Όλο και περισσότερες γυναίκες, κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες και κατά τις τελευταίες δεκαετίες, επιλέγουν να γίνουν μητέρες σε μεγαλύτερη αναπαραγωγική ηλικία, αυξάνοντας έτσι τον μέσο όρο γέννησης του πρώτου τους μωρού. Κατά μέσο όρο, οι Ελληνίδες ξεκινούν την προσπάθεια να αποκτήσουν παιδί, λίγο μετά τα 32 τους χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι αναβάλλουν για αργότερα τη σύλληψη, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει σε αρκετές γυναίκες η διαδικασία της τεκνοποίησης όταν τελικά το αποφασίσουν.
Όταν η γυναίκα περάσει τα 35 της χρόνια, οι πιθανότητες επίτευξης κύησης αρχίζουν να μειώνονται σημαντικά. Τεχνικά, η “προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία” αναφέρεται σε γυναίκες που είναι 35 ετών και μεγαλύτερες.
Με την πρόοδο όμως της επιστήμης και την κατάλληλη προγεννητική προετοιμασία η προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία παύει πλέον να είναι “απαγορευτική” και στις μέρες μας ολοένα και περισσότερες γυναίκες απολαμβάνουν τη μητρότητα σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που κάθε γυναίκα που επιθυμεί να γίνει μητέρα πρέπει να γνωρίζει είναι τι μπορεί να κάνει ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες εγκυμοσύνης και υγιούς εξέλιξης αυτής και παράλληλα να μειωθούν κίνδυνοι και επιπλοκές.
Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο, ας δούμε παρακάτω κάποια σημαντικά πράγματα που ενδέχεται να απασχολήσουν μια γυναίκα που θέλει να γίνει μαμά μετά τα 35.
- Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να πραγματοποιηθεί μια εγκυμοσύνη
Καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, παρουσιάζουν μείωση του αριθμού των ωαρίων τους κάτι που σαφώς καθιστά πιο δύσκολη μια κύηση. Μάλιστα, όχι μόνο μειώνεται η ποσότητα των ωαρίων, αλλά μπορεί να υπάρξει και μειωμένη ποιότητα.
Διαβάστε περισσότερα:
Ποιότητα ωαρίων – πως να ενδυναμώσετε το αναπαραγωγικό σας σύστημα
Ποιότητα ωαρίων – 4 συμπληρώματα που μπορεί να τη βελτιώσουν
- Αυξάνεται η πιθανότητα πολύδυμης εγκυμοσύνης
Ενώ η διαδικασία της επίτευξης εγκυμοσύνης μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, η πιθανότητα πολύδυμης κύησης αυξάνεται με την ηλικία. Αυτό οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές, οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν απελευθέρωση πολλαπλών ωαρίων ταυτόχρονα.
- Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη κύησης
Ο διαβήτης κύησης είναι παρόμοιος και με άλλους τύπους διαβήτη στο γεγονός ότι επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται τη γλυκόζη, αλλά σε αντίθεση με τους άλλους, ο διαβήτης κύησης διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτή η κατάσταση, προκαλεί υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που, εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να επηρεάσει τόσο την υγεία της γυναίκας όσο και του μωρού. Ευτυχώς, οι μέλλουσες μητέρες μπορούν και εκείνες να βοηθήσουν στον έλεγχο του διαβήτη κύησης, και μέσω της διατροφής αλλά και της άσκησης.
- Μπορεί να υπάρξουν αυξημένοι κίνδυνοι και για άλλες επιπλοκές
Μερικοί άλλοι πιθανοί κίνδυνοι εγκυμοσύνης σε “προχωρημένη μητρική ηλικία” περιλαμβάνουν μεγαλύτερο κίνδυνο χρωμοσωμικών ανωμαλιών (όπως σύνδρομο Down), υψηλής αρτηριακής πίεσης, προεκλαμψίας, αιμορραγίας, επιπλοκών γέννας, έκτοπης εγκυμοσύνης, θνησιγένειας, αποβολής, χαμηλού βάρους βρέφους, κ.α.
Όπως όμως προαναφέραμε, παραμένει θετικό και αισιόδοξο το γεγονός πως μια γυναίκα ακόμα και σε προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία με τη σωστή καθοδήγηση του γιατρού της μπορεί να τα καταφέρει, με την αυτοφροντίδα να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.
Εγκυμοσύνη μετά τα 35: Υγιείς μαμάδες, υγιή μωρά
Η μέγιστη ποιοτική φροντίδα του εαυτού είναι ο καλύτερος τρόπος για μια γυναίκα να έρθει πιο κοντά στο όνειρό της να γίνει μαμά έχοντας μια υγιή εγκυμοσύνη. Αν είστε κι εσείς σε μια τέτοια διαδικασία δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα ακόλουθα:
Κλείστε ένα σωστό και ολοκληρωμένο ραντεβού
Μιλήστε με τον γιατρό σας και εξετάστε τη συνολική σας υγεία. Τα πάντα. Εκτός από τον πλήρη εργαστηριακό έλεγχο που θα ζητηθεί τόσο για εσάς -όσο και για τον σύντροφό σας, συζητήστε αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να βελτιώσουν τις πιθανότητές σας για την επίτευξη μιας υγιούς εγκυμοσύνης. Μιλήστε ανοιχτά για τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχετε αναφορικά με τη γονιμότητάς σας, το ιστορικό σας, τον κύκλο σας, και ποια τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε μελλοντικά αν δεν πετύχετε τελικά φυσική σύλληψη.
Μάθετε τις επιλογές σας
Βάσει της περίπτωσής σας, μπορεί να συσταθεί η κατάλληλη αγωγή γονιμότητας. Αν η φυσική σύλληψη δεν είναι εφικτή, χρειάζεται ενδεχομένως η στροφή σε ενέσιμα φάρμακα γονιμότητας, ενδομήτρια σπερματέγχυση IUI ή εξωσωματική γονιμοποίηση IVF ή αυτό που θα κρίνει ο γυναικολόγος βάσει πάντα της εκάστοτε περίπτωσης.
Υιοθετήστε μια (σούπερ) υγιεινή διατροφή
Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας επίτευξης εγκυμοσύνης, θα χρειαστείτε περισσότερο φυλλικό οξύ, βιταμίνη D, βιταμίνη C, σίδηρο, Β12 και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ένα καθημερινό εξειδικευμένο συμπλήρωμα -ιδανικά ξεκινώντας τρεις μήνες πριν από τη σύλληψη- μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη τυχόν κενών μέσω της διατροφής.
Δώστε έμφαση στην ποιότητα των ωαρίων
Μετά τα 35 έτη αυξάνονται οι πιθανότητες να έχουν τα ωάρια χρωμοσωμικά προβλήματα, με επακόλουθο να αυξάνονται σταδιακά τα ποσοστά αποβολής. Η ποιότητα των ωαρίων επηρεάζει τη σύλληψη, την πρώιμη εμβρυϊκή ανάπτυξη, τη διατήρηση της εγκυμοσύνης και την ανάπτυξη του εμβρύου.
Κάθε διαταραχή της γυναικείας γονιμότητας μπορεί να προκαλέσει μείωση της ποιότητας των ωαρίων. Για παράδειγμα, σύμφωνα με μελέτες, το οξειδωτικό στρες φαίνεται να παίζει κυρίαρχα αρνητικό ρόλο στην ποιότητα των ωαρίων. Το Fertilovit F 35 Plus, όταν προσπαθείτε να συλλάβετε φυσικά, ή το Fertilovit F Endo, όταν προσπαθείτε να συλλάβετε με εξωσωματική γονιμοποίηση, μπορούν να ενισχύσουν το αμυντικό σύστημα του οργανισμού σας, μειώνοντας το επιζήμιο για τα ωάρια οξειδωτικό στρες. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι μπορείτε να επηρεάσετε την ποιότητα των ωαρίων σας λαμβάνοντας ειδικά συμπληρώματα που περιέχουν Συνένζυμο Q10, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, Βιταμίνη Β3, βιταμίνη D, το γνωστό σε όλους φυλλικό οξύ αλλά και άλλα πολύτιμα για την υγιή ανάπτυξη των ωαρίων μικροθρεπτικά συστατικά.
Μείνετε δραστήρια
Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί εκτός από το να ενισχύσει το επίπεδο ενέργειάς σας, να βελτιώσει και τη συνολική υγεία σας. Η διατήρηση του σωστού βάρους παίζει κομβικό ρόλο αν έχετε ζητήματα με τον κύκλο σας. Μιλήστε με τον γιατρό και τον διατροφολόγο σας για να βρείτε το δικό σας εξατομικευμένο πλάνο διατροφής.
Αποφύγετε τις κακές συνήθειες
Κόψτε βλαβερές συνήθειες όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, την καφεΐνη. Αποβάλλετε το στρες το οποίο έχει αρνητικό αντίκτυπο στον κύκλο και τη γονιμότητα. Όπως και η ρύθμιση του σωστού βάρους που προαναφέραμε θα φέρει και ρύθμιση του κύκλου, έτσι και η διακοπή κακών συνηθειών θα έχει θετικά αποτελέσματα.
Η ενυδάτωση είναι το παν
Το νερό είναι πολύτιμος σύμμαχός σας στην ορμονική ισορροπία και στην ομαλή κυτταρική δομή και λειτουργία. Το νερό αποτοξινώνει και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Προσπαθήστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 6 έως 8 ποτήρια ημερησίως.
Κοιτάξτε το μέλλον με αισιοδοξία
Οι επιλογές που κάνετε τώρα – και ακόμα καλύτερα τουλάχιστον 3 με 6 μήνες πριν τη σύλληψη- θα έχουν επίδραση μελλοντικά τόσο σε εσάς όσο και στο μωρό σας. Και να θυμάστε πάντα πως εσείς οι ίδιες, πριν από κάθε άλλον, είστε ότι πιο πολύτιμο έχετε!