Ο μήνας Σεπτέμβριος είναι μήνας αφιερωμένος στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των γυναικών για το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών PCOS.
Το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μία σοβαρή γυναικεία ορμονική διαταραχή που προκαλεί την υπερπαραγωγή ανδρογόνων ( αρσενικών ορμονών) στις γυναίκες και μπορεί να έχει ολέθριες επιπτώσεις στην υγεία της γυναίκας που πάσχει: βλάπτει τον εμμηνορρυσιακό κύκλο (προκαλώντας ακανόνιστες περιόδους), οδηγεί σε ανάπτυξη κύστεων στις ωοθήκες, επηρεάζει αρνητικά την καρδιαγγειακή υγεία, δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στο δέρμα και την τριχοφυΐα, μπορεί να προκαλέσει διαβήτη, και καθιστά σε αρκετές περιπτώσεις πολύ δύσκολη τη σύλληψη καθώς τα επίπεδα των ανδρογόνων επηρεάζουν την ωοθυλακιορρηξία και την απελευθέρωση των ωαρίων.
Το πρόβλημα είναι πως εκατομμύρια γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας σε όλο τον κόσμο, αν και πάσχουν από το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών, δεν το γνωρίζουν. Πολλές από αυτές, δυστυχώς, μαθαίνουν ότι πάσχουν, όταν ξεκινούν τις προσπάθειες τους για τεκνοποίηση και έρχονται αντιμέτωπες με τα πολλαπλά προβλήματα στη γονιμότητα που το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών προκαλεί, με πρώτο και κύριο τη μη πραγματοποίηση της ωοθυλακιορρηξίας.
Όλοι εμείς στην ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης των Fertilovit Nutraceuticals, θεωρούμε υποχρέωση μας να συμμετέχουμε στην παγκόσμια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των γυναικών για τη σοβαρή αυτή ορμονική διαταραχή.
Έτσι, αυτό το μήνα, θα μοιραστούμε μαζί σας χρήσιμες πληροφορίες για το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών, στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε, ώστε να ζητήσετε την πολύτιμη βοήθεια του γιατρού σας και να κάνετε σημαντικές αλλαγές στη ζωή σας για το καλό της υγείας και της γονιμότητας σας.
Ας δούμε λοιπόν τα 5 πιο βασικά στοιχεία για το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών PCOS
1) Πόσες γυναίκες πάσχουν από PCOS;
Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) είναι η συνηθέστερη ενδοκρινική διαταραχή στις γυναίκες, με επιπολασμό μεταξύ 6% και 10%, με βάση τα κριτήρια του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ (NIH) και έως 15%, όταν εφαρμόζονται τα ευρύτερα κριτήρια του Ρότερνταμ. Πάνω από 10 εκατομμύρια γυναίκες σε όλον τον κόσμο πάσχουν από το σύνδρομο, με τις περισσότερες από αυτές να διαγιγνώσκονται κατά τη διάρκεια της δεκαετίας των είκοσι ή των τριάντα ετών. Όμως, το PCOS μπορεί να επηρεάσει και νεαρά κορίτσια από 11 ετών και άνω, που δεν έχουν καν την πρώτη τους περίοδο.
2) Ποια είναι η αιτία του Συνδρόμου των Πολυκυστικών Ωοθηκών
Η κύρια αιτία του PCOS παραμένει άγνωστη, όμως από επιστημονικές μελέτες προκύπτει πως εμπλέκονται τόσο περιβαλλοντικοί όσο και γενετικοί παράγοντες. Η βασική έρευνα επικεντρώνεται στο εάν το σύνδρομο οφείλεται κυρίως σε βλάβες εντός των ωοθηκών και στον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης ή σε ανώμαλη δραστηριότητα της ινσουλίνης. Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η παχυσαρκία αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για το PCOS και πως μία ρεαλιστική και εφικτή απώλεια βάρους μπορεί να είναι αρκετή για να αποκαταστήσει την κανονική ωοθυλακιορρηξία και να βελτιώσει τη γονιμότητα σε παχύσαρκες γυναίκες με αυτή τη διαταραχή. Επιπρόσθετα, οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η γενετική προδιάθεση μπορεί να είναι ακόμα ένας παράγοντας – καθώς ένας υψηλός αριθμός ασθενών με PCOS έχει συγγενείς Ά βαθμού που πάσχουν (δηλαδή, αδελφή ή μητέρα).
3) Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα και πως γίνεται η διάγνωση του Συνδρόμου των Πολυκυστικών Ωοθηκών
Τα συμπτώματα του PCOS μπορεί να ποικίλλουν από γυναίκα σε γυναίκα, η διάγνωση όμως γίνεται όταν παρατηρούνται τουλάχιστον δύο από τις παρακάτω ενδείξεις:
α) Διαταραχές κύκλου: Σπάνιοι, ακανόνιστοι ή παρατεταμένοι εμμηνορρυσιακοί κύκλοι είναι το πιο κοινό σημάδι του PCOS. Για παράδειγμα, μία γυναίκα που πάσχει από το σύνδρομο, μπορεί να έχει λιγότερες από εννέα περιόδους ετησίως, περισσότερες από 35 ημέρες ανάμεσα στις περιόδους της, καθώς και ασυνήθιστα βαριά αιμορραγία.
β) Περίσσεια ανδρογόνων: Αυξημένα επίπεδα ανδρικών ορμονών, με κυρίαρχη την τεστοστερόνη, μπορεί να οδηγήσουν σε φαινοτύπους όπως υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο και το σώμα (ιρσουτισμός), και περιστασιακά σοβαρή ακμή ή και ανδρογενή αλωπεκία.
γ) Πολυκυστικές ωοθήκες με χαρακτηριστική μορφολογία. Οι ωοθήκες μπορεί να είναι διογκωμένες και να περιέχουν πολλαπλές κύστες που περιέχουν τα ωάρια, χωρίς να είναι δυνατή η ομαλή επίτευξη της ωοθυλακιορρηξίας.
Τα σημάδια και τα συμπτώματα του Συνδρόμου των Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι συνήθως πιο σοβαρά εάν μία γυναίκα είναι παχύσαρκη.
4) Ποιες είναι οι πιο σοβαρές επιπλοκές και επιπτώσεις του Συνδρόμου των Πολυκυστικών Ωοθηκών;
Οι επιπλοκές του Συνδρόμου των Πολυκυστικών Ωοθηκών μπορεί να είναι πολύ σοβαρές και να επιφέρουν ολέθριες επιπτώσεις στην υγεία και την καθημερινότητα της γυναίκας που πάσχει. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι:
- Υπογονιμότητα
- Διαβήτης κύησης
- Υπέρταση κύησης
- Αποβολή ή πρόωρος τοκετός
- Ανώμαλη αιμορραγία της μήτρας
- Καρκίνος του ενδομητρίου
- Καρκίνος των ωοθηκών
- Πυελικός πόνος
- Παχυσακία
- Ακμή
- Μεταβολικό σύνδρομο
- Διαβήτης τύπου 2 ή προ-διαβήτης
- Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, μία επικίνδυνη φλεγμονή του ήπατος
- Υπνική άπνοια
- Αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου
- Κατάθλιψη, άγχος και διατροφικές διαταραχές
5) Πώς γίνεται ο έλεγχος για το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών;
Για να κάνει τη διάγνωση, ο γιατρός πρέπει να εξετάσει το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματα μίας γυναίκας και να πραγματοποιήσει εξετάσεις προκειμένου να αποκλείσει άλλες πιθανές παθολογικές καταστάσεις.
Συνήθως, ο γιατρός αρχικά πραγματοποιεί μία φυσική, μακροσκοπική εξέταση για να αναζητήσει εμφανή σημάδια PCOS. Στη συνέχεια, απαιτείται μία πληθώρα από ορμονικές και άλλες βιοχημικές εξετάσεις, τόσο για τα επίπεδα των ορμονών αναπαραγωγής όσο και για τα επίπεδα του σακχάρου και της ινσουλίνης. Συμπληρωματικά απαιτούνται εξετάσεις για το θυρεοειδή και τα επίπεδα των λιπιδίων και της χοληστερόλης στο αίμα.
Τέλος, ο γυναικολογικός υπέρηχος, επιτρέπει στον γυναικολόγο να έχει μία εικόνα της δομής και της μορφολογίας των ωοθηκών και της μήτρας.