Οι ερευνητές προειδοποιούν: η παγκόσμια μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων είναι δραματική

Ερευνητές από 3 ηπείρους και 5 έθνη που αξιολόγησαν τα αποτελέσματα σχεδόν 200 μελετών επιβεβαίωσαν τη δραματική μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων σε άντρες από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης αυτής που δημοσιεύτηκε στο φημισμένο περιοδικό Human Reproduction είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο λεπτομερείς για το θέμα, αναλύοντας τα αποτελέσματα 185 μελετών από το 1973 έως το 2011.

Ο επικεφαλής επιστήμονας Dr Levine, ανέφερε μείωση κατά 52,4% στη συγκέντρωση σπέρματος και μείωση κατά 59,3% του συνολικού αριθμού σπερματοζωαρίων στους άνδρες στις δυτικές χώρες. Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι πως αυτή η τρομακτική πραγματικά εξέλιξη, δε φαίνεται να έχει αίσιο τέλος.

Η ποιότητα του σπέρματος συνδέεται στενά με την ανδρική γονιμότητα και οι ειδικοί της IVF αναφέρουν μια αυξανόμενη ζήτηση για εξωσωματική γονιμοποίηση εξαιτίας του ανδρικού παράγοντα υπογονιμότητας. Η ανδρική υπογονιμότητα μπορεί να συνεισφέρει έως περίπου στο 60% των περιπτώσεων στις οποίες ένα ζευγάρι διαπιστώνει ότι η σύλληψη δεν έρχεται φυσικά.

Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων καθώς και τα άλλα χαρακτηριστικά του σπέρματος (μορφολογία, κινητικότητα) έχουν συσχετιστεί με πολλαπλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως ενδοκρινικές διαταραχές, παρασιτοκτόνα, θερμότητα, καθώς και παράγοντες του τρόπου ζωής όπως η διατροφή, το άγχος, το κάπνισμα και ο Δείκτης Μάζας Σώματος ΔΜΣ.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ανησυχητική μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων πιθανότατα αντικατοπτρίζει τις επιπτώσεις του σύγχρονου περιβάλλοντος και του τρόπου ζωής στην υγεία και γονιμότητα των ανδρών.

Ζητούν λοιπόν την ανάληψη επείγουσας δράσης, διότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη ότι η τάση εξισορροπείται: απαιτείται περισσότερη έρευνα στο θέμα, καλύτερη ρύθμιση της παρασκευής και χρήσης χημικών ουσιών, καθώς και αυξημένη συμβουλευτική για τον περιορισμό του καπνίσματος και της παχυσαρκίας.

 

Γνωρίζοντας τα παραπάνω, κάθε άνδρας είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσει τη γονιμότητά του υιοθετώντας καθημερινά συνήθειες που έχουν αποδεδειγμένα θετική επίδραση στη γονιμότητα του. Εκτός από το να σταματήσει το κάπνισμα και να ακολουθήσει μία υγιεινή διατροφή που θα τον βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς ΔΜΣ, τα σπερματοζωάρια επωφελούνται από τη χαμηλή έκθεση σε χημικές ουσίες και την πρόσληψη αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην ελλάτωση του οξειδωτικού στρες.

Αναφορά:

Levine Η, Jorgensen Ν, Martino-Andrade Α, Mendiola J, Weksler-Derri D, Mindlis Ι, Pinotti R, Swan SH. Χρονικές τάσεις στον αριθμό των σπερματοζωαρίων: μια συστηματική ανασκόπηση και ανάλυση μετα-παλινδρόμησης. Hum Reprod Update 2017; 1-14

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα