Θηλάζεις και νιώθεις υπερβολικά κουρασμένη; | Αυτά τα φυσικά tips κατά της κόπωσης μπορεί να σε βοηθήσουν

Μπορεί ο θηλασμός να προκαλέσει κόπωση;

Αν μια θηλάζουσα μαμά νιώθει εξαντλημένη και προβληματίζεται σχετικά με το αν είναι όλα στο μυαλό της και μπορεί να έχει “απλά” μια υπερβολική αντίδραση, η απάντηση είναι όχι. Στην πραγματικότητα, ο θηλασμός μπορεί πραγματικά να κάνει μια μαμά να αισθάνεται κουρασμένη και εξαντλημένη. Προκειμένου να παράξει το γάλα, το σώμα χρησιμοποιεί το 25% της ενέργειάς του, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα εξάντλησης. Μπορεί να χάσει ακόμη και πάνω από 500 θερμίδες την ημέρα μόνο για τη διατροφή του μωρού.

Τι προκαλεί κόπωση κατά τη διάρκεια του θηλασμού;

Ας δούμε μερικές αιτίες που ο θηλασμός προκαλεί εξάντληση:

  1. Ανεπαρκής ύπνος

Είναι πολύ σημαντικό να έχει κάποιος πάρει τουλάχιστον 5-6 ώρες συνεχούς ύπνου προκειμένου το σώμα του να λειτουργεί αποτελεσματικά. Αλλά αυτό μπορεί να είναι αδύνατο τους πρώτους μήνες μετά την απόκτηση ενός παιδιού ειδικά για τη θηλάζουσα μητέρα: Το βράδυ μπορεί να ξυπνήσει αρκετές φορές να ταΐσει το μωράκι της, να σηκωθεί για να το αλλάξει ή να καταπραΰνει απλά το κλάμα του. Αυτό μπορεί να χαλάσει την ποιότητα και να μειώσει την ποσότητα του ύπνου, καθώς και να οδηγήσει σε ακραία κόπωση.

  1. Κακή διατροφή

Μια μητέρα που θηλάζει δεν χρειάζεται μόνο επιπλέον θερμίδες, αλλά αυτές οι θερμίδες θα πρέπει να προέρχονται από υγιεινές πηγές διατροφής. Μία κακή διατροφή φτωχή σε τρόφιμα υψηλἠς διατροφικής αξίας, με αρκετή ζάχαρη και λίπος μπορούν να την κάνουν να νιώθει ακόμα πιο υποτονική και ας λαμβάνει πολύ περισσότερες θερμίδες.

Συμβουλή: Όταν θηλάζεις προσπάθησε να κάνεις συχνά μικρά ποιοτικά γεύματα!

  1. Αναιμία

Η υπερβολική κόπωση και εξάντληση μπορεί να είναι αποτελέσματα της αναιμίας. Λόγω του τοκετού, μια γυναίκα μπορεί να χάσει αρκετό αίμα, γεγονός που την καθιστά πιο επιρρεπή στην αναιμία. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσει συμπληρώματα σιδήρου στη διατροφή της για να ξεπεραστεί η ανεπάρκεια σιδήρου.

  1. Θέματα θυρεοειδούς

Τα επίπεδα του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεαστούν μετά τον τοκετό και να οδηγήσουν σε μια κατάσταση που ονομάζεται υπερθυρεοειδισμός. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία και αυτή σε αίσθημα κόπωσης.

  1. Προβλήματα μαστού

Μια νέα μαμά μπορεί να είναι πολύ επιρρεπής σε προβλήματα του μαστού, όπως μαστίτιδα και συμφόρηση μαστών. Μερικές από αυτές τις συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο, πυρετό, ευαισθησία των μαστών και να οδηγήσουν σε αίσθημα κόπωσης.

Τρόποι αντιμετώπισης της κόπωσης κατά τον θηλασμό και τόνωσης της ενέργειας

Ακολουθούν μερικοί φυσικοί τρόποι τόνωσης της ενέργειας για να ξεπεράσει η νέα μαμά το αίσθημα εξάντλησης κατά τον θηλασμό:

  1. Άσκηση – κίνηση

Πώς μπορεί να ξεπεράσει κανείς την κούραση με άσκηση; Κι όμως, κατά την άσκηση υπάρχει μια αύξηση στην έκκριση των ενδορφινών που κάνουν τον ασκούμενο να νιώθει πιο ενεργός και δραστήριος. Η άσκηση αυξάνει επίσης τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Είναι ωστόσο σημαντικό μια γυναίκα να συζητήσει πρώτα με τον γιατρό της και να ξεκινήσει τη γυμναστική μόλις εκείνος της δώσει το πράσινο φως, μετά τον τοκετό.

  1. Επαρκής κατανάλωση νερού

Το κύριο συστατικό του μητρικού γάλακτος είναι το νερό. Έτσι, η παραγωγή του μητρικού γάλακτος απαιτεί πολύ νερό και αν η θηλάζουσα μαμά δεν πίνει άφθονες ποσότητες νερού, μπορεί να καταλήξει αφυδατωμένη. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε λήθαργο και κόπωση. Ως εκ τούτου, για την ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας θα πρέπει να καταναλώνει πόσιμο νερό ή άλλα υγρά, όπως οι χυμοί φρούτων, το γάλα, οι σούπες, κ.λπ.

  1. Υγιεινή διατροφή και συμπληρώματα

Προκειμένου μια νέα μαμά να βοηθήσει το σώμα της να αισθανθεί υγιές και γεμάτο ενέργεια, θα πρέπει να ακολουθεί μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει τρόφιμα που βοηθούν στην ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας του σώματος. Τα φρέσκα φρούτα, τα πράσινα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, η καθαρή άπαχη πρωτεΐνη και τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα θα πρέπει να αποτελούν μέρος της τακτικής διατροφής κάθε θηλάζουσας γυναίκας.

Ας δούμε τώρα μερικές συγκεκριμένες, πολύ ευεργετικές για την καταπολέμηση της κόπωσης τροφές:

Πλιγούρι βρώμης

Το πλιγούρι βρώμης είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, φώσφορο, πρωτεΐνες και βιταμίνη Β1, όλα απαραίτητα για την τόνωση της ενέργειας του οργανισμού και την καταπολέμηση της εξάντλησης. Περιέχει επίσης γλυκογόνο, ένα είδος υδατανθράκων που είναι ευεργετικό στη διατήρηση των μυών και του εγκεφάλου που λειτουργούν αποτελεσματικά όλη την ημέρα.

Αυγά με ωμέγα-3

Τα εμπλουτισμένα με ωμέγα-3 αυγά είναι επίσης μια επιλογή. Δύο αυγά παρέχουν περίπου το ήμισυ της ημερήσιας ποσότητας σε ωμέγα-3 που συνιστάτοι για τις γυναίκες που θηλάζουν.

Μπανάνα

Η μπανάνα είναι γνωστή ως μια αποτελεσματική πηγή ενέργειας, επειδή είναι πλούσια σε κάλιο που βοηθά το σώμα να μετατρέψει τη ζάχαρη σε ενέργεια. Έχει επίσης μια καλή δόση φυσικών σακχάρων όπως η φρουκτόζη, η γλυκόζη και η σακχαρόζη που βοηθά στην παροχή ενέργειας στο σώμα. Εκτός από αυτό, η μπανάνα είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνη Β, βιταμίνη C, φυτικές ίνες  κ.λπ., τα οποία βοηθούν στην εξάλειψη του αισθήματος κόπωσης.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, υδατανθράκων και προβιοτικών, και όλα αυτά μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση κάθε είδους κόπωσης. Είτε με γεύση είτε χωρίς, ένα γιαούρτι με μερικά ψιλοκομμένα φρούτα αποτελεί μια πολύ καλή πρακτική ιδέα snack. Είναι καλό για την πέψη και τη διατήρηση της αποτελεσματικής λειτουργίας της.

Επειδή πολλές φορές μια γυναίκα δεν μπορεί να πάρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέσω της διατροφής θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο της λήψης ενός εξειδικευμένου συμπληρώματος.

Το νέο, πλέον σύγχρονο συμπλήρωμα διατροφής για την εγκυμοσύνη και το θηλασμό Fertilovit® For 2 με Ωμέγα 3 και Χολίνη, είναι ειδικά σχεδιασμένο για να υποστηρίζει με ασφάλεια τις ιδιαίτερες απαιτήσεις των γυναικών πριν τη σύλληψη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και φυσικά του θηλασμού.

Πότε είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε έναν γιατρό;

Εάν η θηλάζουσα μαμά έχει καταβάλει όλες τις δυνατές προσπάθειες για τον έλεγχο και τη θεραπεία της κόπωσης του θηλασμού, αλλά εξακολουθεί να δυσκολεύεται να το ξεπεράσει, καλό θα ήταν να ζητήσει ιατρική βοήθεια για την ίδια. Μπορεί να είναι λόγω κάποιας υποκείμενης ιατρικής κατάστασης ή οποιουδήποτε είδους διατροφικής ανεπάρκειας. Σε ορισμένες περιπτώσεις μετά τον τοκετό, υπάρχουν και ορισμένες ψυχικές ασθένειες που μπορούν να οδηγήσουν σε πεσμένα επίπεδα ενέργειας όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και η επιλόχειος κατάθλιψη οπότε η συμβουλή ενός γιατρού είναι απαραίτητη.

 

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα