Σελήνιο, ένας ορθομοριακός θησαυρός στην αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα

Το σελήνιο (Se), ανακαλύφθηκε το 1817 από τον Σουηδό χημικό Berzelius και θεωρείται σήμερα ιχνοστοιχείο ζωτικής σημασίας για την υγεία του οργανισμού μας. Το Se εμφανίζει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη ιδιότητα, ενώ παράλληλα ασκεί αντιική και χημειοπροφυλακτική δράση. Εμφανίζεται με τη μορφή του αμινοξέους σεληνοκυστεΐνη και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των σεληνοπρωτεϊνών. Οι σεληνοπρωτεϊνες εμπλέκονται στις διαδικασίες οξειδοαναγωγής και είναι αποτελεσματικές ως αντιοξειδωτικές ουσίες. Παραδείγματα σεληνοπρωτεϊνών είναι η υπεροξειδάση της γλουταθειόνης (GPx) και η ρεδουκτάσης της θειορεδοξίνης (TRx), οι οποίες εμφανίζουν την αντιοξειδωτική τους δράση, προστατεύοντας τα κύτταρα από οξειδωτική βλάβη. Μια άλλη κατηγορία σεληνοπρωτεϊνών είναι τα ένζυμα της ιωδοθυρονίνης (DIO), τα οποία καταλύουν τη μετατροπή της θυροξίνης (Τ4) σε τριιωδοθυρονίνη (Τ3), συμβάλλοντας στον συντονισμένο μεταβολισμό των θυρεοειδικών ορμονών.

Η πιο συχνή ασθένεια που αφορά τον θυρεοειδή αδένα είναι η αυτοάνοση χρόνια θυρεοειδίτιδα, μια φλεγμονώδης διαδικασία που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα υπεροξειδίου του υδρογόνου και ελευθέρων ριζών και καταστρέφει προοδευτικά τον αδένα.

Αρκετές μελέτες που εξέτασαν τα πιθανά οφέλη του Se σε αυτήν την ασθένεια, έφεραν στο φως τον άκρως προστατευτικό μηχανισμό του ιχνοστοιχείου, αφού φαίνεται πως η συμπληρωματική χορήγησή του ενισχύει αποτελεσματικά τους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς του οργανισμού μας, όπως είναι για παράδειγμα οι αντιοξειδωτικές πρωτεϊνες που περιέχουν σελήνιο, μειώνοντας έτσι την φλεγμονώδη κατάσταση του θυρεοειδούς αδένα, με αποτέλεσμα την μείωση των τιμών των αντισωμάτων υπεροξειδάσης του θυρεοειδούς (TPOAb) και βελτίωση της υπερηχογραφικής εικόνας.
Πολύ σημαντική φαίνεται πλέον να είναι η χορήγηση Se σε έγκυες γυναίκες με αυτοάνοση θειρεοειδίτιδα, οι οποίες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού ή εμφάνιση δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς μετά τον τοκετό. Πράγματι, μελέτες έδειξαν ότι η συμπληρωματική χορήγηση Se στις γυναίκες αυτές, είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των τιμών των αντισωμάτων ΤΡΟΑb, τόσο κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης όσο και μετά τον τοκετό, καθώς και βελτίωση των υπερηχογραφικών απεικονιστικών.

Θεωρώντας ότι έως και το 10% των εγκύων θα αναπτύξουν αντισώματα TPOAb και ότι περίπου το 8% όλων των εγκύων αναπτύσσουν θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό, δεν θα μπορούσε να λείπει αυτό το πολύτιμο ιχνοστοιχείο από την καινοτόμα σειρά ορθομοριακών συμπληρωμάτων της Fertilovit Nutraceuticals Female.

Στη φύση, τρόφιμα που αποτελούν πλούσιες διατροφικές πηγές σεληνίου είναι τα ψάρια, τα θαλασσινά, το χαβιάρι, το χοιρινό, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το μοσχαρίσιο και το αρνίσιο συκώτι, τα αυγά, τα φυστίκια, τα καρύδια, οι σπόροι Chia, ο ηλιόπορος και τα μανιτάρια.

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα