Πρόωρη εκσπερμάτιση | Μήπως συμβαίνει και σε εσάς; Η αντιμετώπιση σε ένα θέμα που (δυστυχώς) θεωρείται taboo

Τι είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση;

Πρόωρη χαρακτηρίζεται η εκσπερμάτιση που πραγματοποιείται πριν από τη συνουσία ή λιγότερο από ένα λεπτό μετά την έναρξή της. Δεν υπάρχει καθορισμένος χρόνος κατά τον οποίο ένας άντρας πρέπει να εκσπερματώνει κατά τη διάρκεια του σεξ, αλλά αν εκσπερματώνει και χάνει τη στύση του πολύ σύντομα, ο ίδιος και η σύντροφός του μπορεί να αισθανθούν ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο για να απολαύσουν τη διαδικασία. Μπορεί να είναι απογοητευτικό και ακόμη και ενοχλητικό, αλλά είναι ένα συνηθισμένο ζήτημα για τους άνδρες και το ποσοστό με το οποίο θα έρθουν αντιμέτωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους κυμαίνεται μεταξύ 30% και 40%. Βάσει αυτών των ποσοστών, η πρόωρη εκσπερμάτιση δεν αποτελεί κάτι σοβαρό εφόσον βεβαίως συμβαίνει μόνο περιστασιακά.

Αιτίες πρόωρης εκσπερμάτιση και παράγοντες κινδύνου

Η αιτία δεν είναι πραγματικά γνωστή. Ωστόσο η χημεία του εγκεφάλου θα μπορούσε να είναι- τουλάχιστον εν μέρει, ο λόγος. Οι άνδρες που έχουν χαμηλά επίπεδα της χημικής σεροτονίνης στον εγκέφαλό τους τείνουν να χρειάζονται μικρότερο χρόνο για να εκσπερματώσουν.

Οι συναισθηματικοί παράγοντες, όπως αυτοί που ακολουθούν, μπορούν επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο:

 • Στρες
 • Κατάθλιψη
 • Άγχος
 • Ενοχές
 • Προβλήματα σχέσεων
 • Έλλειψη εμπιστοσύνης ή κακή εικόνα του σώματος
 • Ανησυχία για τη σεξουαλική τους απόδοση
 • Αρνητικά συναισθήματα για την ιδέα του σεξ (σεξουαλική καταστολή)

Ορισμένες φυσικές συνθήκες μπορεί επίσης να προκαλέσουν πρόωρη εκσπερμάτωση.

Μερικές από αυτές είναι:

Ασυνήθιστα επίπεδα ορμονών: Ακανόνιστα επίπεδα νευροδιαβιβαστών (ανισορροπία των χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που περνούν μηνύματα ή παρορμήσεις στο υπόλοιπο σώμα).

Φλεγμονή ή λοίμωξη στον προστάτη ή την ουρήθρα (ο σωλήνας που τρέχει από την ουροδόχο κύστη και απομακρύνει τα ούρα από το σώμα).

Γενετικά χαρακτηριστικά που κληρονομούνται από τους γονείς.

Μερικές φορές η πρόωρη εκσπερμάτωση μπορεί να είναι ένα πρόβλημα για τους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία. Οι άνδρες που ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να χάσουν την στύση τους, ενδέχεται να αναπτύξουν ένα μοτίβο βιασύνης για εκσπερμάτωση, που μπορεί και να είναι μια συνήθεια που δύσκολα σταματάει.

Δείτε επίσης: Στυτική δυσλειτουργία: ποια συστατικά βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος

Διάγνωση πρόωρης εκσπερμάτισης

 • Ο γιατρός πιθανότατα θα ρωτήσει στην αρχή τον πελάτη του αν είχε πάντα το πρόβλημα ή αν είναι κάτι νέο, ενώ μπορεί να ρωτήσει και για τη σεξουαλική του ζωή ή τις σχέσεις του. Το πιθανότερο είναι να ζητήσει να γίνουν και κάποιες εξετάσεις.
 • Εάν ο γιατρός πιστεύει ότι είναι συναισθηματικά τα προβλήματα που προκαλούν την πρόωρη εκσπερμάτωση, μπορεί να παραπέμψει τον πελάτη του σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας που ειδικεύεται σε άτομα που έχουν πρόβλημα με το σεξ.
 • Εάν η αιτία είναι κάποιο φυσικό πρόβλημα, μπορεί να συστήσει την επίσκεψη σε κάποιον ουρολόγο, ο οποίος ειδικεύεται σε καταστάσεις που επηρεάζουν το ουροποιητικό σύστημα.

Διαχείρηση της πρόωρης εκσπερμάτισης ως απόρροια στυτικής δυσλειτουργίας

Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα πρόβλημα που σίγουρα απαιτεί ιατρική παρακολούθηση όμως είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως oι αλλαγές στη διατροφή, την άσκηση, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων που οδηγούν σε αυτή. Εκτός από την υιοθέτηση ενός υγιεινού πλάνου ζωής, είναι πολύ σημαντικό οι άνδρες να προσλαμβάνουν καθημερινά επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C, καθώς συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό επιτυγχάνεται με διάφορους μηχανισμούς, ένας από τους οποίους είναι η παραγωγή μιας φυσικής χημικής ουσίας που λέγεται νιτρικό οξύ και διαστέλλει τα αγγεία. Για καλή υγεία των αιμοφόρων αγγείων του πέους απαραίτητη είναι και η επαρκής κατανάλωση ενός αμινοξέος που λέγεται L-κιτρουλίνη, ιδίως από τους άνδρες που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Το περιττό λίπος, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς, είναι μεταβολικά ενεργό και μπορεί να αλλάξει τα ορμονικά επίπεδά τους, ελαττώνοντας την τεστοστερόνη (είναι η κύρια ορμόνη του ανδρικού φύλου). Αυτό μπορεί να έχει συνέπειες στην ποιότητα του σπέρματος και να συμβάλλει στη στυτική δυσλειτουργία. Η λήψη ενός συμπληρώματος που περιέχει L-κιτρουλίνη, βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνη Ε και σελήνιο, μπορεί να είναι μια πολύ καλή επιλογή για τους άνδρες με διαταραχές της στύσης ή και διαταραχές της γονιμότητας και αναπαραγωγικής λειτουργίας.

Το Fertilovit® M plus αποτελεί ένα προηγμένο ορθομοριακό συμπλήρωμα, διεθνώς πατενταρισμένο, που χρησιμοποιείται για τη διατροφική υποστήριξη της ανδρικής γονιμότητας και της σεξουαλικής λειτουργίας του άνδρα, αφού ο μοναδικός συνδυασμός βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών που περιέχει προστατεύει τον οργανισμό από τις επιθέσεις του οξειδωτικού στρες και ευνοεί την ομαλή λειτουργία του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.

Τι άλλο μπορεί να δοκιμάσει το ζευγάρι:

Η τεχνική της έναρξης και διακοπής: Ο ίδιος ή η σύντροφός του μπορούν να διεγείρουν το πέος μέχρι να αισθανθεί ότι θα εκσπερματώσει, σταματώντας για περίπου 30 δευτερόλεπτα ή μέχρι να περάσει αυτή η αίσθηση. Αυτή η διαδικασία καλό είναι να επαναληφθεί τρεις ή τέσσερις φορές πριν την εκσπερμάτωση.

Η τεχνική της συμπίεσης: Λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως η μέθοδος έναρξης και διακοπής. Ωστόσο, όταν ο άντρας αισθανθεί ότι φτάνει στην εκσπερμάτωση, ο ίδιος ή η σύντροφός του, πρέπει να πιέσουν το κεφάλι του πέους μέχρι να χαθεί η στύση. Αυτή η διαδικασία πρέπει να επαναληφθεί μερικές φορές πριν την εκσπερμάτωση.

Να ενισχύσει τους μυς του: Οι αδύνατοι πυελικοί μυς συμβάλλουν μερικές φορές στην πρόωρη εκσπερμάτωση. Οι ασκήσεις Kegel μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυσή τους. Για να τις εφαρμόσει κάποιος, πρέπει να βρει τους σωστούς μύες να σφίξει για να σταματήσει τα ούρα του στη μέση της ροής. Κρατώντας τους σφιχτά για 3 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια αφήνοντάς τους για 3 δευτερόλεπτα, είναι μια διαδικασία που πρέπει να επαναλαμβάνεται 10 φορές, τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα.

Χρήση προφυλακτικού: Μπορεί να μειώσει την αρκετά την αίσθηση του άντρα και να βοηθήσει στη μεγαλύτερη διάρκεια της επαφής.

Αυνανισμός πριν τη συνουσία: Μερικοί άνδρες συνειδητοποιούν ότι ο αυνανισμός λίγες ώρες πριν από το σεξ τους βοηθά να έχουν καλύτερο έλεγχο κατά τη διάρκεια της συνουσίας.

Αναζήτηση συμβουλών: Ένας ψυχολόγος ή ψυχίατρος μπορεί να βοηθήσει με προβλήματα όπως η κατάθλιψη, το στρες ή το άγχος που μπορεί να συμβάλλουν στην πρόωρη εκσπερμάτωση.

Εάν τίποτα από τα παραπάνω δεν βοηθήσει αρκετά, ο γιατρός είναι ο πλέον αρμόδιος ώστε να προτείνει κάποια ειδική φαρμακευτική αγωγή. 

Συμπερασματικά

Εάν η σχέση ενός ζευγαριού επηρεάζεται από την πρόωρη εκσπερμάτιση, η συζήτηση για το πρόβλημα είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Ένας σύμβουλος σχέσεων ή ειδικός θεραπευτής για σεξουαλικά θέματα μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσει. Η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί επίσης να καταστήσει δύσκολη τη δημιουργία μιας οικογένειας επειδή το σπερματοζωάριο ενδέχεται να μην φτάσει στο ωάριο για να το γονιμοποιήσει ή η κατάθλιψη που σχετίζεται με την πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ορμή ή απόδοση. Σε αυτήν την περίπτωση ένας ειδικός γονιμότητας μπορεί να προτείνει τις κατάλληλες επιλογές.

0
  0
  Το καλάθι μου
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα