Στυτική δυσλειτουργία | Τα αίτια, η διάγνωση και η θεραπεία 

Στυτική δυσλειτουργία – Μία ανασκόπηση της βιβλιογραφίας.

Αν και στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες οι οποίες να εστιάζουν με απόλυτη ακρίβεια σε ένα συχνό ανδρολογικό πρόβλημα, αυτό της στυτικής δυσλειτουργίας (erectile dysfunction) ή (ED), ωστόσο υπολογίζεται ότι αφορά 1 στους 10 νέους άνδρες, ενώ μετά τα 40 η αναλογία αυτή μετατρέπεται σε 3 στους 10.

Λέγοντας στυτική δυσλειτουργία περιγράφουμε την επίμονη αδυναμία του άνδρα να προκαλέσει αλλά και να διατηρήσει στύση κατάλληλη για ικανοποιητική σεξουαλική επαφή.

Τα αίτια

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να οφείλεται σε οργανικούς ή ψυχογενείς παράγοντες. Οι άντρες μετά τα 50 έτη, συνήθως έχουν οργανικό πρόβλημα με το 70% των προβλημάτων της οργανικής αιτιολογίας να οφείλονται σε αγγειακά αίτια. Τα οργανικά αίτια είναι σπάνια σε ηλικίες κάτω των 50 ετών ωστόσο εκεί τα μεγαλύτερα ποσοστά εντοπίζονται σε ψυχογενή αίτια -όμως δεν αρκεί να λειτουργεί καλά το σώμα, αλλά και να ενεργοποιούνται οι κατάλληλοι ψυχολογικοί μηχανισμοί.

Επιπλέον, πρέπει να αναφερθεί πως πολλοί άντρες που έχουν στυτική δυσλειτουργία λόγω οργανικής αιτίας, συνήθως έχουν και κάποιο άμεσα συνδεόμενο ψυχολογικό θέμα.

Ενδείξεις οργανικής αιτιολογίας στυτικής διαταραχής είναι:

 • Η αιφνίδια έναρξη που οφείλεται σε κάποιο εμφανές οργανικό αίτιο
 • Η προοδευτική έναρξη και εγκατάσταση της δυσλειτουργίας
 • Η ηλικία έναρξης
 • Η απουσία νυχτερινών και πρωινών στύσεων
 • Η παρουσία άλλων οργανικών παραγόντων όπως για παράδειγμα, αγγειακές παθήσεις,mσακχαρώδης διαβήτης  κ.α.

Ας δούμε αναλυτικά τις πιο συχνές οργανικές αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας

Αγγειακές παθήσεις

Οι αγγειακές παθήσεις όπως η αθηροσκλήρωση, το έμφραγμα μυοκαρδίου και η αρτηριακή υπέρταση, συνδέονται με τη στυτική δυσλειτουργία των ανδρών άνω των 50 ετών. Μια αγγειακή πάθηση μπορεί να απαιτεί και ακτινοθεραπεία στη λεκάνη και τον προστάτη για την ίαση του καρκίνου του προστάτη. Στην περίπτωση αυτή και τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα του πέους
μπορεί να επηρεαστούν.

Ακόμη, πιθανή φθορά στη ρίζα του πέους από την ακτινοβολία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα στύσης. Για τον λόγο αυτό, ο ογκολόγος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός στην περιοχή αυτή κατά την ακτινοθεραπεία.

Διαβήτης

Ένας αναγνωρισμένος παράγοντας που υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει πιθανή δυσλειτουργία είναι ο διαβήτης, με το 50% σχεδόν των αντρών με διαβήτη να έχουν και προβλήματα στύσης. Η σύνδεση αυτή μεταξύ διαβήτη και στυτικής δυσλειτουργίας πιθανότατα οφείλεται σε αγγειακούς και νευρογενείς μηχανισμούς, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι η εξασφάλιση ενός καλού γλυκαιμικού δείκτη μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο.

Προστάτης

Το χειρουργείο προστάτη για καλοήθη υπερπλασία είναι επίσης πιθανό να σχετίζεται με σεξουαλικά προβλήματα, κυρίως λόγω κάποιας νευρικής βλάβης από την καυτηρίαση. Εν αντιθέσει, οι νεότερες επεμβάσεις όπως τα μικροκύματα ή το laser, έχουν ελάχιστες φορές συσχετιστεί με τη στυτική δυσλειτουργία. Η ριζική προστατεκτομή για τη θεραπεία του καρκίνουτου προστάτη επιφυλάσσει μεγάλο κίνδυνο για εμφάνιση κάποιας δυσλειτουργίας. Υπάρχει ένα σύνολο συγκεκριμένων παραγόντων που συνδέονται με την πιθανότητα σεξουαλικού προβλήματος.

Έλλειψη άσκησης

Η καθιστική ζωή είναι ένας ακόμη παράγοντας: Η άσκηση έχει θετικό αντίκτυπο στο καρδιαγγειακό σύστημα, με τους άντρες που γυμνάζονται τακτικά να έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν στυτική δυσλειτουργία. Ωστόσο, σημασία έχει και το είδος της άσκησης, αφού όσοι ασχολούνται για πολύ καιρό με την ποδηλασία ενδεχομένως να είναι πιο επιρρεπείς στα
προβλήματα στύσης.

Διατροφή

Όσον αφορά τη διατροφή, μια δίαιτα υψηλής πυκνότητας σε λιποπρωτεϊνική χοληστερόλη ενδεχομένως να συνδέεται με θέματα στύσης. Η δυτικού τύπου διατροφή που αποτελείται από πολλά πολυακόρεστα, κορεσμένα λιπαρά και υψηλές σε απλά σάκχαρα τροφές. Η παχυσαρκία συνδέεται επίσης με προβλήματα ED.

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΣΤΥΣΗ
ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4485976/

Κάπνισμα

Ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στύσης είναι το κάπνισμα, με μελέτες να έχουν δείξει ότι οι καπνιστές έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν τέτοια προβλήματα.

Τραυματισμός

Πιθανός τραυματισμός στα αιμοφόρα αγγεία της λεκάνης και τα νεύρα είναι ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στύσης, όπως και η ενασχόληση με την ποδηλασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Για τον λόγο αυτό, μερικά από τα πιο νέα καθίσματα ποδηλάτων έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μειώνουν την πίεση που ασκείται στο περίνεο.

Άλλα αίτια:

Φαρμακευτικά αίτια π.χ.: Αντιϋπερτασικα, αντικαταθλιπτικά, αντιρετροϊκά, αντικαρκινικά κ.α. είναι φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας.
Ορμονικά αίτια, π.χ.: Η τεστοστερόνη, η προλακτίνη, οι ορμόνες του θυρεοειδούς, παίζουν σημαντικό ρόλο στην λειτουργία της στύσης.
Νευρογενή αίτια: Όπως εκφυλιστικές διαταραχές (Parkinson, πολλαπλή ατροφία, κ.α.)

Ψυχογενή αίτια στυτικής δυσλειτουργίας

Τα προβλήματα στύσης όμως μπορεί να σχετίζονται με πολλές ψυχολογικές παραμέτρους. Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα της κατάθλιψης ή παρενέργεια των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Μπορεί να είναι το άγχος της επιτυχίας στις νεαρές ηλικίες και το άγχος της αποτυχίας στις μεγαλύτερες.

Ο έλεγχος του ψυχολογικού προφίλ και ιστορικού θα πρέπει να είναι ενδελεχής.

Σε κάθε περίπτωση, πώς υποψιαζόμαστε ότι ευθύνονται ψυχολογικοί παράγοντες;

 • Το πρόβλημα ξεκινάει απότομα
 • Εμφανίζεται από καιρό σε καιρό
 • Ο άνδρας συνεχίζει να έχει σε ανύποπτες στιγμές στύση (πρωινές και νυχτερινές στύσεις)

Τα πιο συχνά ψυχογενή αίτια στυτικής δυσλειτουργίας στους νέους άντρες βάσει μελετών:

 • Αμηχανία μπροστά σε νέα σύντροφο
 • Άγχος επίδοσης κατά τη σεξουαλική πράξη
 • Άγχος ανταπόκρισης στη σεξουαλική διάθεση της συντρόφου,
 • Άγχος για την εικόνα σώματος μπροστά στη σύντροφο
 • Ενοχές π.χ. λόγω απιστίας
 • Οικογενειακό ή επαγγελματικό πρόβλημα
 • Ανεργία – Οικονομικά προβλήματα
 • Κουραστική ημέρα
 • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Αξίζει να αναφερθεί πως στο ντόμινο της στυτικής δυσλειτουργίας επηρεάζεται πολύ και η σύντροφος του άντρα που αντιμετωπίζει ένα τέτοιο πρόβλημα και συχνά νιώθει προσωπική απόρριψη ή και ενοχή.

Σε κάθε περίπτωση το ζευγάρι θα πρέπει να μιλήσει ανοιχτά και να γίνει το ραντεβού στο γιατρό με στόχο να σταματήσει να συντηρείται το ανδρολογικό πρόβλημα και να γίνει η θεραπεία.

Στον γιατρό

Ο γιατρός, πρέπει να είναι είτε ουρολόγος-ανδρολόγος, όταν το πρόβλημα έχει οργανική αιτιολογία, είτε ψυχίατρος και ψυχολόγος, όταν έχει ψυχολογική βάση. Ή και τα δύο καθώς όπως είπαμε το ένα επηρεάζει το άλλο. Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί θέμα ταμπού με αποτέλεσμα να μη γίνεται άμεση επιστημονική διάγνωση και αντιμετώπιση, ενώ πολλές φορές παρατηρείται λήψη φαρμάκων χωρίς να υπάρχει ιατρική καθοδήγηση.

Η συμβουλή μας είναι στην περίπτωση που η στυτική δυσλειτουργία σας αφορά, το πιο σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνετε είναι ένα ραντεβού με το γιατρό σας.

Η διάγνωση

Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό, στην κλινική εκτίμηση, στον εργαστηριακό και ορμονικό έλεγχο, στο triplex αγγείων-πέους, στην καταγραφή νυκτερινών στύσεων, στη μελέτη του ψυχολογικού προφίλ, και σε μια σειρά κατευθύνσεων την οποία θα υποδείξει ο αρμόδιος ειδικός.

Η θεραπεία

Η κάθε περίπτωση είναι μοναδική και εξατομικεύεται από τον ειδικό. Εκτός από την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και τη χρήση των αναστολέων της φωσφωδιεστεράσης τύπου 5, υπάρχουν και άλλα μέτρα για να βελτιώσουν τη συστική
δυσλειτουργία όπως οι αγγειοδιασταλτικές ουσίες και οι χειρουργικές επεμβάσεις με την τοποθέτηση των ενδοπεϊκών προθέσεων, οι ενδοπεϊκές ενέσεις, τα κρουστικά κύματα πέους.

Η διακοπή του καπνίσματος, μία υγιής διατροφή ενδεχομένως με ταυτόχρονη απώλεια βάρους, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, του σακχαρώδους διαβήτη και της χοληστερίνης, η φυσική άσκηση και η αποφυγή ορισμένων ουσιών και φαρμάκων μπορούν επίσης να υποβοηθήσουν στην αντιμετώπιση της .

Στα πλαίσια των διατροφικών αλλαγών, και για επιπλέον ενίσχυση της αναπαραγωγικής λειτουργίας, η πατενταρισμένη σύνθεση του Fertilovit M Plus περιέχει πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά τα οποία συμβάλλουν θετικά στην αναπαραγωγή και σεξουαλική λειτουργία, στη λειτουργία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, στη λειτουργία του προστάτη, στην μείωση της κόπωσης και τη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία .

Όποια και να είναι η θεραπευτική αγωγή, ο στόχος είναι η επαναφορά του άνδρα στην κατάσταση που ήταν πριν την εμφάνιση του προβλήματος.

Πρέπει να σημειωθεί πως όλοι οι άνδρες ενδέχεται κάποια στιγμή στη ζωή τους να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τη στύση τους, χωρίς αυτό σαφέστατα να σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο σοβαρό ζήτημα. Ένα παροδικό επεισόδιο στυτικής δυσλειτουργίας δεν είναι αναγκαστικά σημαντικό και μπορεί να συμβεί στον καθένα.

0
  0
  Το καλάθι μου
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα