Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ποιότητα ωαρίων, πιθανότητες σύλληψης | Τα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε 

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ), είναι μια σοβαρή διαταραχή του αναπαραγωγικού και ενδοκρινολογικού συστήματος, στην οποία οι ωοθήκες δεν απελευθερώνουν πάντα ένα ωάριο στα πλαίσια του εμμηνορρησιακού κύκλου. Όπως είναι λοιπόν σαφές, αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα σε δυσκολία να μείνει έγκυος.

Εάν μια γυναίκα έχει πολυκυστικές ωοθήκες:

  • Οι ωοθήκες είναι ελαφρώς μεγαλύτερες από το κανονικό
  • Έχει πολλά περισσότερα ωοθυλάκια

Το να έχει μία γυναίκα πολυκυστικές ωοθήκες ωστόσο δεν σημαίνει ότι έχει απαραίτητα και Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών απαιτεί την ύπαρξη και μερικών από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Ακανόνιστες περιόδους ή καθόλου περίοδο
  • Περισσότερες από το φυσιολογικό τρίχες στο πρόσωπο ή το σώμα
  • Λιγότερες τρίχες στα μαλλιά
  • Δυσκολία στην απώλεια βάρους ή γρήγορη αύξηση βάρους
  • Ακμή ή λιπαρό δέρμα
  • Δυσκολία σύλληψης

Οι περίοδοι είναι «ακανόνιστες» εάν η διάρκεια του κύκλου (το κενό μεταξύ των περιόδων) αλλάζει συνεχώς. Ο μέσος εμμηνορρησιακός κύκλος διαρκεί 28 ημέρες, αν και είναι φυσιολογικό να έχει και λίγο μικρότερη ή μεγαλύτερη διάρκεια από αυτή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα, σε άλλες να είναι ηπιότερα και σε άλλες πιο σοβαρά.

Οι αιτίες του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών

Η ακριβής αιτία του δεν είναι γνωστή, αλλά μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να έχει και γενετικό υπόβαθρο, καθώς είναι πιο πιθανό να το παρουσιάσει μια γυναίκα που το έχει και μια συγγενής της (μητέρα, θείες, αδελφές).

Τα συμπτώματα του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών συνδέονται με ορμόνες:

Οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών έχουν ελαφρώς υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης – αυτό συνδέεται με πολλά από τα συμπτώματα, όπως η αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο.

Το σώμα των γυναικών με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών μπορεί να μην ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη (αυτό είναι γνωστό ως αντίσταση στην ινσουλίνη), με αποτέλεσμα να αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης στο σώμα. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και προβλήματα γονιμότητας. Τέλος, αν μια γυναίκα διαγνωστεί με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, διατρέχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη αλλά και άλλων προβλημάτων υγείας στη μετέπειτα ζωή της.

Συνήθως, όσες έχουν ήπια συμπτώματα του συνδρόμου, συνειδητοποιούν ότι το έχουν όταν αρχίζουν να προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί, ειδικά αν το βάρος τους έχει συνεχείς αυξομειώσεις.

Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται όταν:

  • Μια γυναίκα έχει ακανόνιστες περιόδους ή απουσία περιόδου
  • Η διακολπική υπερηχογραφική εξέταση δείξει ότι μια γυναίκα έχει τη χαρακτηριστική μορφολογία ωοθηκών με κύστεις στην περιφέρεια.
  • Μια γυναίκα παρουσιάσει αύξηση των τριχών του προσώπου ή του σώματος
  • Αποτελέσματα εξετάσεων δείξουν ότι μια γυναίκα έχει παθολογικά επίπεδα τεστοστερόνης.

Στην περίπτωση ύπαρξης του συνδρόμου, η ασθενής πρέπει να επισκεφθεί έναν γυναικολόγο.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και φλεγμονή

Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα μεΣύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν φλεγμονή.

Μείωση του κινδύνου

Μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονής στις γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Την υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής που περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη τρόφιμα. Μια σωστή μεσογειακή διατροφή ισορροπημένη σε θερμίδες, με τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά και πλούσια σε τροφές όπως τα ψάρια, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, το ελαιόλαδο, τα βότανα, τα μπαχαρικά και το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει.
  • Η συμπλήρωση της διατροφής με ωμέγα-3, η καλύτερα απορροφούμενη μορφή ιχθυελαίου, μπορεί επίσης να συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής.
  • Τακτική άσκηση
  • Μείωσης του στρες
  • Επαρκής ύπνος (οκτώ έως εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ)

Διαβάστε περισσότερα:

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και ο ρόλος της διατροφής

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών – πως να αυξήσετε τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και ποιότητα ωαρίων 

Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ του ενδοκρινικού περιβάλλοντος και τη ωρίμανσης των ωαρίων είναι σαφώς σημαντική προκειμένου να γίνει αντιληπτό πώς επηρεάζεται η γονιμότητα των γυναικών με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Η επαγωγή ωορρηξίας οδηγεί σε φυσιολογικά ποσοστά σύλληψης, αλλά ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα μετά την πρόκληση της ωορρηξίας στις γυναίκες με το σύνδρομο αυτό, ειδικά σε όσες είναι υπέρβαρες, είναι το υψηλό ποσοστό πρόωρης απώλειας εγκυμοσύνης.

Παρόλο που οι λόγοι για αυτό το υψηλό ποσοστό είναι ακόμη ασαφείς, μια λογική εξήγηση είναι ότι τα σφάλματα στην εμβρυογένεση οφείλονται στην ωρίμανση των ωαρίων σε ένα μη φυσιολογικό ενδοκρινικό περιβάλλον. Ακόμη, ρόλο παίζουν και οι εγγενείς ανωμαλίες των ωαρίων στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Ειδικότερα, η έκφραση του GDF-9 στα ωάρια διαπιστώθηκε ότι δεν είναι φυσιολογική εξαιτίας του συνδρόμου. Το GDF-9 που προέρχεται από τα ωάρια, είναι ένας σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης που εμπλέκεται στην πρώιμη ανάπτυξη των ωοθυλακίων.

Ωστόσο, όπως δείχνουν οι έρευνες, οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες έχουν φυσιολογικά ποσοστά γονιμοποίησης και ανάπτυξης των εμβρύων μετά από την πρόκληση ωορρηξίας όσον αφορά την εξωσωματική γονιμοποίηση. Ορισμένες όμως ενδοκρινικές ανωμαλίες που οφείλονται στοΣύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών μπορεί να επηρεάζουν την ποιότητα των ωαρίων ή των εμβρύων.

Σε γυναίκες ανθεκτικές στην ινσουλίνη με το σύνδρομο, έχουν σημειωθεί χαμηλότερα ποσοστά γονιμοποίησης και εμφύτευσης μετά από εξωσωματική.

Ακόμη, πολλά από τα ωάρια που παράγονται από τις γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών μετά την πρόκληση της ωορρηξίας μπορεί να είναι χρωμοσωμικά ανώμαλα (ανευπλοειδία). Τα ανευπλοειδή ωάρια είναι συνήθως ακατάλληλα για γονιμοποίηση και οδηγούν σε αποβολή. Αυτό δεν οφείλεται σε ένα φυσικό ελάττωμα των ωαρίων, εγγενές στις γυναίκες με το σύνδρομο, αλλά το πιθανότερο είναι η κακή ποιότητα των ωαρίων να αποτελεί αποτέλεσμα της υπερβολικής έκθεσης σε αρσενικές ορμόνες όπως η τεστοστερόνη.

Ποια είναι η θεραπεία για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών αν μια γυναίκα προσπαθεί να συλλάβει;

Δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο αυτό καθαυτό, αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματά του. Αν ο δείκτης μάζας σώματός της είναι μεγαλύτερος από 30, ο γιατρός της θα τη συμβουλεύσει να χάσει βάρος με υγιεινή διατροφή και άσκηση, κάτι που μπορεί από μόνο του να φέρει στο σώμα και την ωορρηξία. Ακόμα κι αν δεν επανέλθει η ωορρηξία, ένα φυσιολογικό βάρος θα επιτρέψει στην αγωγή που θα ακολουθήσει η ασθενής να λειτουργήσει καλύτερα και θα μειώσει τους κινδύνους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Υπάρχουν διάφορες προσεγγισεις που βοηθούν στη σύλληψη με την ύπαρξη του συνδρόμου αυτού, όπως:

  • Κιτρική κλομιφαίνη: Αυτό διεγείρει τις ωοθήκες για να απελευθερώσουν ωάρια
  • Μετφορμίνη: Χρησιμοποιείται για τη διόρθωση της αντίστασης στην ινσουλίνη
  • Fertilovit® F PCOS, ένα στοχευμένο ορθομοριακό συμπλήρωμα διατροφής τριπλής δράσης που προστατεύεται από διεθνή πατέντα, για τις γυναίκες με πολυκυστική μορφολογία ωοθηκών. Πρόκειται για μία εξειδικευμένη φόρμουλα που μπορεί να συμβάλλει θετικά στη ρύθμιση της ωοθυλακιορρηξίας, βελτιώνοντας έτσι τις πιθανότητες σύλληψης.
  • Γοναδοτροπίνες: Ένα φάρμακο γονιμότητας που βασίζεται στις ορμόνες γοναδοτροπίνης, οι οποίες διεγείρουν τις ωοθήκες για να παράγουν ωάρια
  • Συνδυασμός των παραπάνω
  • Χειρουργική επέμβαση: Με τη χρήση μιας τεχνικής που ονομάζεται λαπαροσκοπική διάτρηση ωοθηκών, καταστρέφεται ο ιστός στις ωοθήκες που παράγει την τεστοστερόνη.
  • Εξωσωματική γονιμοποίηση: Το ωάριο γονιμοποιείται έξω από το σώμα και μεταφέρεται στη μήτρα.

Ποιες είναι οι πιθανότητες σύλληψης με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών;

Γενικά, είναι δύσκολο να δοθούν ακριβή στατιστικά στοιχεία, δεδομένου ότι οι περιπτώσεις ποικίλλουν πολύ και διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα, οπότε υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά επιτυχίας. Ωστόσο, οι περισσότερες γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών θα είναι σε θέση να μείνουν έγκυες και να αποκτήσουν μωρό με τη θεραπεία γονιμότητας, ειδικά αν είναι κάτω των 35 ετών.

Ο ρόλος της ισορροπημένης ζωής

Η σωστή διατροφή, η άσκηση, ο ποιοτικός ύπνος, η διακοπή του καπνίσματος, ο περιορισμός του αλκοόλ, η αποβολή του άγχους και ο, τιδήποτε μπορεί να συμβάλλει στην ισορροπία του οργανισμού είναι κάποια από τα κλειδιά που λειτουργούν ως σύμμαχοι στην επίτευξη κύησης.

Γίνετε σήμερα Μέλος του Fertilovit Club, για βέλτιστη γονιμότητα και υγεία:

[ihc-register]

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα