Σακχαρώδης διαβήτης και ανδρική γονιμότητα: ο ρόλος του οξειδωτικού στρες
Κάθε μέρα, το σώμα μας εκτίθεται σε πολλαπλές επιθέσεις από οξειδωτικούς παράγοντες που θέτουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο κίνδυνο την υγεία μας. Αυτό συμβαίνει χωρίς εμείς να το συνειδητοποιούμε και ευτυχώς, σε μεγάλο βαθμό το δικό μας αντιοξειδωτικό σύστημα καταστέλλει τις οξειδωτικές επιθέσεις πριν παρατηρήσουμε τις αρνητικές συνέπειες τους στον οργανισμό μας.
Ωστόσο, εάν η λεπτή ισορροπία μεταξύ των επιβλαβών οξειδωτικών παραγόντων και του προστατευτικού αντιοξειδωτικού συστήματος καταρρεύσει, μπορεί να εμφανιστεί στον οργανισμό μας το λεγόμενο οξειδωτικό στρες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές βλάβες σε μοριακό επίπεδο στα κύτταρα, τους ιστούς και κατ᾽επέκταση τα όργανα, όπως πχ αυτά του αναπαραγωγικού συστήματος.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι πρόκλησης οξειδωτικού στρες: η κακή διατροφή, η ρύπανση, οι επιβλαβείς συνήθειες, καθώς και πολλές ασθένειες, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης. Σε αυτήν τη νόσο, παρατηρείται αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, που οδηγεί σε παθολογική ενεργοποίηση του μεταβολισμού.
Μελέτες δείχνουν ότι αυτή η διαταραχή του μεταβολισμού που παρατηρείται σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, έχει ως παρενέργεια την παραγωγή βλαβερών οξειδωτικών παραγόντων σε τεράστιες ποσότητες. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό για τους άντρες με σακχαρώδη διαβήτη που επιθυμούν να γίνους γονείς, να γνωρίζουν πως ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει, συν τοις άλλοις, και την γονιμότητά τους.
Σακχαρώδης διαβήτης και ανδρική γονιμότητα: τι λένε οι μελέτες
Σε πρόσφατο επιστημονικό άρθρο ανασκόπησης (REVIEW) που δημοσιεύθηκε την άνοιξη του 2017, οι επιστήμονες συνοψίζουν τα εξής ευρήματα:
Σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, φαίνεται πως στους όρχεις το οξειδωτικό στρες είναι ιδιαίτερα αυξημένο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σημαντική εξασθένιση της λειτουργίας τους. Πράγματι, οι ασθενείς παρατηρούν ορατές μεταβολές στον ορχικό ιστό καθώς και μεταβολές στην ορμονική ισορροπία.
Η ενδοκρινική ανισορροπία, καθώς και οι βλαβεροί οξειδωτικοί παράγοντες εμποδίζουν τη φυσιολογική διαδικασία της σπερματογένεσης. Το αποτέλεσμα είναι ο μειωμένος αριθμός υγιών σπερματοζωαρίων, ικανών να γονιμοποιήσουν ένα ωάριο. Για το ζευγάρι που προσπαθεί να αποκτήσει μωρό, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο χρόνος αναμονής παρατείνεται σημαντικά και συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις, η ιατρική βοήθεια για την υποβοήθηση της αναπαραγωγής είναι απαραίτητη.
Σακχαρώδης διαβήτης και ανδρική γονιμότητα: τι μπορείτε να κάνετε
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η συμπληρωματική χορήγηση πολύτιμων αντιοξειδωτικών ουσιών, μπορεί να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιδράσεις του σακχαρώδη διαβήτη στην ποιότητα των σπερματοζωαρίων και να συμβάλλει στη διατήρηση της αντρικής γονιμότητας.
Ως εκ τούτου, σε ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, συνιστάται να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, βασισμένες σε διατροφικές επιλογές πλούσιες σε πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά.
Για καλύτερα και ασφαλή αποτελέσματα, οι ασθενείς μπορούν περαιτέρω να υποστηρίξουν την υγιή σπερματογένεση, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα αντιοξειδωτικά προϊόντα, όπως είναι το Fertilovit® Mplus. Τα αντιοξειδωτικά της
πατενταρισμένης φόρμουλας του Fertilovit® Mplus χορηγούνται στο σώμα με παρατεταμένη απελευθέρωση, έτσι το σώμα προστατεύται από το οξειδωτικό στρες διαρκώς, χωρίς διακοπή για μέγιστη αντιοξειδωτική προστασία και υποστήριξη της σπερματογένεσης, 24 ώρες το 24ωρο.
Λαμβάνοντας 1 κάψουλα Fertilovit® Mplus το πρωί και 1 το βράδυ συνεχώς για χρονικό διάστημα 3 μηνών (90 ημέρες) ανελλιπώς, οι άντρες με σακχαρώδη διαβήτη εξασφαλίζουν τη φυσική υποστήριξη της σπερματογένεσης και συμβάλλουν στην υγεία των σπερματοζωαρίων τους.
Διαβάστε περισσότερα:
Μελέτη επιβεβαιώνει τη θετική επίδραση του Fertilovit M Plus στην Ανδρική Γονιμότητα
Μάθετε περισσότερα στο φυλλάδιο
Για να προμηθευτείτε το FERTILOVIT ® M PLUS καλέστε μας στο 213 0443974 και θα σας εξυπηρετήσουμε άμεσα μέσα από το δίκτυο των συνεργαζόμενων φαρμακείων .
Reference:
Shi GJ, Li ZM, Zheng J, Chen J, Han XX, Wu J, Li GY, Chang Q, Li YX, Yu JQ.
Diabetes associated with male reproductive system damages: Onset of presentation,
pathophysiological mechanisms, and drug intervention. Biomed Pharmacother. 2017
Jun;90:562-574. doi: 10.1016/j.biopha.2017.03.074. Epub 2017 Apr 10.