Ποιότητα Ωαρίων: Τέσσερα συμπληρώματα που μπορεί να τη βελτιώσουν.

Η ποιότητα των ωαρίων αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη σύγχρονη γυναίκα. Οι γυναίκες γεννιούνται με συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων, τα οποία θα διαθέτουν για όλη την αναπαραγωγική ζωή τους. Ο αριθμός αυτός είναι περίπου 1 εκατομμύριο και μειώνεται χρόνο με το χρόνο. Έτσι, όταν ένα κορίτσι αρχίσει να έχει έμμηνο ρύση, έχουν απομείνει περίπου 400.000.

Τα ωάρια αυτά, αρχικά ανώριμα, βρίσκονται σε μία αδρανή κατάσταση στις ωοθήκες, σε ειδικά διαμορφωμένες δομές που μοιάζουν με «ασκούς» οι οποίες λέγονται ωοθυλάκια. Κάθε μήνα αρχίσουν να ωριμάζουν αρκετά ωοθυλάκια για να απελευθερώσουν το ωάριό τους, αλλά συνήθως μόνο ένα ολοκληρώνει τη διαδικασία της ωρίμανσης και υπόκειται σε ωοθυλακιορρηξία. Τα υπόλοιπα ωοθυλάκια απορρίπτονται από τον οργανισμό και έτσι το απόθεμά τους μειώνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Επιπλέον, καθώς η γυναίκα μεγαλώνει, τα ωοθυλάκια επηρεάζονται αρνητικά από τη συνολική μείωση στην παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό, καθώς και από κυτταρικά ελλείμματα που μπορεί να επηρεάσουν το DNA ( το γενετικό υλικό) που φέρουν στον πυρήνα τους.

Το «εργοστάσιο» παραγωγής ενέργειας του οργανισμού είναι τα μιτοχόνδρια, που βρίσκονται σε κάθε κύτταρο του σώματος. Κατά την παραγωγή της ενέργειας διαφεύγουν ορισμένα μόρια οξυγόνου και προκαλείται οξειδωτικό στρες, που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα κύτταρα.

Τα μιτοχόνδρια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις επιδράσεις του οξειδωτικού στρες και υπό την επήρρειά του υφίστανται βλάβες.Επειδή, όμως, απαιτείται άφθονη ενέργεια για να φθάσει ένα ωοθυλάκιο έως την ωρίμανση και την απελευθέρωση του ωαρίου του, η υποστήριξη της λειτουργίας των μιτοχονδρίων είναι πολύ σημαντική για τη γονιμότητα.

Ένα ωάριο χρειάζεται περίπου 100 ημέρες (από τη στιγμή που θα αρχίσει η ωρίμανση του ωοθυλακίου) έως ότου απελευθερωθεί από την ωοθήκη. Στο μεσοδιάστημα, η γυναίκα μπορεί να υποστηρίξει τον οργανισμό της ώστε να παραχθεί ένα κατά το δυνατόν πιο υγιές ωάριο. Στην προσπάθεια αυτή υπάρχουν τέσσερα διατροφικά συμπληρώματα που μπορεί να την βοηθήσουν:

  1. Συνένζυμο Q10 (coenzyme Q10 ή CoQ10). Το συνένζυμο Q10 είναι μία λιποδιαλυτή ουσία που παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας από τα μιτοχόνδρια. Παράγεται φυσιολογικά στο ανθρώπινο σώμα, αλλά η παραγωγή του μειώνεταιμε την ηλικία, καθώς και με τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, με συνέπεια πολλοί άνθρωποι να παρουσιάζουν ανεπάρκεια σε αυτό. Το συνένζυμο Q10 έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και θεωρείται απαραίτητο για τη βελτίωση της ποιότητας των ωαρίων.
  2. Ινοσιτόλη Η ινοσιτόλη είναι ένα είδος σάκχαρου, το οποίο ο οργανισμός προμηθεύεται με δύο τρόπους: είτε μέσω των φυσικών πηγών της όπως τα φρούτα και τα δημητριακά, είτε παράγοντάς την μόνος του από τους υδατάνθρακες που τρώμε. Η ινοσιτόλη είναι γνωστή για τα οφέλη που παρέχει στις γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS ή ΣΠΩ), καθώς μπορεί να βελτιώσει την αντοχή στην ινσουλίνη. Ωστόσο μελέτες έχουν δείξει ότι βελτιώνει και την ποιότητα των ωαρίων. Επιπλέον, ο συνδυασμός της με φυλλικό οξύ μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των καλής ποιότητας ωαρίων στις γυναίκες με ιστορικό αποτυχημένης εξωσωματικής γονιμοποίησης, PCOS ή μη-ανταπόκρισης στα φάρμακα της εξωσωματικής.
  3. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Μελέτες έχουν δείξει ότι μία διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε όλη τη διάρκεια της ζωής, σχετίζεται με καλύτερη ωοθηκική λειτουργία στις πιο προχωρημένες αναπαραγωγικές ηλικίες. Επιπλέον, η λήψη συμπληρωμάτων που περιέχουν επαρκείς ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των ωαρίων, ακόμα και στις ηλικίες άνω των 35 ετών.
  4. N-ακετυλοκυστεΐνη (Nacetylcysteine, NAC). Η Ν-ακτελοκυστεΐνη είναι ένα θειούχο αμινοξύ, που διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η NAC δρα αυξάνοντας τα επίπεδα γλουταθειόνης στον οργανισμό. Η γλουταθειόνη είναι ένα άλλο πανίσχυρο αντιοξειδωτικό, που παράγεται εκ φύσεως στο ήπαρ και είναι γνωστή για τις αποτοξινωτικές ιδιότητές της. Μέσω της δράσης της, η NAC συμβάλλει στην προστασία των χρωμοσωμάτων στο DNA των ωαρίων. Έτσι, μπορεί να βελτιώσει την αναπαραγωγική ικανότητα ακόμα και σε γυναίκες με σοβαρές διαταραχές ωορρηξίας (π.χ. λόγω Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών).

 

 

Ορθομοριακό συμπλήρωμα διατροφής με Ινοσιτόλες, Συνένζυμο Q10, Φυλλικό Οξύ και Ω3 Λιπαρά Οξέα.

 

Τα 4 αυτά σημαντικά για την ομαλή λειτουργία των ωοθηκών και την υγεία των ωαρίων συμπληρώματα διατροφής αποτελούν την “καρδιά” του Fertilovit F PCOS. Μαζί με μία πληθώρα άλλων σημαντικών μικροθρεπτικών συστατικών με συνεργιστική δράση συστατικών.

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα