Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι η πιο συχνή ενδοκρινολογική διαταραχή στις νέες γυναίκες. Ως σύνδρομο, για να διαγνωστεί πρέπει να συνυπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά:
- ακανόνιστος έμμηνος κύκλος ( δυσλειτουργία των ωοθηκών )
- αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων, καρδιομεταβολική διαταραχή (αυξημένα λιπίδια),
- κύστεις στις ωοθήκες
Οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών συνήθως έχουν τουλάχιστον δύο από τα παραπάνω συμπτώματα, αλλά όχι όλα. Σύνηθες επίσης χαρακτηριστικό μιας γυναίκας που πάσχει από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη.
Τι είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη και πώς επηρεάζει την υγεία και τη γονιμότητα;
Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας και εκκρίνεται μετά το γεύμα για να ρυθμίσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Χάρη στη δράση της, το σάκχαρο κατευθύνεται στα κύτταρα και χρησιμοποιείται ως ενέργεια. Όταν τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη, θεωρούνται ότι «αντιστέκονται».
Το σώμα προσπαθεί να λάβει μια ανταπόκριση παράγοντας περισσότερη ορμόνη «προκαλώντας» τα κύτταρα να ανταποκριθούν. Όταν η κατάσταση αυτή επιμένει, η ινσουλίνη δεν μπορεί πλέον να ρυθμίσει το σάκχαρο στο αίμα, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, η αυξημένη ινσουλίνη στον οργανισμό μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ανδρογόνων (της «αντρικής» ορμόνης τεστοστερόνης) στις ωοθήκες.
Αυτό προκαλεί ακανόνιστο έμμηνο κύκλο, που σημαίνει ακανόνιστη ωορρηξία ή και καθόλου, δυσκολεύοντας την επίτευξη σύλληψης.
Αντίσταση στην ινσουλίνη και εγκυμοσύνη
Μάλιστα, οι ερευνητές γνωρίζουν πια ότι τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης μπορεί να είναι τοξικά για τα αρχικά κύτταρα που θα σχηματίσουν στην πορεία τον πλακούντα και πως η αντίσταση στην ινσουλίνη σχετίζεται με αποβολή. Εφόσον επιτευχθεί η εγκυμοσύνη, η κατάσταση αυτή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διαβήτη της κύησης, που είναι η πιο συχνή επιπλοκή της εγκυμοσύνης.
Οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αυτή τη μορφή του διαβήτη συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Ο διαβήτης της κύησης μπορεί να είναι επικίνδυνος για τη μητέρα και για το έμβρυο αυξάνοντας μάλιστα τις πιθανότητες το μωρό να γεννηθεί υπέρβαρο.
Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) και γονιμότητα: Πώς μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία σας πριν από μια εγκυμοσύνη;
Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι για να συμβεί αυτό:
- Η ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή
- Η τακτική άσκηση
- Η φαρμακευτική αγωγή, εάν κριθεί απαραίτητη από το γιατρό σας
Πώς λειτουργούν αναφορικά με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και τη γονιμότητα;
Άσκηση
Ένας συνδυασμός προπόνησης με αντιστάσεις και αεροβική άσκηση θεωρείται πως βοηθά σημαντικά στον έλεγχο του ΣΠΩ. Η τακτική φυσική δραστηριότητα συμβάλει στη βελτίωση των επιπέδων της ινσουλίνης και στον καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης.
Επιπλέον, βοηθά στην απώλεια βάρους, ελαττώνει τα επίπεδα των ανδρογόνων, βελτιώνει τη διάθεση και είναι πιθανό να συμβάλει στη ρύθμιση της ωορρηξίας. Εάν έχετε περιττά κιλά, μια μείωση του βάρους σας κατά 5-10% μπορεί να οδηγήσει σε
τακτική ωορρηξία. Το γρήγορο περπάτημα είναι μια εξαιρετική άσκηση για όλο το σώμα που μπορείτε να υιοθετήσετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.
Διατροφή
Όταν μιλάμε για Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και γονιμότητα, η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική. Ένας διατροφολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές στη διατροφή σας ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες της εγκυμοσύνης.
Το καθημερινό σας διαιτολόγιο θα πρέπει να περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, σύνθετους υδατάνθρακες (ολικής άλεσης), φρούτα,
όσπρια, άπαχο κρέας, ψάρι (αποφύγετε να τρώτε συχνά ξιφία και τόνο λόγω των βαρέων μετάλλων που μπορεί να περιέχουν) και υγιεινά λιπαρά όπως ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και αβοκάντο. Συμπληρωματική διατροφική ενίσχυση μπορεί να παρέχουν τα προηγμένα nutraceuticals Fertilovit PCOS, τα οποία έχουν μελετηθεί ειδικά για αυτό το σκοπό.
Αποφεύγετε τα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα και προτιμάτε τα βιολογικά. Μην ξεχνάτε το νερό – έχετε πάντα ένα
μπουκαλάκι μαζί σας ώστε να πίνετε όλη τη μέρα.
Έξτρα health tip: Ένα καλό πρωϊνό γεύμα αποτελεί το σημαντικότερο ίσως γεύμα για τις γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.
Φαρμακευτική αγωγή
Εάν ο γιατρός σας το κρίνει απαραίτητο μπορεί να σας συστήσει αγωγή που θα διορθώσει τα επίπεδα της ινσουλίνης για ενίσχυση της γονιμότητας πριν την εγκυμοσύνη. Προτού καταλήξει στην αγωγή, θα χρειαστεί να πραγματοποιήσετε εξετάσεις για έλεγχο του σακχάρου και αντοχής στην ινσουλίνη.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής
Ο καλός ύπνος και ο έλεγχος του άγχους μπορούν να σας βοηθήσουν σημαντικά στην ελάττωση των συμπτωμάτων του ΣΠΩ όταν προσπαθείτε να συλλάβετε. Δοκιμάστε τη γιόγκα, μια εξαιρετική πρακτική για τη μείωση του άγχους και η οποία μπορεί να σας
βοηθήσει να συλλάβετε πιο εύκολα. Ο διαλογισμός μπορεί επίσης να σας βοηθήσει.
Μείνατε έγκυος! Οι καλές συνήθειες για να παραμείνετε υγιής
Εφόσον όλα βαίνουν καλώς, συνεχίστε να γυμνάζεστε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πάντα με την άδεια του γιατρού σας . Η καθημερινή φυσική δραστηριότητα θα συμβάλει στη διατήρηση της ινσουλίνης σε φυσιολογικό επίπεδο, αλλά επιπλέον θα σας βοηθήσει να ελέγξετε το βάρος σας και να νιώθετε καλύτερα.
Ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας προτού συνεχίσετε το είδος της άσκησης που έχετε επιλέξει.
Συνεχίστε να τρώτε ισορροπημένα γεύματα και να πίνετε πολύ νερό. Η συμβουλή του να τρώτε για δύο δεν ισχύει! Δεν χρειάζεται να διπλασιάσετε την ποσότητα του φαγητού σας. Ένας διατροφολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε ένα υγιεινό
διαιτολόγιο.
Να θυμάστε πως το αναπτυσσόμενο μωρό σας είναι εκτεθειμένο σε οτιδήποτε βάζετε στο σώμα σας, οπότε να είστε προσεκτική και να τρώτε όσο το δυνατό πιο θρεπτικές τροφές.
Παίρνετε τα φάρμακα που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός (πχ μετφορμίνη) σύμφωνα με τις οδηγίες του. Εάν δυσκολεύεστε ή έχετε ανεπιθύμητες ενέργειες από τα φάρμακα, συζητήστε το με τον γιατρό σας και σε καμία περίπτωση μη σταματάτε τη θεραπεία που σας έχει υποδειχθεί από μόνες σας.
Κάποια στιγμή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας ο γιατρός θα ζητήσει να κάνετε καμπύλη σακχάρου, μια εξέταση που δείχνει την αντοχή στη γλυκόζη και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας. Η εξέταση αυτή θα εκτιμήσει εάν έχετε αναπτύξει
διαβήτη της κύησης.
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο να αναπτύξετε αυτή την κατάσταση είναι να υιοθετήσετε τις παραπάνω υγιεινές καθημερινές συνήθειες.
Και μια τελευταία συμβουλή: Κάνετε το καλύτερο που μπορείτε και όλα θα πάνε καλά. Απολαύστε την περίοδο πριν τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη σας.
Είναι μια υπέροχη φάση της ζωή σας και να θυμάστε πως έχετε στο πλευρό σας μια δυνατή ομάδα
γονιμότητας και ευεξίας που θα σας βοηθήσει σε κάθε δυσκολία.
Μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών στην σχετική ενότητα ΕΔΩ