Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, PCOS: Θεραπευτικές επιλογές

Δεν είναι πάντα απαραίτητο να αντιμετωπιστεί άμεσα το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών. Τι εννοούμε με αυτό, εάν μια γυναίκα δεν καλείται να αντιμετωπίσει τα ενοχλητικά συμπτώματα που συνοδεύουν το σύνδρομο αυτό, διατηρεί φυσιολογικό βάρος και δεν παρουσιάζει ινσουλινοαντίσταση, δεν απαιτείται άμεση δράση. Από την άλλη πλευρά όμως, οι παχύσαρκες γυναίκες, κινδυνεύουν να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο.

 

Πριν από τη θεραπεία

Πριν από την θεραπεία του Συνδρόμου των Πολυκυστικών Ωοθηκών, συνιστάται ο έλεγχος της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα. Πολύ συχνά η υπολειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με αυτά του PCOS. Εάν συμβαίνει αυτό, τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανιστούν γρήγορα μόλις αποκατασταθεί η λειτουργία του θυρεοειδούς.

 

Επιλογές θεραπείας

 • Απώλεια βάρους

Λόγω της στενής συσχέτισης του μεταβολισμού των υδατανθράκων και της ποσότητας του λιπώδους ιστού, με το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών, η απώλεια βάρου θα πρέπει να είναι η πρώτη μέριμνα του κάθε ασθενή, που έχει βάρος εκτός του φυσιολογικού. Φαίνεται πως, ακόμη και η απώλεια βάρους που αντιστοιχεί σε μόλις 5%, μπορεί να οδηγήσει σε αισθητή βελτίωση!

Τι επιτυγχάνεται; Πιο όμορφο δέρμα, λιγότερη τριχοφυία προσώπου, πιο τακτικοί εμμηνορυσιακοί κύκλοι.

Μια τυπική δυτική διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες (ζάχαρη, άσπρο αλεύρι κ.λπ.), αλλά φτωχή σε διαιτητικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, αποτελεί βασικό παράγοντα που οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη και υπερβολικό βάρος. Ανταυτού, τα λαχανικά και τα φρούτα, οι πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας και οι μέτριες ποσότητες σύνθετων υδατανθράκων (π.χ. προϊόντα ολικής αλέσεως, όσπρια, ελαιούχοι σπόροι) θα πρέπει να αποτελούν τη βάση της καθημερινής διατροφής.

Μια μελέτη του 2013, συνοψίζει τις επιπτώσεις μιας δίαιτας όπως αυτή, αναφέροντας συγκεκριμένα: “Η μείωση των επιπέδων ινσουλίνης, μέσω μιας κατάλληλης διατροφής, είναι μια ελκυστική, μη φαρμακευτική θεραπευτική επιλογή για γυναίκες με PCOS, των οποίων τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης διεγείρουν τη σύνθεση τεστοστερόνης, επιβαρύνοντας τα συμπτώματα του PC

 • Το αντισυλληπτικό χάπι

Εάν ο πρωταρχικός στόχος του ασθενούς είναι να μειώσει την τριχιφυία του προσώπου και την ακμή, η λήψη ενός αντισυλληπτικού χαπιού, παρουσιάζεται συχνά ως κατάλληλη προσέγγιση. Ο γιατρός θα επιλέξει ένα χάπι ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε προγεστερόνη, εξουδετερώνοντας την επίδραση των ανδρικών ορμονών.

 • Μετφορμίνη

Η μετφορμίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στη θεραπεία του διαβήτη, είναι επίσης αποτελεσματικό στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, που επηρεάζει περίπου το 60% των ασθενών με PCOS. Βοηθά στη βελτιστοποίηση της δράσης της ινσουλίνης, μειώνοντας έτσι την ινσουλινοαντίσταση και την παραγωγή ανδρογόνων, ενώ παράλληλα βελτιώνει και τον μεταβολισμό των λιπιδίων.

Ωστόσο, σε πολλές χώρες η μετφορμίνη δεν έχει επίσημα αναγνωριστεί ως θεραπευτική επιλογή για γυναίκες με PCOS, καθώς επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν ανέχονται όλοι οι αθενείς την συγκεκριμένη θραπεία πολύ καλά.

 • Αποκατάσταση φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας

Είναι καλά τεκμηριωμένο μέσα από μελέτες σε αρουραίους με PCOS, ότι  παρουσιάζουν μεταβολές στην εντερική τους χλωρίδα και ότι η φυσιολογική αποκατάσταση της, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του συνδρόμου. Κατά συνέπεια, οι επιστήμονες Tremellen και Pearce, ανέφεραν στο περιοδικό Medical Hypotheses (2012), ότι η διαταραχή της χλωρίδας του εντέρου μπορεί να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις αιτίες που προκαλούν PCOS.

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει σαφής απόδειξη της αποτελεσματικότητας αυτής της εφαρμογής, ωστόσο, οι πρακτικοί επαγγελματίες υγείας έχουν καθιερώσει τον καθαρισμό του εντέρου, εδώ και αρκετό καιρό.

 • Ορθομοριακή θεραπεία

Λόγω της στενής συσχέτισης του μεταβολισμού με PCOS, οι διατροφικές παρεμβάσεις αποτελούν συχνά μια επιτυχή προσέγγιση

Ινοσιτόλες

Η ινοσιτόλη έχει μονοπωλήσει το ερευνητικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να μπορέσει η ινσουλίνη να ασκήσει την προστατευτκή της δράση στα κύτταρα-στόχους. Σύμφωνα με τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα, οι ινοσιτόλες είναι εξίσου αποτελεσματικές στη θεραπεία της αντίστασης στην ινσουλίνη, όπως είναι η μετφορμίνη, χωρίς να έχουν παρενέργειες. Κατά τον προγραμματισμό της εγκυμοσύνης, οι ειδικοί συμβουλεύουν την λήψη και των δύο ισομορφών ινοσιτόλης, μυο-ινοσιτόλη και D-chiro-ινοσιτόλη, στην φυσιολογική τους αναλογία. Ενώ η μυο-ϊνοσιτόλη είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη δράσης της ινσουλίνης στον μεταβολισμό του σακχάρου, η D-chiro-ινοσιτόλη είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη λειτουργία των ωοθηκών.

 Ωμέγα-3-λιπαρά οξέα

Τα λιπίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην ορθομοριακή θεραπεία του PCOS. Ρυθμίζουν τη δραστηριότητα των ορμονικών υποδοχέων και την έκφραση ορισμένων γονιδίων που εμπλέκονται στην ινσουλινοαντίσταση και στην παχυσαρκία. Συνεπώς, οι ασθενείς με PCOS πρέπει να λαμβάνουν επαρκή ποσότητα ωμέγα-3-λιπαρών οξέων μέσω της διατροφής τους. Καλές πηγές ωμέγα-3-λιπαρών οξέων αποτελούν τα λιπαρά θαλάσσια ψάρια, τα καρύδια, ο λιναρόσπορους και τα έλαιά τους.

Ταυτόχρονα, συνιστάται μικρή κατανάλωση ωμέγα-6-λιπαρών οξέων, καθώς αυτά μπορούν εν μέρει, να εξουδετερώσουν τις ωφέλιμες επιδράσεις των ω-3 λιπαρών οξέων.

 

Χρώμιο

Το χρώμιο είναι γνωστό για τις θετικές επιδράσεις του στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. Δυστυχώς, το άγχος και η υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων,  μπορεί να προκαλέσουν μείωση των επιπέδων του ιχνοστοιχείου, γι΄αυτόν τον λόγο,  στο Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών, η συμπληρωματική χορήγηση χρωμίου θεωρείται χρήσιμη.

 

Βιταμίνη D

Σύμφωνα με μια γερμανική έρευνα, περίπου το 91% των γυναικών, φαίνεται να παρουσιάζει μικρή ή μεγάλη έλλειψη σε βιταμίνη D. Προφανώς, αυτό είναι ένα πρόβλημα για τους ασθενείς με PCOS, καθώς η έλλειψη βιταμίνης D είναι γνωστό ότι επηρεάζει θετικά την αντίσταση στην ινσουλίνη. Οι γυναίκες με PCOS που θέλουν να γίνουν μητέρες, θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι η επάρκεια σε βιταμίνη D είναι σημαντική προϋπόθεση για τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη. Συνεπώς, συνιστάται στους ασθενείς με PCOS, να ελέγχουν τακτικά τα επίπεδα της βιταμίνης D και να λαμβάνουν συμπλήρωμα αν χρειαστεί.

 

Εάν όλα αυτά ακούγονται λίγο πολύ περίπλοκα για σας, το διαιτητικό συμπλήρωμα Fertilovit®PCOS , προσφέρει έναν στοχευμένο ορθομοριακό συνδυασμό μικροθρεπτικών συστατικών για τις γυναίκες με πολυκυστική μορφολογία ωοθηκών και είναι επίσης κατάλληλο αν προσπαθείτε να συλλάβετε, καθώς περιέχει το απαραίτητο φυλλικό οξύ καθώς και άλλες πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

0
  0
  Το καλάθι μου
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα