Γόνιμες ημέρες και πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε το στρες της “υποχρεωτικής επαφής”

Όταν προσπαθείτε να συλλάβετε, πολλοί από εσάς εστιάζετε την προσοχή σας στις γόνιμες ημέρες του κύκλου και επικεντρώνετε σε αυτές την ερωτική σας δραστηριότητα. Έτσι όμως πολλές φορές άθελα σας, δημιουργείται το στρες της “υποχρεωτικής επαφής”.

Πολλές όμως από εσάς μας ρωτάτε, πώς εντοπίζουμε τις γόνιμες ημέρες του κύκλου; Οι τρόποι είναι αρκετοί και ο γυναικολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε αυτόν που ταιριάζει περισσότερο σε εσάς.

Σε γενικές γραμμές, σε γυναίκες με σταθερό κύκλο 28-30 ημερών, οι γόνιμες ημέρες είναι στη μέση του κύκλου, περίπου μεταξύ τις 13ης και 17ης ημέρας. Κρατώντας ένα ημερολόγιο της περιόδου σας και με τη συμβουλή του γιατρού σας μπορείτε να υπολογίσετε τις δικές σας γόνιμες ημέρες.

Άλλοι τρόποι για να βρείτε συγκεκριμένα την ημέρα ωορρηξίας:

 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα τεστ ωορρηξίας, το οποίο λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με το τεστ εγκυμοσύνης εντοπίζοντας την άνοδο της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH).
 • Μια «φυσική» μέθοδος είναι η παρακολούθηση της τραχηλικής βλέννας, η οποία στην ωορρηξία είναι πιο λεπτόρρευστη και ελαστική συγκριτικά με τις υπόλοιπες ημέρες του κύκλου, ώστε να διευκολύνει τη «συνάντηση» του ωαρίου με το σπερματοζωάριο.
 • Μια τρίτη μέθοδος είναι η παρακολούθηση της θερμοκρασίας σώματος. Μια δυο μέρες πριν την ωορρηξία, η θερμοκρασία σώματος της γυναίκας ανεβαίνει κατά μερικά δέκατα. (Και εφόσον γίνει σύλληψη, παραμένει στο υψηλότερο αυτό επίπεδο και τις επόμενες εβδομάδες.)

Ωστόσο, με εξαίρεση το τεστ ωορρηξίας, οι υπόλοιπες μέθοδοι όχι μόνο δεν είναι τόσο ακριβείς αλλά μπορεί να σας κάνουν να χάσετε τη χαρά και την ευχαρίστηση της ερωτικής σας ζωής. Γιατί, όπως λένε και οι ειδικοί, το ζητούμενο δεν είναι να έχετε επαφές μόνο τις γόνιμες ημέρες του κύκλου σας, αλλά σε όλη του τη διάρκεια, συχνά, τουλάχιστον κάθε 2 με 3 ημέρες, ή όσο συχνά επιθυμείτε.

Ξεχάστε τις γόνιμες ημέρες και απολαύστε τις στιγμές με τον σύντροφό σας

Μήπως λοιπόν εστιάζετε στις γόνιμες ημέρες παραπάνω απ’ όσο χρειάζεται και η ερωτική σας ζωή χάνει τη σπίθα και τον αυθορμητισμό της; Το άγχος είναι ένας γνωστός παράγοντας που συντελεί στην υπογονιμότητα. Προσπαθήστε να βγάλετε τον προγραμματισμό από τη ζωή σας και ακολουθήστε απλά το ένστικτό σας:

Εφόσον έρχεστε σε επαφή με τον σύντροφό σας δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, πιθανότατα έχετε συμπεριλάβει και τις γόνιμες ημέρες.

Το «κυνηγητό» των γόνιμων ημερών σας αγχώνει;

 • Πολεμήστε το άγχος με όποιον τρόπο σας ταιριάζει, μεμονωμένα ή μαζί με τον σύντροφό σας. Η άσκηση είναι ο νούμερο ένα τρόπος γι’ αυτό, ενώ επιπλέον η καλή φυσική κατάσταση του οργανισμού βελτιώνει τις πιθανότητες σύλληψης. Εναλλακτικά, η φροντίδα του εαυτού, όπως με ένα χαλαρωτικό μπάνιο πριν ξαπλώσετε θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε καλύτερα το άγχος.
 • Το γνωρίζουμε πως είναι δύσκολο, αλλά προσπαθήστε να απολαύστε την ερωτική επαφή χωρίς να σας απασχολεί η σύλληψη. Αλλάξτε τη διάθεση και την εστίαση της βραδιάς: αντί να σκέφτεστε εάν αυτή θα είναι η φορά που θα μείνετε έγκυος, σκεφτείτε τι θα σας άρεσε να συμβεί στο κρεβάτι. Συζητήστε το με τον σύντροφό σας και ακούστε επίσης τις δικές του επιθυμίες.
 • Οι γόνιμες ημέρες σας είναι στη μέση μιας πολύ κουραστικής εβδομάδας και πέφτετε εξαντλημένοι και οι δύο στο κρεβάτι. Κοιμηθείτε, τότε, χωρίς να νιώθετε την πίεση να κάνετε έρωτα για να τεκνοποιήσετε. Για πολλά ζευγάρια το πρωινό σεξ είναι μια καλή λύση που μάλιστα στην πορεία γίνεται ρουτίνα ακόμα και όταν πια έχουν αποκτήσει παιδιά. Εάν όμως “απλά δεν βγαίνει” να θυμάστε πως η καλή ψυχική διάθεση, η ηρεμία και η ξεκούραση θα «προετοιμάσουν» το σώμα σας για εγκυμοσύνη με την πρώτη καλή ευκαιρία. Ακόμη κι αν αυτή έρθει τον επόμενο μήνα.
 • #Menoumespiti: Η συγκυρία της πανδημίας του κορωνοϊού μας κρατά όλους στο σπίτι.Προφανώς -και αν το διάστημα της κοινωνικής απομάκρυνσης παραταθεί πολύ- αυτό αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τα ζευγάρια αλλά και για τον καθένα μας ξεχωριστά. Βρείτε ευχάριστους τρόπους να περνάτε την ώρα σας, ξανα-ανακαλύψτε το σπίτι σας, αφοσιωθείτε στην εαρινή καθαριότητα, αναδιοργανώστε τους χώρους, τη βιβλιοθήκη, τις φωτογραφίες ή την κουζίνα σας. Και, κυρίως, δείτε αυτή την κρίση στη δημόσια υγεία ως μια ευκαιρία να ξαναέρθετε κοντά με τον σύντροφό σας, να μιλήσετε, να επικοινωνήσετε και να γεμίσετε ο ένας τον άλλο αισιοδοξία και χαρά για τη ζωή κάνοντας όνειρα και έρωτα. Γιατί η ζωή πάντα νικάει και στο τέλος όλα θα πάνε καλά. 

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει: ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ;

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει: ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ – ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ;

 

Σχετικό προϊόν:

Fertilovit® F 35 PLUS : ένα πρωτοποριακό συμπλήρωμα διατροφής, ειδικά σχεδιασμένο για να καλύψει τις ανάγκες των γυναικών άνω των 35 ετών που επιθυμούν να συλλάβουν ή να ενισχύσουν την αναπαραγωγική τους ικανότητα.

Παρέχει μία ορθομοριακή σύνθεση βιταμινών και μικροθρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν διατροφικά το αναπαραγωγικό σύστημα, ενώ προηγμένο μείγμα αντιοξειδωτικών και άλλων ιχνοστοιχείων συμβάλλει στην υγεία και ομαλή λειτουργία των μιτοχονδρίων, στοχεύοντας με αυτόν τον τρόπο στην καλύτερη ποιότητα ωαρίων.

 

0
  0
  Το καλάθι μου
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα