Η ενδομητρίωση είναι μια από τις βασικές αιτίες γυναικείας υπογονιμότητας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον φορέα American Pregnancy Association. Η κατάσταση αυτή αφορά περίπου 7 εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ και περίπου το 30% των γυναικών που διαγιγνώσκονται με ενδομητρίωση δυσκολεύονται να συλλάβουν μωρό.
Παρότι, δε, τα παραπάνω στοιχεία αφορούν στην Αμερική, τα μεγέθη είναι τα ίδια και στην Ευρώπη, εφαρμόζοντας την αναλογία του πληθυσμού. Για να επιστρέψουμε όμως στο θέμα της υπογονιμότητας, η ενδομητρίωση αν και αποτελεί σημαντικό αίτιο υπογονιμότητας, δεν είναι απαγορευτική για την επίτευξη κύησης. Μπορεί να επιτευχθεί φυσικά ή με εξωσωματική γονιμοποίηση ενώ έχει βρεθεί πως και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσουν και εναλλακτικές μέθοδοι όπως ο βελονισμός.
Τι είναι η ενδομητρίωση
Σύμφωνα με την έγκριτη Κλινική Mayo των ΗΠΑ, η ενδομητρίωση είναι μια διαταραχή όπου το ενδομήτριο, ο ιστός που επικαλύπτει το εσωτερικό της μήτρας, αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα. Αυτή η αφύσικη ανάπτυξη του ιστού του ενδομητρίου μπορεί να συμβεί στις ωοθήκες, τις σάλπιγγες ακόμη και μέσα στην περιοχή της πυέλου. Ενδομητριωσικός ιστός μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη στην εξωτερική επιφάνεια της ουροδόχου κύστης και του παχέος εντέρου, δυσχεραίνοντας τη φυσιολογική τους λειτουργία. Κανείς δεν γνωρίζει γιατί μια γυναίκα παθαίνει ενδομητρίωση.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλές θεωρίες που εξηγούν τα πιθανά αίτιά της, ανάμεσά τους γενετικοί παράγοντες, ορμονικές ανισορροπίες και διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στην πύελο κατά την περίοδο ή ακόμη και κατά τη διάρκεια όλου του έμμηνου κύκλου. Ο πόνος αυτός οφείλεται στο αίμα που προκύπτει από τον εδομητριωσικό ιστό, το οποίο «παγιδεύεται» σε σημεία από τα οποία δεν μπορεί να διαφύγει και προκαλεί φλεγμονή.
Ενδομητρίωση και προβλήματα γονιμότητας
Η ενδομητρίωση στις ωοθήκες ή γύρω από αυτές, μπορεί να μειώσει την ικανότητά τους να παράγουν υγιή ωάρια, ακόμη κι όταν η γυναίκα έχει φυσιολογική ωορρηξία. Καθώς η νόσος χαρακτηρίζεται από προοδευτική επιδείνωση, είναι συνηθισμένο στις γυναίκες αυτές να έχουν πρόβλημα γονιμότητας, ειδικά εάν είναι μεγαλύτερης ηλικίας.
Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης
Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν από ήπιο μέχρι έντονο πόνο στην πύελο κατά την περίοδο ή κατά τη διάρκεια όλου του έμμηνου κύκλου και πόνο κατά τη διάρκεια ή μετά την ερωτική επαφή. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν επώδυνες κινήσεις του εντέρου, διαταραχές του πεπτικού (διάρροια, δυσκοιλιότητα, μετεωρισμό ή ναυτία) και υπογονιμότητα. Είναι πολύ συχνό η ένταση των συμπτωμάτων να επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου, αφού όσο περισσότερο ιστός μεγαλώνει έξω από τη μήτρα, τόσο περισσότερος ουλώδης ιστός αναπτύσσεται στην περιοχή της πυέλου.
Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Είναι πόνοι περιόδου ή ενδομητρίωσης;
Βελονισμός για γονιμότητα και ενδομητρίωση
Ο βελονισμός θεωρείται πως μπορεί να βοηθήσει με αρκετούς τρόπους μια γυναίκα που πάσχει από ενδομητρίωση: Είτε με το να ανακουφίσει τον πόνο, είτε με το να βελτιώσει το περιβάλλον της πυέλου, στοχεύοντας κυρίως σε καλύτερη λειτουργία των σαλπίγγων και των ωοθηκών. Επιπρόσθετα μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη αιμάτωση της μήτρας ώστε να ενισχυθεί η διαδικασία της εμφύτευσης, αλλά και στη συνολική διαχείριση του στρες που προκαλεί η υπογονιμότητα ως ασθένεια.
Σύμφωνα με σχετική μελέτη ο βελονισμός για γονιμότητα διεγείρει την απελευθέρωση ορισμένων ορμονών και χημικών στο κεντρικό νευρικό σύστημα, που καταπολεμούν την επίδραση της αδρεναλίνης που παράγει το σώμα εξαιτίας του υπερβολικού στρες από τον πόνο και που με τη σειρά της η αδρεναλίνη ωθεί το αίμα μακριά από τα αναπαραγωγικά όργανα.
Αντίθετα, οι ορμόνες και οι λοιπές χημικές σουσίες που απελευθερώνονται σε μια θεραπεία βελονισμού μπορούν να περιορίσουν την παραγωγή της αδρεναλίνης. Επιτρέπουν επίσης την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στην πύελο, μειώνοντας τη φλεγμονή και τον πόνο. Τα θρεπτικά συστατικά που μεταφέρει το αίμα ευνοούν την καλύτερη λειτουργία των ωοθηκών και της μήτρας.
Η δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος για τις ωοθήκες, με την αύξηση της αιμάτωσης και τη μείωση της φλεγμονής, παίζει σημαντικό ρόλο στο να παράγονται πιο υγιή ωάρια. Από την άλλη πλευρά, τα πλούσια θρεπτικά συστατικά από την καλύτερη αιμάτωση συμβάλουν επίσης στην πάχυνση και τον εμπλουτισμό του ενδομητρίου και κάνουν τη μήτρα πιο «έτοιμη» για μια εγκυμοσύνη αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφύτευσης ενός γονιμοποιημένου ωαρίου.
Τα οφέλη όμως του βελονισμού για γονιμότητα δεν σταματούν εδώ. Ο βελονισμός είναι μια πρακτική που μπορεί να μειώσει το άγχος και την ένταση στις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν. Ανάμεσα στα χημικά που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας είναι και οι ενδορφίνες, οι ορμόνες της χαράς και της χαλάρωσης.
Συνεχίζοντας, η ελάττωση του στρες βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο έχει σημαντικό ρόλο στην ενδομητρίωση αφού όταν αυτό λειτουργεί αποτελεσματικά, μπορεί να προσδιορίσει πιο αποτελεσματικά και να «καθαρίσει» τον αφύσικο ενδομήτριο ιστό έξω από τη μήτρα.
Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Επιπλοκές ενδομητρίωσης: από τι μπορεί να κινδυνεύει μία γυναίκα που πάσχει
Όταν η ενδομητρίωση παρεμποδίζει πρακτικά τη σύλληψη
Σε κάποιες περιπτώσεις, η ενδομητρίωση έχει προκαλέσει στην αναπαραγωγική οδό ουλώδη ιστό που εμποδίζει τη διαδικασία της σύλληψης. Σε αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια αποτελεσματική λύση για την υπογονιμότητα. Και στην επιτυχία της μπορεί να συμβάλει και ο βελονισμός για γονιμότητα, αφού ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός κύκλου IVF, το περιβάλλον στην πύελο θα έχει και πάλι όλα τα προβλήματα που προκαλεί η ενδομητρίωση.
Οι τακτικές συνεδρίες βελονισμού για γονιμοποίηση πριν και κατά τη διάρκεια ενός κύκλου IVF μπορεί να έχουν σημαντική θετική επίδραση. Να βελτιώσουν την αιμάτωση της περιοχής της πυέλου, να περιορίσουν τη φλεγμονή, να μειώσουν την αρνητική επίδραση των ορμονών του στρες και να βελτιώσουν τη λειτουργία των ωοθηκών και την ποιότητα των ωαρίων.
Ο βελονισμός συγκαταλέγεται στις μεθόδους ολιστικής προσέγγισης της υγείας, μιας τάσης η οποία αποτελεί πλέον επιλογή για πολλούς ανθρώπους. Πρόκειται για μια εναλλακτική θεραπευτική προσέγγιση για την υπογονιμότητα που έχει μελετηθεί επιστημονικά. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν θα μπορούσε να αποτελέσει μία συμπληρωματική θεραπεία και στη δική σας περίπτωση.
Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Τρόπος ζωής και διατροφή για ενδομητρίωση
Η πατενταρισμένη φόρμουλα των FERTILOVIT® F ENDO που έχει διαμορφωθεί επιστημονικά για τη διατροφική υποστήριξη των γυναικών με ενδομητρίωση, προσφέρει πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά καθώς και Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα, που συμβάλλουν θετικά στη διαχείριση του πόνου καθώς και την ενίσχυση της ποιότητας των ωαρίων σε μοριακό επίπεδο. Τα FERTILOVIT® F ENDO , όπως και κάθε άλλο συμπλήρωμα διατροφής της οικογένειας των FERTILOVIT®, σέβονται τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και συμπληρώνουν ιδανικά κάθε ολιστική προσέγγιση με στόχο τη βελτίωση της υγείας.
Μπορεί να σας ενδιαφέρει: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑ: ΟΣΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΛΛΑΖΟΥΝ