Τηλεργασία και αύξηση των πιθανοτήτων για κύηση. | Βελτίωση γονιμότητας στα χρόνια της home office παραγωγικότητας 

Η Covid-19 εποχή έκανε την τηλεργασία αναγκαία συνθήκη. Μία συνθήκη η οποία στο εγγύς μέλλον θα υπερισχύσει λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας. Η εργασία αποτελεί το 1/3 της ζωής των περισσότερων ανθρώπων και πραγματικά αποτελεί πρόκληση η επίτευξη της διαμόρφωσης ενός παραγωγικού περιβάλλοντος στο σπίτι.

Ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων, αποτελεί, και θα αποτελεί μελλοντικά, το κοινό το οποίο προσπαθεί να κάνει παιδί. Και κάπου εδώ η σωστή διαμόρφωση ενός χώρου που κάθε του λεπτομέρεια θα αποτελεί και έναν σύμμαχο είναι κομβικής σημασίας. Κάθε ζευγάρι που προσπαθεί να συλλάβει, και να βγάλει εις πέρας μια υγιή κύηση, πρέπει να πολλαπλασιάσει επί εκατό τις ιδανικές συνθήκες ενός σπιτικού εργασιακού περιβάλλοντος καθώς αυτό αποτελεί μέρος μιας αλυσίδας που θα κάνει κάθε επίδοξο γονέα να έρθει πιο κοντά στον στόχο του.

Εξάλλου, όπως γνωρίζουμε από το γιατρό μας, αλλά και από κάθε σημαντική πτυχή της ζωής μας, κάθε λεπτομέρεια έχει τεράστια αξία.

Η εργασία από το σπίτι, δεν είναι εύκολη υπόθεση 

Πολλοί μπορεί να πιστεύουν πως εξοικονομούν χρόνο και χρήμα δουλεύοντας από το σπίτι αλλά η αλήθεια είναι πως υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις- και ειδικότερα στην ψυχολογία των εργαζομένων. Και όταν μιλάμε για ψυχολογία και προσπάθεια επίτευξης κύησης τότε τα πράγματα παίρνουν άλλη διάσταση. Πόσω μάλλον σε μια συνθήκη που καταλαμβάνει το 1 /3 τρίτο από τη ζωή μας.

Η τηλεργασία, είναι πολύ πιθανό να κουράσει σωματικά και ψυχολογικά, να δημιουργήσει πίεση και άγχος, να μας φέρει σε αντιπαραθέσεις με το οικείο μας περιβάλλον διότι η εργασιακή μας ζωή πλέον μπερδεύεται με την προσωπική.

Ακολουθούν κάποιες πρακτικές συμβουλές που είναι ανεκτίμητης αξίας για κάθε εργαζόμενη/η που έχει να διαχειριστεί το άγχος της επίτευξης εγκυμοσύνης αλλά και της τηλεργασίας.

Χρήση άνετης καρέκλας και στο σωστό ύψος | Η εξασφάλιση της κατάλληλης καρέκλας είναι πολύ σημαντική για κάποιον που περνά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του μπροστά σε μια οθόνη. Με το σωστό κάθισμα, γλιτώνει τους πόνους και τη δυσφορία που θα ένιωθε στο τέλος της εργάσιμης ημέρας σε περίπτωση που είχε επιλέξει κάτι λιγότερο αναπαυτικό.

Διατήρηση ενός καθαρού και τακτοποιημένου εργασιακού περιβάλλοντος | Τόσο το γραφείο όσο και το υπόλοιπο δωμάτιο που φιλοξενεί τον χώρο τηλεργασίας, καλό είναι να διατηρούνται σε τάξη, καθώς έτσι αυξάνεται η ηρεμία και η παραγωγικότητα. Είναι σημαντικό το ζευγάρι να διατηρεί έναν χώρο φιλικό προς την ψυχολογία του ο οποίος θα τους εξασφαλίσει συνθήκες χωρίς επιπλέον στρες.

Ευχάριστες διακοσμητικές πινελιές | Πινελιές όπως η προσθήκη λουλουδιών αλλά και φυτών στο χώρο του σπιτιού που έχει διαμορφωθεί σαν γραφείο, ενισχύουν τη θετική διάθεση και προσθέτουν χρώμα και άρωμα στον χώρο μειώνοντας το άγχος. Οι εν λόγω προσθήκες,  μπορούν φυσικά να συμβάλλουν και στην αύξηση των επιπέδων παραγωγικότητας.

Επιλογή σημείου εργασίας με φυσικό φωτισμό | Ο ιδανικός φυσικός φωτισμός βελτιώνει τη διάθεση και την παραγωγικότητα. Η εργασία κοντά σε ένα παράθυρο μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα της βιταμίνης D, η οποία βοηθά στη ρύθμιση της ποσότητας ασβεστίου και φωσφορικού άλατος στο σώμα. Aυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την υγεία, μεταξύ άλλων, των μυών, των δοντιών και των οστών. Έξτρα bonus – η βιταμίνη D αποτελεί βασικό στοιχείο και για καλύτερη γονιμότητα.

Τήρηση του ωραρίου του γραφείου | Η εργασία εντός οριοθετημένου πλαισίου βοηθά στην καθιέρωση μιας ρουτίνας και δομής της ημέρας. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να τηρηθεί ένα συγκεκριμένο ωράριο κατά την εργασία από το σπίτι, είναι σημαντικό να αποφεύγονται οι υπερωρίες ή οι ασυνήθιστες βάρδιες.

Το ζευγάρι έχει ανάγκη από χρόνο για τη σχέση του και τις προσπάθειες του και αυτό πρέπει να διαφυλάσσεται με κάθε τρόπο.

Διαχωρισμός χώρου εργασίας και διαβίωσης | Αν είναι εφικτό, ο χώρος εργασίας πρέπει να είναι σε ένα δωμάτιο όσο το δυνατόν πιο μακριά από την κρεβατοκάμαρα, ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα και η ηρεμία. Ο εγκέφαλος τείνει να συνδέει ορισμένους χώρους με συγκεκριμένες εργασίες, γι ‘αυτό και είναι σημαντικό οι χώροι διαβίωσης να είναι ξεχωριστοί από της εργασίας.

Προγραμματισμός υγιεινών γευμάτων και σνακ | Η εργασία από το σπίτι σου δίνει μία μοναδική ευκαιρία να οργανώσεις ακριβώς όπως θες εσύ την προσωπική σου… “καντίνα”. Γέμισε το ψυγείο σου με φρούτα, “ζωντανό” γιαούρτι, ανάλατους ξηρούς καρπούς και γενικά υγιεινά σνακ, και φρόντισε να καταναλώνεις αρκετό νερό σε κάθε ευκαιρία. Το πρόχειρο φαγητό, η υπερκατανάλωση καφεΐνης και το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγονται. Μία μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά εποχής, καθαρή πρωτεΐνη και σύνθετους υδατάνθρακες μπορεί όχι μόνο να ενισχύσει τη γονιμότητα αλλά και να βελτιστοποιήσει την εγκεφαλική λειτουργία και παραγωγικότητα.

Οι λεπτομέρειες | Μερικές επιπλέον συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν όσες γυναίκες εργάζονται με τηλεργασία και θέλουν να μείνουν έγκυες είναι η αγορά ενός ειδικού σκαμπό για να ακουμπούν τα πόδια τους κάτω από το γραφείο, καθώς και μαξιλαριών πλάτης ώστε να παραμένουν άνετες και να διατηρούν μία αναπαυτική στάση σώματος που διευκολύνει και την ομαλή κυκλοφορία του αίματος.

Σε κάθε περἰπτωση, η τοποθέτηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή της λεκάνης και των γεννητικών οργάνων πρέπει να αποφεύγεται, καθώε μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα λόγω της ακτινοβολίας αλλά και της θερμότητας ( στους άνδρες).

Ο ρόλος των αντικειμένων | Πολύ (πάρα πολύ) πρακτική είναι και η αποθήκευση χρήσιμων αντικειμένων στο γραφείο, ώστε μια γυναίκα να μην μετακινείται συνεχώς για να τα αναζητήσει. Για παράδειγμα, το τάπερ/πιάτο με το γεύμα της, οι βιταμίνες της, τα συμπληρώματα διατροφής για την ενίσχυση της γονιμότητάς της που ίσως παίρνει, το θερμόμετρο που ίσως χρειαστεί αν μετρά τη θερμοκρασία του σώματός της για την ωορρηξία της, η ατζέντα με τα τηλέφωνα των γιατρών της κ.α. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πιο βασικά πράγματα που πρέπει να υπάρχουν στο γραφείο τόσο για πρακτικούς όσο και για ψυχολογικούς και συναισθηματικούς λόγους.

Post it!  Όσο απλό κι αν ακουστεί, δεν είναι: ένα post it στον υπολογιστή με το τηλέφωνο του γιατρού ή μια φωτογραφία με αγαπημένα πρόσωπα στο γραφείο, λειτουργούν απίστευτα θετικά. Και όπως πρέπει να τονίζεται συνεχώς, κάθε λεπτομέρεια έχει το ρόλο της στο ταξίδι της επίτευξης της μητρότητας. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις γυναίκες που βρίσκονται ήδη σε ενδιαφέρουσα αλλά και για εκείνες που είναι ήδη μαμάδες. Όλα είναι μέρος μιας αλυσίδας. Απλώς, έχει σημασία να δίνεται και η έμφαση που πρέπει στην αρχή της.

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα