Στο άντρο της αυτοπεποίθησης | 10 τρόποι για να αγαπήσει ένας άντρας περισσότερο το σώμα του

#Loveyourbody week by Fertilovit® –

Αυτό-φροντίδα, αυτό-αγάπη, αυτοσεβασμός και αυτοεκτίμηση: Λέξεις που όλοι ακούμε τόσο συχνά τελευταία. Άραγε, αν κάποιος δεν έχει κατακτήσει όλα τα παραπάνω, κάνει κάτι λάθος, υπάρχει κάποιο σημείο στο οποίο υστερεί; Εύκολα θα απαντούσε κανείς πως όχι, αφού δεν πρόκειται για κάτι δεδομένο, αλλά για ένα κεκτημένο για το οποίο καθένας οφείλει να προσπαθήσει σκληρά, βαδίζοντας στο σκληροτράχηλο, δύσβατο μονοπάτι της αυτογνωσίας.

Άντρες, αυτοί οι άτρωτοι

Από την άλλη, κάθε φορά που αναφέρονται οι όροι αυτοί, μοιάζουν εξ ορισμού συνδεδεμένοι με τις γυναίκες. «Πώς να αγαπήσει το σώμα της μια γυναίκα όσα κιλά κι αν είναι», «πώς να είναι κάποια girl boss στη δουλειά», «πώς να καταφέρει να συνδυάσει μητρότητα και επαγγελματική καταξίωση» και άλλα πολλά.

Κατά κάποιο τρόπο το self-care θεωρείται γυναικεία υπόθεση, σαν οι άντρες να μην το έχουν ανάγκη, επειδή είναι από τη φύση τους δυνατοί, δυναμικοί, αγέρωχοι. Τίποτα δεν μπορεί να κλονίσει την ανδρική αυτοπεποίθηση σωστά;

Λάθος.

Μπορεί να κλονιστεί από σωρεία εξωτερικών και εσωτερικών παραγόντων, από τις προσδοκίες που έχουν οι άλλοι από αυτούς μέχρι τον πήχη που έχουν θέσει ψηλά εξ αρχής οι ίδιοι, όλα μοιάζουν πιο αυστηρά και απόλυτα όταν τίθεται το θέμα του «ανδρισμού»: Μπορείς να πληγωθείς, αλλά δεν επιτρέπεται να το δείξεις. Μπορείς να έχεις ενσυναίσθηση, αλλά όχι να φαίνεσαι ευάλωτος. Μπορείς να είσαι τρυφερός σύντροφος, αλλά όχι να χάνεις την απόμακρα μυστηριώδη γοητεία σου.

Και οι άνδρες έχουν ψυχή, και ανάγκες και άλλα πολλά…

Η σύγχρονη κοινωνία λοιπόν βρίσκει τον άντρα εκτεθειμένο σε πολλές εξωγενείς απειλές αλλά κυρίως στον ίδιο του τον εαυτό και όλα αυτά διογκώνονται ακόμη περισσότερο όταν στο προσκήνιο έρχεται η γονιμότητα, η πατρότητα και η δημιουργία οικογένειας. Η γονιμότητα μοιάζει να έχει σχεδόν άρρηκτα συνδεθεί με τον ανδρισμό, σαν η ποιότητα και η ποσότητα του σπέρματός του να αντικατοπτρίζει και το πόσο γενναίος, τίμιος, δυναμικός και υπεύθυνος μπορεί να είναι ένας άντρας. Η δική του καλύτερη απάντηση λοιπόν είναι το γνήσιο self-love. Ναι, self-love και στους άντρες, στους εξαιρετικά γόνιμους, στους λιγότερο γόνιμους, στους καθόλου γόνιμους και σε όλους όσοι δεν τους αφορά να είναι γόνιμοι.

Διαβάστε περισσότερα:

Sex & Στυτική δυσλειτουργία:τα αίτια, η διάγνωση και η θεραπεία.

Το ταμπού της ανδρικής γονιμότητας 

Δεδομένου ότι η ποιότητα του σπέρματος επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, με βασικότερους την ηλικία και τον τρόπο ζωής, η εφαρμογή της αγάπης προς τον εαυτό του, γίνεται ακόμη μεγαλύτερης σημασίας όσο μεγαλώνει.

Η αλήθεια είναι ότι για αρκετούς άνδρες μετά τα 40-45, μπορεί να παρατηρηθεί βαθμιαία μείωση στον αριθμό και στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, γεγονός που επηρεάζει την αναπαραγωγική ικανότητα, αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να καθορίζει την αυταξία κανενός: Είμαστε πολλά περισσότερα από την ικανότητά μας να αναπαραχθούμε.

Εισαγωγή στο self-care – #loveyourbody γένους αρσενικού

Στα Fertilovit® πιστεύουμε πως όπως και οι γυναίκες, έτσι και οι άνδρες έχουν δικαίωμα και πρέπει να εισαχθούν σωστά σε όλη αυτή την όμορφη τελετουργία που ονομάζεται self-care, μέχρι να τους γίνει πια πηγαίος τρόπος ζωής, αυθόρμητη αντίδραση στις προσλαμβάνουσές τους και όχι βεβιασμένες πράξεις και σκέψεις κατόπιν προσπάθειας.

Βασικές προϋποθέσεις είναι:

  • Ένα βήμα τη φορά. Καμία μόνιμη και ουσιαστική αλλαγή δεν βασίστηκε σε βεβιασμένες και σπασμωδικές κινήσεις.
  • Εξειδίκευση: Δεν υπάρχει one size στην αυτό-φροντίδα. Καθένας έχει τα δικά του «κλειδιά» και rituals που μπορούν να τον βοηθήσουν.

Περνώντας στο πρακτικό κομμάτι τώρα, ας δούμε 10 αποτελεσματικούς τρόπους  να αγκαλιάσει ένας άντρας το σώμα του και να το αγαπήσει όσο του αξίζει (ούτε ένα σπερματοζωάριο λιγότερο):

1) Ενασχόληση με τη φυσική κατάσταση

Η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί πως μπορεί να αποφέρει και ψυχολογικά οφέλη σε άνδρες και γυναίκες όλου του ηλικιακού φάσματος. Η γυμναστική συμβάλλει στην αύξηση της αυτοεκτίμησης, στην καλύτερη ποιότητα ύπνου και στη μείωση του άγχους. Κατά τη σωματική άσκηση, το σώμα απελευθερώνει ενδορφίνες οι οποίες δημιουργούν ένα αίσθημα ευφορίας και ικανοποίησης.

Ακόμη και χωρίς συνδρομή στο γυμναστήριο, μπορεί κάθε άντρας να ασκείται είτε με πιο ήπιες μορφές, όπως μια απλή βόλτα για περπάτημα στη γειτονιά, είτε με τρέξιμο στη φύση, κολύμπι ή ποδηλασία.

2) Επιβράβευση του εαυτού

Μπορεί να ακούγεται αστείο και μη επιστημονικά τεκμηριωμένο, αλλά η επανάληψη θετικών διαβεβαιώσεων και φράσεων προς τον εαυτό μας, αυξάνει την αυτοπεποίθηση. Οι ενθαρρυντικές δηλώσεις, ιδανικά μπροστά από έναν καθρέφτη, δίνουν ένα boost επιβράβευσης στον εγκέφαλο προκειμένου να ξεπεράσει το αυτό-σαμποτάζ των αρνητικών σκέψεων και περιοριστικών πεποιθήσεων. Ο επαναπρογραμματισμός των σκέψεων δουλεύει και μάλιστα χωρίς να το καταλαβαίνει κανείς συνειδητά: Το υποσυνείδητο απορροφά κάθε μήνυμα.

3) Καταγραφή των σκέψεων

Η καταγραφή των σκέψεων και συναισθημάτων είναι μια συνήθεια που πολλοί ψυχολόγοι συνιστούν να υιοθετήσουν οι σύγχρονοι άνθρωποι. Παρόλο που πολλοί το έχουν συνδέσει με την εφηβική ηλικία και το «αγαπητό ημερολόγιο…», το journaling είναι κομβικής σημασίας και για τους ενήλικες. Μέσω της καταγραφής, ο εγκέφαλος «ξεκαθαρίζει» το τοπίο του χάους των σκέψεων, αναζητά τα θετικά και επικεντρώνεται στους στόχους και τις επιθυμίες που έχει θέσει ο καθένας. Ακόμη, είναι η ιδανική ευκαιρία για ενδοσκόπηση, αλλά και εξέταση της προόδου – εξέλιξης, που επίσης βοηθά στην οικοδόμηση της αυτοπεποίθησης.

4) Χρήση αιθέριων ελαίων

Η ενσωμάτωση αιθέριων ελαίων στην καθημερινή ρουτίνα ως μέσο αυτό-φροντίδας μοιάζει αρχικά πολύ απλό και εύκολο tip, για να είναι αληθινό. Κι όμως: Πρόκειται για μια πρακτική που εδώ και αιώνες πολλοί πολιτισμοί ορκίζονται στο όνομά της (ή καλύτερα στη μυρωδιά της;).

Τα αιθέρια έλαια απελευθερώνουν μυρωδιές και έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες, γνωστές ως αρωματοθεραπεία. Η εισπνοή αιθέριων ελαίων καθίσταται ευεργετική για τη γενικότερη υγεία, ενώ υπάρχει ένα αιθέριο έλαιο για οποιαδήποτε ανάγκη. Για παράδειγμα, η μέντα βοηθά στη βελτίωση της συγκέντρωσης, της εστίασης, της ενέργειας και της τόνωσης του μυαλού, ενώ η λεβάντα συμβάλλει στη διαχείριση του στρες και του άγχους.

5) Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου

Η δημιουργία μιας ρουτίνας ύπνου είναι πολύ σημαντική, προκειμένου το μυαλό και το σώμα να καταλαβαίνει ότι ετοιμάζεται για ανάπαυση. Η καθιέρωση συγκεκριμένης ώρας προσέλευσης στο κρεβάτι, η απενεργοποίηση των gadgets, η απομάκρυνση από οθόνες και blue lights, η δημιουργία χαλαρής ατμόσφαιρας και περιβάλλοντος μπορούν να βοηθήσουν στη βελτιστοποίηση της ποιότητας του ύπνου.

Ακόμη, στην πριν τον ύπνο ρουτίνα, βοηθά η ένταξη ενός χαλαρωτικού τσαγιού: Από τους Αρχαίους Έλληνες μέχρι τη βρετανική βασιλική οικογένεια, το αφέψημα αυτό αναγνωρίζεται ως εξαιρετικά σημαντικό. Όσον αφορά ειδικά τον ύπνο, το τσάι έχει κατευναστική δράση, συμβάλλει στη χαλάρωση και την προετοιμασία σώματος και πνεύματος για καλύτερο ύπνο

6) Ανάγνωση βιβλίων

Η ανάγνωση βιβλίων μπορεί να είχε ταυτιστεί στο παιδικό μυαλό των περισσότερων με καταναγκαστικό σχολικό έργο, στην ενήλικη ζωή όμως είναι μια πολύ καλή μέθοδος να εκφράσει και να ενισχύσει κανείς την αγάπη του προς τον εαυτό του. Η λογοτεχνία, τα βιβλία αυτό-βελτίωσης και κάθε λογής βιβλία, οξύνουν την αντίληψη, βελτιώνουν την αυτοπεποίθηση και την πνευματικότητα.

7) Διαλογισμός

Ο διαλογισμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος εστίασης και εσω-κεντρισμού. Αυτό δεν είναι η αυτό-φροντίδα άλλωστε; Η στροφή προς τα «μέσα» ώστε να θέσει ο καθένας τον εαυτό του και την σωματική-ψυχική του υγεία ως προτεραιότητα. Ο διαλογισμός είναι προσβάσιμος σε όλους, μπορεί να γίνει οπουδήποτε και το μόνο που έχει ως προαπαιτούμενο είναι ένας ήσυχος και άνετος χώρος.

Ακόμη κι αν ένας άντρας δεν έχει ξανασχοληθεί, υπάρχουν πολλές μέθοδοι να «μυηθεί» σε αυτόν και να ξεκινήσει το μαγικό του ταξίδι με τη λήψη μιας εφαρμογής δωρεάν στο κινητό του. Με το που αφιερώσει χρόνο και ενέργεια στην καθημερινή χαλάρωση του μυαλού του, θα δει άμεσα τα οφέλη του διαλογισμού στην ευεξία του.

8) Διαμόρφωση ενός θετικού περιβάλλοντος

Έχει μεγάλη σημασία να περιβάλλει κανείς τον εαυτό του και τον χώρο γύρω του με πρόσωπα, δραστηριότητες και πράγματα που τον γεμίζουν και ομορφαίνουν την καθημερινότητά του.  Μερικά φρέσκα λουλούδια, θετικές κουβέντες, φωτογραφίες από ευχάριστες αναμνήσεις – εμπειρίες, αιθέρια έλαια και αγαπημένα βιβλία αποτελούν ουσιαστική πράξη αυτο-φροντίδας. Όταν μπορεί κανείς να απαλλαγεί από την τοξικότητα και κοιτώντας γύρω του να χαμογελά, εξασκεί την αυτο-αγάπη.

9) Αναζήτηση βοήθειας

Η κοινωνία μας και ο περίγυρος συχνά συνδέει την αρρενωπότητα με την ανεξαρτησία και την «έκκληση» για βοήθεια ως μια πιο θηλυπρεπή συμπεριφορά. Λάθος πρώτο: Όλοι έχουμε τρωτά σημεία, ανεξαρτήτως φύλου. Λάθος δεύτερο: Το να ζητά κανείς βοήθεια δεν αποτελεί αδυναμία, αλλά δύναμη και αναγνώριση των προσωπικών ορίων. Μια έμπρακτη ένδειξη αυτό-αγάπης λοιπόν δεν είναι άλλη από το να χαρίσουμε στον εαυτό μας τη δυνατότητα να δεχθεί τη συμπαράσταση και υποστήριξη των προσώπων που τον αγαπούν. Δεν χρειάζεται, εν τέλει, να καταπονεί κανείς σε υπερβολικό σημείο το σώμα ή το πνεύμα του και να υπερβαίνει τις αντοχές του, αλλά να αντιλαμβάνεται και να σέβεται τις ανάγκες του.

10) Υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών

Πέρα από τη σωματική άσκηση και τον καλό ύπνο, για να αγαπήσει κανείς το σώμα και τον εαυτό του πρέπει να θέσει ως άμεση προτεραιότητα την υγεία του. Έτσι, μια πλήρης σε θρεπτικά στοιχεία διατροφή που παρέχει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες για τη σωματική και ψυχική ευεξία, πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα όλων. Δεδομένου και του σύγχρονου τρόπου ζωής, είναι λογικό να μην προλαβαίνει κανείς να λάβει από τα γεύματα όλες τις απαραίτητες βιταμίνες, για αυτό ίσως χρειαστεί να εξετάσει τη λήψη εξειδικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής που καλύπτουν όλες τις ανάγκες κάθε σύγχρονου άντρα.

Εδώ πρέπει να προστεθούν και ο περιορισμός ή διακοπή του καπνίσματος και του αλκοόλ, που μπορεί να προσφέρουν μια πρόσκαιρη ικανοποίηση, αλλά αντιτίθενται στη διαμόρφωση ενός γενικότερου πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

Κλείνοντας

Κάθε άντρας οφείλει να εκτιμά, να σέβεται και να δείχνει την έμπρακτη αγάπη προς τον εαυτό, το σώμα και το πνεύμα του. Είτε επιθυμεί να προχωρήσει στη δημιουργία της δικής του οικογένειας, είτε όχι, αυτό που πραγματικά πρέπει να κάνει είναι να δημιουργήσει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού του, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την αγάπη, τον σεβασμό και την εκτίμηση.

Άλλωστε ο χαρακτήρας και ο εαυτός του καθενός είναι το δικό του «παιδί», οπότε είμαστε όλοι δυνάμει γονείς: Φροντίζουμε, καθοδηγούμε, διδάσκουμε, επικροτούμε τον εαυτό μας και διαμορφώνουμε τον χαρακτήρα μας όπως θα κάναμε με ένα εύπλαστο, γεμάτο όρεξη για ζωή παιδί που αγαπάμε πολύ.

 

 

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα