλότερα και τα επίπεδα της οιστραδιόλης 16% χαμηλότερα στην ομάδα των ανδρών των οποίων οι σύζυγοι είχαν επαναλαμβανόμενες αποβολές συγκριτικά με την υγιή ομάδα.

Οι ερευνητές όμως ανακάλυψαν και κάτι ακόμα, εξίσου σημαντικό με τη μειωμένη ενδοκρινική αναπαραγωγική λειτουργία.

Στην ομάδα με τις αποβολές:

 • Η κινητικότητα του σπέρματος ήταν χαμηλότερη.
 • Τα επίπεδα δραστικών ειδών οξυγόνου ROS ήταν αυξημένα
 • Ο κατακερματισμός του DNA του σπέρματος ήταν αυξημένος.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, ακόμα και αν αφορά δεδομένα που ήδη γνωρίζουμε πως παίζουν σημαντικό ρόλο στην υπογονιμότητα ( ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά σπέρματος και ROS) παίζουν σπουδαίο ρόλο στη διαχείριση των ζευγαριών με επαναλαμβανόμενες αποβολές. Το ενδοκρινικό προφίλ των ανδρών και τα μοριακά χαρακτηριστικά του σπέρματος μπορεί να προσφέρουν μια νέα πιθανή προσέγγιση για την εκτίμηση του μελλοντικού κινδύνου αποβολής.

Σίγουρα πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες ώστε οι ερευνητές να κατανοήσουν πλήρως αυτά τα ευρήματα. Όμως, αυτή η μελέτη δείχνει ξεκάθαρα την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου ελέγχου για τους άνδρες που οι γυναίκες τους υποφέρουν από επαναλαμβανόμενες αποβολές. Κάτι τέτοιο θεωρείται πως θα μπορούσε να βοηθήσει πραγματικά τα ζευγάρια και, τελικά, αυτός είναι ο στόχος. Μία φυσιολογική εγκυμοσύνη και η γέννηση ενός υγιούς μωρού.

Σχετικά άρθρα:

Σχετικά προϊόντα:

0
  0
  Το καλάθι μου
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα