Συνένζυμο CoQ10: Γιατί είναι τόσο σημαντικό για τη γονιμότητα σας

Το συνένζυμο CoQ10,  το οποίο τα τελευταία χρόνια, και όχι άδικα, βρίσκεται στο επίκεντρο ερευνών για τη γονιμότητα, είναι μια λιπιδική δομή με δραστηριότητα βιταμίνης, που βρίσκεται στα κέντρα παραγωγής ενέργειας του σώματος, γνωστά ως μιτοχόνδρια. Τα στοιχεία που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας για τη συνεισφορά του τόσο στην ανδρική όσο και στη γυναικεία γονιμότητα είναι ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν να συνδέεται με τη βελτίωση παραμέτρων σε κυτταροπλασματικό επίπεδο που μπορεί να είναι σημαντικές για την επίτευξη μίας εγκυμοσύνης

Η σχέση μεταξύ συνένζυμου CoQ10 και γονιμότητας είναι πολυδιάστατη. Κατ’ αρχάς, συνδέεται με τη διαδικασία παραγωγής ωαρίων, την ωορρηξία και την ανάπτυξη του εμβρύου, λειτουργίες που απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας. Για να καλύψει τις ανάγκες αυτές, ο γυναικείος οργανισμός χρειάζεται υψηλά επίπεδα συνενζύμου CoQ10.

Επίσης, όσο μεγαλώνουμε, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 35 ετών, το σώμα μας παράγει λιγότερες ποσότητες συνένζυμου CoQ10, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά μας. Έτσι, η πρόσληψή του είτε μέσω της διατροφής μας είτε μέσω συμπληρωμάτων, προκειμένου να καλύψουμε τις καθημερινές απαιτήσεις μας, μπορεί θεωρητικά να συμβάλλει στην παραγωγή καλύτερης ποιότητας ωαρίων, άρα και σε υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης.

Μάλιστα, αν και η υπογονιμότητα αποδίδεται πολύ συχνά στη γυναίκα, ίσως και λόγο της προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας που μπορεί να έχει, ωστόσο στο 1/3 των υπογόνιμων ζευγαριών η αιτία είναι ανδρικής προέλευσης. Μιας και η μειωμένη μιτοχονδριακή λειτουργία επηρεάζει αρνητικά και την ανδρική γονιμότητα, το συνένζυμο CoQ10 μπορεί να ωφελήσει και τον άνδρα. Επιπλέον, με δεδομένο το ότι το μεγαλύτερο μέρος των σπερματικών κυττάρων αποτελείται από πρωτεΐνη, η σύνθεση της οποίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το συνένζυμο CoQ10, αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της πρόσληψής του.

Οι κύριες αιτίες της ανδρικής υπογονιμότητας περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- το χαμηλό αριθμό και την κακή ποιοτητα των σπερματοζωαρίων. Μελέτες έχουν συσχετίσει την αντιοξειδωτική δράση του συνένζυμου CoQ10 με τη θεραπευτική προσέγγιση των παραπάνω προβλημάτων. Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και ενισχυτικό της κυτταρικής λειτουργίας, το συνένζυμο CoQ10 καταπολεμά τις δραστικές μορφές οξυγόνου, μειώνοντας τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες και δημιουργώντας ένα καλύτερο περιβάλλον για την αύξηση του όγκου του σπέρματος και τη βελτίωση της ποιότητάς του.

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα