5 φυσικοί τρόποι για να μειώσετε την πιθανότητα στυτικής δυσλειτουργίας.

Η στυτική δυσλειτουργία στη σύγχρονη εποχή είναι πολύ συνηθισμένη. Έχει διαπιστωθεί ότι τέσσερις στους δέκα άνδρες ηλικίας 40 ετών και επτά στους δέκα στις ηλικίες άνω των 70 ετών δυσκολεύονται να αποκτήσουν ή/και να διατηρήσουν καλή στύση.

Μάλιστά το 5% των 40άρηδων και το 15% των 70άρηδων δεν έχουν καθόλου στύση.

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Μερικές φορές είναι η ανεπιθύμητη ενέργεια κάποιου φαρμάκου, ενώ άλλες είναι απόρροια ψυχολογικών παραγόντων. Στο 70% των περιπτώσεων, όμως, μπορεί να είναι συνέπεια αγγειακής ή νευρολογικής νόσου, διαβήτη ή προβλημάτων του προστάτη. Για αυτό και ο ρόλος του γιατρού είναι πολύ σημαντικός, ώστε να γίνει σωστά η διάγνωση και να επιλεχθεί η κατάλληλη για τον ασθενή θεραπεία. 

Είτε πλησιάζετε στην «επικίνδυνη» ηλικία των 40 ετών είτε πάσχετε ήδη από στυτική δυσλειτουργία, οι συμβουλές των ειδικών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ μπορεί να σας βοηθήσουν να διαφυλάξετε ή/και να βελτιώσετε την ερωτική σας ζωή.

Αρχίστε να περπατάτε. Σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ, 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα σχετίζονται με μείωση κατά 41% του κινδύνου ανάπτυξης στυτικής δυσλειτουργίας.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτριας έντασης άσκηση μπορεί να βελτιώσει τις σεξουαλικές επιδόσεις των παχύσαρκων μεσηλίκων ανδρών με στυτική δυσλειτουργία.

Να τρώτε υγιεινά. Μία μεγάλη αμερικανική μελέτη που λέγεται Massachusetts Male Aging Study, έδειξε ότι η υγιεινή διατροφή μειώνει τις πιθανότητες στυτικής δυσλειτουργίας. Φροντίστε λοιπόν:

* Να τρώτε άφθονα λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρια.

* Να τρώτε λίγα κόκκινα και επεξεργασμένα κρεατικά και επεξεργασμένα δημητριακά.

Η διαιτητική υποστήριξη με εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής όπως το Fertilovit M Plus, με πατενταρισμένη σύνθεση και 3 κλινικές μελέτες, μπορεί να συμβάλλει θετικά στην προσπάθεια σας.

Φροντίστε την υγεία των αγγείων σας. Η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αυξημένη χοληστερόλη και τα αυξημένα τριγλυκερίδα βλάπτουν τα αγγεία όλου του σώματος. Έτσι, μπορεί να προκαλέσουν καρδιακό έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο και στυτική δυσλειτουργία. Η κοιλιακή παχυσαρκία (μεγάλη περίμετρος μέσης) επίσης μπορεί να παίξει ρόλο στην στένωση των αγγείων.

Συμβουλευτείτε λοιπόν τον γιατρό σας, για να μάθετε εάν το αγγειακό σύστημά σας είναι σε καλή κατάσταση. Αν δεν είναι, θα χρειασθεί να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής σας και ίσως να πάρετε φάρμακα.

Το μέγεθος μετράει. Επομένως, χάστε τα περιττά σας κιλά. Η μικρή περίμετρος μέσης αποτελεί καλή άμυνα εναντίον της στυτικής δυσλειτουργίας.

Έχει υπολογιστεί ότι ένας άνδρας με περίμετρο μέσης 107 εκατοστά έχει 50% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει στυτική δυσλειτουργία απ’ όσες ένας άλλος με περίμετρο μέσης 81 εκατοστά.

Επιπλέον, η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στη διαχείρηση τη στυτικής δυσλειτουργίας. Επομένως η απόκτηση και διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους είναι κάτι που πρέπει να δοκιμάστε εάν πάσχετε ήδη από αυτήν.

Μην ξεχνάτε επίσης ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για αγγειακές βλάβες και για διαβήτη, που αποτελούν κύριες αιτίες στυτικής δυσλειτουργίας.

Τέλος, το περιττό σωματικό λίπος και ιδίως το λίπος στην κοιλιά είναι μεταβολικά ενεργό. Αυτό σημαίνει ότι επηρεάζει διάφορες ορμόνες που παίζουν ρόλο στο όλο πρόβλημα.

Δυναμώστε τους πυελικούς μυς σας. Το καλογυμνασμένο πυελικό έδαφος βελτιώνει την στύση, διότι εμποδίζει την διαφυγή του αίματος που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξή της.

Ωστόσο ως φαίνεται οι ασκήσεις για τους πυελικούς μυς (λέγονται ασκήσεις Kegel) είναι αποδοτικότερες στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης του όλου θέματος. Βρετανική μελέτη έδειξε πως ο συνδυασμός τους με βιοανάδραση και βελτίωση του τρόπου ζωής, είναι ιδιαίτερα αποδοτικός.

Στην πραγματικότητα, τέσσερις στους δέκα άνδρες ανέκτησαν φυσιολογική στύση μέσα σε 6 μήνες, ενώ άλλο ένα 35,5% βελτιώθηκαν αισθητά. Οι βελτιώσεις αυτές είχαν αρχίσει να παρατηρούνται μέσα στο πρώτο τρίμηνο.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, η βελτίωση του τρόπου ζωής συνίστατο στην διακοπή του καπνίσματος, την απώλεια βάρους και την μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ. Όσον αφορά τις ασκήσεις Kegel, οι συμμετέχοντες άνδρες τις έκαναν δύο φορές την ημέρα.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους μπορεί να βοηθήσουν τη στύση ακόμα κι αν η διαταραχή της έχει προκληθεί έπειτα από ριζική προστατεκτομή.

Μία κλασική άσκηση Kegel είναι να ξαπλώσετε ανάσκελα στο έδαφος, με τα γόνατα λυγισμένα, τα πέλματα να πατούν γερά κάτω και τα χέρια στα πλάγια του σώματος. Σφίξτε τους μυς στο κάτω μέρος της λεκάνης σας, μετρώντας αργά έως το τρία. Χαλαρώστε τους μετρώντας πάλι έως το τρία. Επαναλάβετε πολλές φορές. Προσέξτε μόνο να σφίξετε τους σωστούς μυς: αυτούς της λεκάνης και όχι τους κοιλιακούς ή τους μυς των γλουτών σας.

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα