Το καλοκαίρι είναι για πολλούς η καλύτερη εποχή του χρόνου. Είναι όμως και για τη γονιμότητα; Η αλήθεια είναι πως οι υψηλές θερμοκρασίες, οι διακοπές, οι περισσότερες ώρες εκτός σπιτιού και η απομάκρυνση από το καθημερινό πρόγραμμα μπορεί να επηρεάσουν μεταξύ άλλων και τη γονιμότητα. Δυστυχώς, μερικές φορές και αρνητικά, ενισχύοντας έτσι την υπογονιμότητα.
Η υπογονιμότητα είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για την αποτυχία σύλληψης παιδιού μετά από ένα έτος ελεύθερης σεξουαλικής επαφής ενός ζευγαριού. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει περίπου το 10-15 % των ζευγαριών στις αναπαραγωγικές τους ηλικίες. Πρόκειται σχεδόν για ένα στα επτά ζευγάρια, τα οποία ενδέχεται να δυσκολευτούν να συλλάβουν.
Ορισμένες συνήθεις αιτίες της
Ηλικία: Η γυναικεία γονιμότητα και η ανδρική γονιμότητα μειώνονται με την ηλικία. Στις γυναίκες, η μεγαλύτερη μείωση της γονιμότητας αρχίζει στα μέσα της δεκαετίας των 30.
Άγχος: Μπορεί να επηρεάσει τη σχέση κάποιου με τον σύντροφό του και να προκαλέσει απώλεια της σεξουαλικής ορμής και σε σοβαρές περιπτώσεις, το άγχος μπορεί επίσης να επηρεάσει την ωορρηξία και την παραγωγή σπέρματος.
Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Η έκθεση σε ορισμένα φυτοφάρμακα, διαλύτες και μέταλλα έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τη γονιμότητα, ιδιαίτερα στους άνδρες.
Ορμονικές διαταραχές που επηρεάζουν την ωορρηξία ή την απελευθέρωση ωαρίων από τις ωοθήκες: όπως το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, η υπερπρολακτιναιμία, ο υπερθυρεοειδισμός ή υποθυρεοειδισμός, οι μπλοκαρισμένες ή κατεστραμμένες σάλπιγγες, η ενδομητρίωση και η πρώιμη εμμηνόπαυση.
Διαβάστε ακόμα: Ποιότητα Ωαρίων – χρήσιμες συμβουλές για να τη βελτιώσετε
Η γονιμότητα το καλοκαίρι
Τι συμβαίνει λοιπόν με τη γονιμότητα το καλοκαίρι και πώς είναι δυνατόν αυτό να την επηρεάζει; Η αλήθεια είναι πως η επίδραση αυτή δεν είναι άμεση αλλά έμμεση: Η εποχή σχετίζεται άμεσα με άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, οι οποίοι με τη σειρά τους σχετίζονται με τη γονιμότητα.
Έτσι, η συνολικότερη χαλαρότητα και το πιο ανάλαφρο κλίμα και διάθεση, κάνει πολλές γυναίκες να μην είναι τόσο αυστηρές με όλους εκείνους τους διατροφικούς και lifestyle κανόνες που τηρούσαν τον χειμώνα. Ακόμη, δεν είναι μυστικό ότι τους θερινούς μήνες παρατηρείται αύξηση στην κατανάλωση αλκοόλ αλλά και στο κάπνισμα, παράγοντες που αμφότεροι επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα.
Τέλος, εξαιτίας της μη τήρησης κάποιων βασικών κανόνων υγιεινής, πολλές γυναίκες το καλοκαίρι κολλούν μικρόβια που οδηγούν σε ουρολοιμώξεις, αναπτύσσουν μυκητιάσεις ή προσβάλλονται από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Ποιο αναλυτικά κάποιοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα το καλοκαίρι ή αλλιώς τι είναι στο χέρι σας να ελέγξετε αυτή την περίοδο:
Κάπνισμα: Το κάπνισμα που κατά τις διακοπές η συχνότητά του αυξάνεται, επηρεάζει άμεσα τη γονιμότητα και την πιθανότητα σύλληψης μιας γυναίκας (συμπεριλαμβανομένου του παθητικού καπνίσματος).
Αλκοόλ: το αλκοόλ κατά τους θερινούς μήνες καταναλώνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες. Είναι σημαντικό οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν να αρκούνται σε ένα ποτήρι κρασί και να μην ξεφεύγουν με την κατανάλωση αλκοόλ. Αξίζει να προσθέσουμε ότι η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με την αφυδάτωση του οργανισμού (που πολύ συχνά είναι συνυφασμένη με το καλοκαίρι) μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε ορμονικές διαταραχές αλλά και σε προβλήματα με την τραχηλική βλέννη. Δεν είναι τυχαίο που από τις πρώτες συμβουλές που δίνονται για μια πιο γόνιμη τραχηλική βλέννη είναι ο περιορισμός του αλκοόλ και η πρόσληψη άφθονου νερού.
Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ): Αρκετά ΣΜΝ, όπως τα χλαμύδια, μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα. Το καλοκαίρι μάλιστα, λόγω της λιγότερο προσεγμένης διατροφής και της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ, μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά η υγεία του κολπικού μικροβιώματος, το οποίο συνδέεται με τον κίνδυνο προσβολής της γυναίκας από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και άλλες παθήσεις.
Άστατο πρόγραμμα διατροφής: Οι περισσότερες ώρες εκτός σπιτιού, ειδικά κατά τις διακοπές, οι αυξημένοι διατροφικοί πειρασμοί και το όλο κλίμα χαλάρωσης που επικρατεί, είναι πιθανό να απομακρύνουν μια γυναίκα από την οργανωμένη προετοιμασία των γευμάτων και του διατροφικού πλάνου που εφάρμοζε τον χειμώνα. Όμως η κατανάλωση τροφών υψηλής διατροφικής αξίας εξακολουθεί να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της γονιμότητας. “Επενδύστε” λοιπόν καθημερινά σε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών (άλλωστε ποια καλύτερη εποχή από το καλοκαίρι για αυτό το σκοπό!) σε συχνότερη κατανάλωση ψαριών (καθαρή πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας και πηγή Ωμέγα 3 Λιπαρών Οξέων) καθώς και συχνή ενυδάτωση του οργανισμού με νερό ή παγωμένα ροφήματα χωρίς ζάχαρη.