Σεξ με περίοδο | Tips για να απολαύσετε τον έρωτα με ασφάλεια – Τα οφέλη και τί να αποφύγετε

Κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών ετών, κάθε γυναίκα έχει περίοδο περίπου μία φορά τον μήνα. Αν δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγει τη σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της περιόδου. Αν και το σεξ κατά την περίοδο μπορεί να είναι λίγο «ακατάστατο» και άβολο, είναι πραγματικά ασφαλές και μπορεί να προσφέρει μερικά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης από τις κράμπες της περιόδου.

Πάμε να δούμε όμως αναλυτικά τα οφέλη

Το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου έχει μερικά πλεονεκτήματα:

1. Ανακούφιση από τις κράμπες

Οι οργασμοί μπορεί να ανακουφίσουν από τις κράμπες της περιόδου. Οι εμμηνορροϊκές κράμπες είναι αποτέλεσμα της σύσπασης της μήτρας για να απελευθερώσει το βλεννογόνο της. Κατά τον οργασμό, οι μύες της μήτρας συστέλλονται επίσης. Στη συνέχεια απελευθερώνονται. Αυτή η απελευθέρωση θα πρέπει να φέρει κάποια ανακούφιση από τις κράμπες περιόδου.

Το σεξ προκαλεί επίσης την απελευθέρωση χημικών ουσιών που ονομάζονται ενδορφίνες, οι οποίες κάνουν τη γυναίκα να αισθάνεται καλά. Επιπλέον, η ενασχόληση με τη σεξουαλική δραστηριότητα απασχολεί το μυαλό, το οποίο μπορεί να τη βοηθήσει να το απομακρύνει από τις ενοχλήσεις της περιόδου.

2. Μικρότερες περίοδοι

Το σεξ μπορεί να κάνει τις περιόδους μικρότερες. Οι μυϊκές συσπάσεις κατά τη διάρκεια ενός οργασμού ωθούν το περιεχόμενο της μήτρας πιο γρήγορα προς τα έξω. Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα μικρότερες περιόδους.

3. Αυξημένη σεξουαλική ορμή

Η λίμπιντο αλλάζει κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, χάρη στις ορμονικές διακυμάνσεις. Ενώ πολλές γυναίκες λένε ότι η σεξουαλική τους ορμή αυξάνεται κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, η οποία είναι περίπου δύο εβδομάδες πριν από την περίοδό τους, άλλες αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο ερεθισμένες κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.

4. Φυσική λίπανση

Το αίμα λειτουργεί ως φυσικό λιπαντικό.

5. Μπορεί να ανακουφίσει τον πονοκέφαλο

Περίπου οι μισές γυναίκες με ημικρανίες υποφέρουν από πονοκεφάλους κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Αν και οι περισσότερες γυναίκες με ημικρανίες περιόδου αποφεύγουν το σεξ κατά τη διάρκεια των κρίσεων, πολλές από εκείνες που κάνουν σεξ λένε ότι ανακουφίζει μερικώς ή πλήρως τους πονοκεφάλους τους.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες;

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι η… «ακαταστασία». Το αίμα μπορεί να πέσει πάνω στην ίδια τη γυναίκα, στον σύντροφό της και στα σεντόνια, ειδικά αν έχει έντονη ροή. Εκτός από το ότι λερώνεται το κρεβάτι, η αιμορραγία μπορεί να την κάνει να νιώθει αμήχανα. Το άγχος για την ακαταστασία μπορεί να στερήσει λίγο ή και όλο το κέφι από το σεξ.

H κυριότερη όμως ανησυχία σχετικά με το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι ο κίνδυνος μετάδοσης μιας σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης (ΣΜΝ), όπως ο HIV ή η ηπατίτιδα. Αυτοί οι ιοί ζουν στο αίμα και μπορούν να μεταδοθούν μέσω της επαφής με μολυσμένο αίμα περιόδου. Ο απαραίτητος έλεγχος και στους δυο συντρόφους καθώς και η χρήση προφυλακτικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εξάπλωσης ή προσβολής από κάποιο ΣΜΝ.

Σαφέστατα, εάν μια γυναίκα σκοπεύει να κάνει σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου και φοράει ταμπόν, πρέπει να το αφαιρέσει προηγουμένως. Ένα ξεχασμένο ταμπόν όχι μόνο μπορεί να ωθηθεί τόσο πολύ μέσα στον κόλπο κατά τη διάρκεια του σεξ που θα χρειαστεί να επισκεφθεί γιατρό για να το αφαιρέσει αλλά και να δημιουργήσει ενδεχομένως και πιο σοβαρές επιπλοκές.

Μπορεί να προκύψει εγκυμοσύνη;

Εάν δεν προσπαθεί συνειδητά μια γυναίκα να συλλάβει, η χρήση προστασίας είναι δεδομένη, ανεξάρτητα από το σημείο του εμμηνορροϊκού κύκλου. Οι πιθανότητες σύλληψης είναι μικρότερες κατά τη διάρκεια της περιόδου, αλλά η κύηση εξακολουθεί να μπορεί να συμβεί ακόμα και αν οι πιθανότητες είναι μικρότερες.

Σαφώς, είναι πολύ πιο πιθανό μια γυναίκα να μείνει έγκυος κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, η οποία συμβαίνει περίπου 14 ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου. Ωστόσο, η διάρκεια του κύκλου κάθε γυναίκας είναι διαφορετική και μπορεί να αλλάζει κάθε μήνα. Σε μια γυναίκα με μικρό κύκλο, ο κίνδυνος να μείνει έγκυος κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι μεγαλύτερος.

Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί πως το σπέρμα μπορεί να παραμείνει ζωντανό στο σώμα μιας γυναίκας για έως και επτά ημέρες. Έτσι, αν έχει κύκλο 22 ημερών και έχει ωορρηξία αμέσως μετά την περίοδο, υπάρχει πιθανότητα να απελευθερώσει ένα ωάριο ενώ το σπέρμα βρίσκεται ακόμα στην αναπαραγωγική της οδό.

Χρειάζεται να χρησιμοποιείται προστασία;

Η χρήση προστασίας προφυλάσσει και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Μια γυναίκα, όχι μόνο μπορεί να κολλήσει ένα ΣΜΝ κατά τη διάρκεια της περιόδου, αλλά μπορεί επίσης να το μεταδώσει πιο εύκολα στον σύντροφό της, επειδή ιοί όπως ο HIV ζουν στο αίμα της περιόδου.

Η χρήση προφυλακτικού μειώνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης αλλά και μετάδοσης κάποιου ΣΜΝ. Εάν κάποιος από τους δύο συντρόφους είναι αλλεργικός στο λάτεξ τώρα, υπάρχουν άλλες μορφές προστασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, αφού φυσικά πρώτα ρωτήσουν τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό τους για συστάσεις.

Συμβουλές για το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα κάνουν το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου λιγότερο άβολο. Συγκεκριμένα, καλό είναι η γυναίκα να:

 • Είναι ανοιχτή και ειλικρινής με τον σύντροφό της. Να του πει πώς αισθάνεται για το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου και να ρωτήσει και εκείνον πώς αισθάνεται γι’ αυτό. Αν κάποιος από τους δύο είναι διστακτικός, καλό είναι να μιλήσουν για τους λόγους που κρύβονται πίσω από τη δυσφορία.
 • Αν έχει μέσα ταμπόν, πρέπει να αφαιρεθεί πριν την επαφή και να εφαρμοστούν όλοι οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής.
 • Να απλώσει μια σκουρόχρωμη πετσέτα στο κρεβάτι για να πέσουν εκεί τυχόν διαρροές αίματος ή να κάνουν σεξ στο ντους ή στο μπάνιο για να αποφύγουν εντελώς την ακαταστασία.
 • Να έχει μια βρεγμένη πετσέτα ή υγρά μαντηλάκια δίπλα στο κρεβάτι
 • Να βάλει τον σύντροφό της να φοράει προφυλακτικό. Θα την προστατεύσει από την εγκυμοσύνη και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
 • Αν η συνήθης σεξουαλική της στάση είναι άβολη, μπορεί να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό. Για παράδειγμα, ίσως θελήσει να δοκιμάσει να ξαπλώσει στο πλάι με τον σύντροφό της πίσω της.

Συμπερασματικά 

Είναι απαραίτητο, κάθε γυναίκα, να μην αφήσει την περίοδό της να βάλει τέλος στη σεξουαλική της ζωή. Με λίγη προεργασία, το σεξ μπορεί να είναι εξίσου απολαυστικό κατά τη διάρκεια αυτών των περίπου πέντε ημερών, όπως και τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα. Ίσως μια γυναίκα μάλιστα εκπλαγεί αν διαπιστώσει ότι το σεξ είναι ακόμη πιο συναρπαστικό κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Διαβάστε περισσότερα:

Πόνος στη διάρκεια της περιόδου και φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Μήπως ο πόνος σας δεν είναι πόνος περιόδου;

 

 

0
  0
  Το καλάθι μου
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα