Πως επηρεάζει το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών την εγκυμοσύνη

Ένας από τους βασικούς λόγους που το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών αποτελεί σοβαρή διαταραχή της αναπαραγωγικής υγείας της γυναίκας που πάσχει, είναι ο αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν και επιστήμονες από το ομοσπονδιακό Εθνικό Ίδρυμα Υγείας Παιδιού & Ανθρώπινης Ανάπτυξης (NICHD) των ΗΠΑ.

Επιπλέον, τα μωρά που γεννιούνται από γυναίκες με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών έχουν αυξημένες πιθανότητες να χρειασθούν νοσηλεία σε Μονάδα Νεογνών  ή ακόμα και να κινδυνεύσει η ζωή τους πριν, στη διάρκεια ή αμέσως μετά τη γέννησή τους. Οι κίνδυνοι αυτοί μπορεί να σχετίζονται με τις επιπλοκές στην εγκυμοσύνη που συχνά εκδηλώνουν οι μέλλουσες μητέρες εξαιτίας του συνδρόμου ή με ορισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ανεξάρτητα από το αν είναι έγκυοι, όπως το μεταβολικό σύνδρομο και τα αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων (ορμόνες ανδρικού φύλου) στο αίμα τους.

Το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μία διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ορμονική δυσλειτουργία, η οποία εκδηλώνεται νωρίς στη ζωή, ακόμα και από την εφηβεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι στην εμφάνισή του συμβάλλουν γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, αν και η ακριβής αιτία του δεν έχει ακόμα βρεθεί.

Διαβάστε περισσότερα:

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης που έχουν συσχετισθεί με το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι οι εξής:

* Αποβολή. Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να αποβάλλουν κατά τους πρώτους μήνες της κυήσεως, σε σύγκριση με τις υγιείς συνομήλικές τους.

Μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος αυτός θα μπορούσε να μειωθεί με τη βοήθεια ενός κλασικού αντιδιαβητικού φαρμάκου, της μετφορμίνης, αλλά το εύρημα αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από άλλες μελέτες και έτσι το όλο θέμα ακόμα διερευνάται.

* Σακχαρώδης διαβήτης κύησης. Είναι μία μορφή διαβήτη που προσβάλλει μόνον τις εγκύους και μπορεί να οφείλεται σε αίτια που προϋπήρχαν (π.χ. ιστορικό διαβήτη τύπου 1) ή σε αίτια που σχετίζονται με την κύηση (π.χ. τις ορμόνες της κύησης).

Ο διαβήτης κύησης είναι αντιμετωπίσιμος και, εάν ελεγχθούν σωστά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, δεν προκαλεί σημαντικά προβλήματα στη μητέρα και το έμβρυο, ενώ συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό.

Ωστόσο τα μωρά των εγκύων με διαβήτη κυήσεως μπορεί να είναι πολύ μεγαλόσωμα, με συνέπεια να απαιτηθεί η γέννησή τους με καισαρική τομή, καθώς και να έχουν χαμηλά επίπεδα σακχάρου και δυσκολίες στην αναπνοή.

Τόσο οι γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κυήσεως, όσο και τα παιδιά τους διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν αργότερα στη ζωή τύπου 2 διαβήτη (είναι η μορφή του διαβήτη που συνήθως σχετίζεται με τον τρόπο ζωής και κυρίως με την παχυσαρκία).

* Προεκλαμψία. Η προεκλαμψία είναι η αιφνίδια αύξηση της αρτηριακής πίεσης μετά την 20η εβδομάδα της κυήσεως, η οποία συνοδεύεται από αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης (λευκώματος) στα ούρα. Η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει τους νεφρούς, το ήπαρ και τον εγκέφαλο της μητέρας, ενώ αν αφεθεί δίχως θεραπεία μπορεί να εξελιχθεί σε εκλαμψία.

Η εκλαμψία μπορεί να προκαλέσει οργανικές βλάβες, επιληπτικές κρίσεις και να επιφέρει ακόμα και τον θάνατο.

Προς το παρόν, η κύρια θεραπεία για την προεκλαμψία είναι η γέννηση του μωρού, ακόμα κι αν είναι πρόωρο. Οι έγκυοι με προεκλαμψία μπορεί να χρειασθούν καισαρική τομή, η οποία φέρει πρόσθετους κινδύνους για τη μητέρα και το μωρό.

* Υπέρταση κύησης. Λέγεται και υπερτασική νόσος κύησης και οφείλεται σε αύξηση της αρτηριακής πιέσεως κατά το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης. Απαιτεί στενή παρακολούθηση και προσεκτική αντιμετώπιση (υγιεινοδιαιτητικά μέτρα, αντιυπερτασική φαρμακευτική αγωγή), διότι μπορεί να εξελιχθεί σε προεκλαμψία. Όπως και η προεκλαμψία, έτσι και η συγκεκριμένη μορφή υπέρτασης μπορεί να χρειασθεί επίσπευση του τοκετού.

* Πρόωρος τοκετός. Τα μωρά θεωρούνται πρόωρα όταν γεννιούνται την πριν 37η εβδομάδα της κυήσεως. Όσο πιο πρόωρο είναι ένα μωρό, τόσο πιθανότερο είναι να πάσχει από προβλήματα υγείας, τα οποία εκδηλώνονται αμέσως μετά τη γέννηση ή αργότερα στη ζωή, και μερικά εκ των οποίων μπορεί να είναι σοβαρά.

* Καισαρική τομή. Οι έγκυοι με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι πιθανότερο να χρειασθούν καισαρική τομή, εξαιτίας των επιπλοκών της κυήσεως που σχετίζονται με το σύνδρομό τους. Επειδή η καισαρική είναι μία μεγάλη χειρουργική επέμβαση, η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο απ’ ό,τι αν είχαν γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό, ενώ κρύβει περισσότερους κινδύνους για τη μητέρα και το μωρό, συγκριτικά με το φυσιολογικό τοκετό.

Αυτό που σε κάθε περίπτωση πρέπει να θυμάστε είναι πως η πρόληψη είναι το παν. Στην περίπτωση λοιπόν που γνωρίζετε πως έχετε το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών ή έχετε σοβαρές διαταραχές στον κύκλο σας ή άλλα συμπτώματα που δεν έχετε διερευνήσει ακόμα, συζητήστε με το γιατρό σας τι πρέπει να κάνετε.

Απώλεια βάρους, ένας υγιεινός τρόπος ζωής που περιλαμβάνει και άσκηση και η λήψη φαρμακευτικών ουσιών ή / και εξειδικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής, όπως το προηγμένο ορθομοριακό συμπλήρωμα Fertilovit F PCOS με τη μοναδική τριπλή προσέγγιση, θα βοηθήσει στη σωστή προετοιμασία και θωράκιση του οργανισμού σας απέναντι στις παρενέργειες του συνδρόμου και θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για την επίτευξη μιας υγιούς κύησης.

 

 

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα