ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ: ΤΑ ΠΙΘΑΝΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ

Ο πόνος στην περίοδο, η δυσμηνόρροια όπως ονομάζεται επιστημονικά είναι ένα συχνό πρόβλημα στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Συνήθως δεν υποδεικνύει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, ωστόσο μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να συσχετίζεται με καλοήθεις όγκους στη μήτρα, ενδομητρίωση ή ινομυώματα. Η πρωτογενής δυσμηνόρροια συνήθως ξεκινά μία με δύο ημέρες πριν την έναρξη της περιόδου και μπορεί να συνεχιστεί για άλλες δύο ημέρες. Συχνά, ο πόνος ελαττώνεται με την ηλικία ή μετά από την κύηση και τον τοκετό.

Ως δευτερογενής δυσμηνόρροια αναφέρεται ο πόνος που οφείλεται σε υποκείμενες καταστάσεις, όπως η ενδομητρίωση και η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου.

Quick Fact: Ο πόνος στην περίοδο είναι δύο φορές πιο συχνός σε γυναίκες με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν έχουν ενοχλήσεις από το έντερο.

Πώς βιώνει μια γυναίκα τον πόνο στην περίοδο

Τα συμπτώματα είναι διαφορετικά σε κάθε γυναίκα, τόσο ως προς την έκφρασή τους όσο και προς την ένταση. Ως συχνότερα συμπτώματα σε αυτή την περίοδο αναφέρονται η έντονη ροή αίματος, ο πονοκέφαλος, η ναυτία και η τάση για εμετό, η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια και πόνος στη μέση.

Σε τι οφείλεται ο πόνος

Η πρωτογενής δυσμηνόρροια προκαλείται από τις ισχυρές συσπάσεις τη μήτρα που πυροδοτούν οι προσταγλανδίνες, χημικά στον οργανισμό που συνδέονται με τη φλεγμονή και τον πόνο.

Η δευτερογενής δυσμηνόρροια έχει διαφορετικά πιθανά αίτια. Κάποια από τα πιο συχνά είναι τα παρακάτω:

  • Ενδομητρίωση και φλεγμονή του ενδομητρίου
  • Στενότητα του τραχηλικού ανοίγματος που δυσχεραίνει την αποβολή του αίματος από τη μήτρα
  • Ινομύωμα στη μήτρα ή κύστη στην ωοθήκη
  • Λοίμωξη στη μήτρα
  • Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου
  • Ενδομήτριο σπείραμα

Υπάρχει θεραπεία για τον πόνο στην περίοδο;

Ο γιατρός σας θα θελήσει αρχικά να αποκλείσει ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να σχετίζονται με τη δυσμηνόρροια. Εκτός από την κλινική εξέταση, μπορεί να συστήσει να κάνετε υπερηχογραφικό ή λαπαροσκοπικό έλεγχο της πυέλου και τεστ Παπ καθώς και αιματολογικές και ουρολογικές εξετάσεις.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα των παραπάνω εξετάσεων, ο γυναικολόγος σας θα προσπαθήσει να σας βοηθήσει με τον πόνο της περιόδου με διαφορετικούς τρόπους, αφού για κάθε γυναίκα η λύση μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική.

Φάρμακα για τον πόνο της περιόδου

Στην περίπτωση που ο πόνος είναι τόσο έντονος που χρειάζεστε αγωγή, ο γιατρός θα εστιάσει στην ανακούφισή του και όχι στη θεραπεία, με εξαίρεση την περίπτωση να συνδέεται ο πόνος με κάποια φλεγμονή. Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες επιλογές για τη φαρμακευτική ανακούφιση του πόνου;

  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μακροχρόνια θεραπεία, αλλά για την ανακούφιση του πόνου. Συζητήστε με το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας ποια ουσία θα ήταν καλύτερη για την περίπτωσή σας.
  • Αναστολείς κυκλοοξυγενάσης-2. Τα φάρμακα αυτά ανακουφίζουν τον πόνο και έχουν λιγότερες γαστρεντερικές ανεπιθύμητες ενέργειες συγκριτικά με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη.
  • Αντισυλληπτικά χάπια. Μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο της περιόδου. Συνταγογραφούνται επίσης σε περίπτωση ενδομητρίωσης.
  • Αντιβιοτικά. Αυτά θα σας τα δώσει ο γιατρός σας εάν ο πόνος της περιόδου οφείλεται φλεγμονή.

Διατροφή και συμπληρώματα: Τι μπορεί να βοηθήσει, τι να αποφεύγετε

Οι διατροφικές σας επιλογές μπορεί να βελτιώσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

  • Τρώτε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως αμύγδαλα και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Επίσης στην ανακούφιση των πόνων της περιόδου βοηθούν τροφές με αντιοξειδωτικά όπως τα φρούτα του δάσους, οι ντομάτες, οι πιπεριές και η κολοκύθα.
  • Αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές όπως το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά και η ζάχαρη.
  • Αντίθετα, καταναλώνετε περισσότερο άπαχο κρέας, μικρά λιπαρά ψάρια και όσπρια για να προσλαμβάνετε επαρκή πρωτεΐνη.
  • Τα τηγανητά και τα τρανς λιπαρά που βρίσκονται σε συσκευασμένες τροφές (μπισκότα, γλυκίσματα, σφολιάτες) πρέπει να αποφεύγονται. Το ίδιο και η καφεΐνη, το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Quick Fact: Η άσκηση, τουλάχιστον 30 λεπτά, 5 ημέρες την εβδομάδα βοηθά αποδεδειγμένα στην ανακούφιση του πόνου της περιόδου.

Αναφορικά με τα συμπληρώματα διατροφής, υπάρχουν ορισμένα που μπορεί να συμβάλουν στην ανακούφιση της δυσμηνόρροιας. Συζητήστε με το γιατρό σας και επιλέξτε ένα ειδικά σχεδιασμένο συμπλήρωμα με υψηλής ποιότητας συστατικά και μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα. Ποια είναι τα συμπληρώματα που προτείνονται και πώς μπορεί να βοηθούν;

  • Ωμέγα τρία λιπαρά οξέα καθώς ελαττώνουν τη φλεγμονή. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν λαμβάνετε αντιπηκτικά φάρμακα, καθώς η κατανάλωσή τους μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας.
  • Ασβέστιο. Το σώμα σας το χρειάζεται για την υγεία των οστών, μπορεί όμως να συμβάλει στη μείωση του πόνου της περιόδου καθώς διατηρεί υγιή τον μυικό τόνο.
  • Βιταμίνη D. Συμβάλει στην απορρόφηση του ασβεστίου και στην ελάττωση των φλεγμονών.
  • Μαγνήσιο. Έχει βρεθεί σε προκαταρτικές μελέτες πως συμβάλει στη μείωση του πόνου της εμμήνου ρύσης.

Το Fertilovit® F ENDO είναι ένα προηγμένο διατροφικό συμπλήρωμα με πατενταρισμένη σύνθεση διπλής δράσης, που περιέχει τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά σε υψηλή καθαρότητα και βιοδιαθεσιμότητα, για αυτό και συμβάλει στη διατροφική υποστήριξη και φυσική ανακούφιση της δυσμηνόρροιας σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, ανεξαρτήτως εάν έχουν ενδομητρίωση ή όχι.

Θέλω να αγοράσω το F ENDO 

Εναλλακτικές προσεγγίσεις για την ανακούφιση του πόνου της περιόδου

Ομοιοπαθητική: Ορισμένες μελέτες έχουν εξετάσει την αποτελεσματικότητα συγκεκριμένων θεραπειών ομοιοπαθητικής στη δυσμηνόρροια. Ο ομοιοπαθητικός γιατρός θα σας  ζητήσει ένα εκτεταμένο ιστορικό και με βάση αυτό θα σας προτείνει τα σκευάσματα που πιστεύει ότι θα σας βοηθήσουν.

Βελονισμός: Στις ΗΠΑ, ο φορέας υγείας The National Institutes of Health συστήνει το βελονισμό, είτε μόνο του είτε μαζί με άλλες μορφές αντιμετώπισης, για τη δυσμηνόρροια. Και πάλι, η προσέγγιση είναι εξατομικευμένη ανάλογα με τα συμπτώματα και το προσωπικό ιατρικό ιστορικό κάθε γυναίκας.

Χειροπρακτική: Οι μαλάξεις στη σπονδυλική στήλη, ειδικά στα σημεία που συνδέονται με τη μήτρα και τη μέση, μπορεί να ανακουφίσουν τους πόνους της περιόδου.

Σημαντικό: Συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού πάρετε συμπληρώματα διατροφής, ειδικά εάν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή για κάποιο χρόνιο νόσημα.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει: ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ: Η ALEXA CHUNG ΚΑΙ Η «ΑΟΡΑΤΗ ΚΟΛΑΣΗ» ΠΟΥ ΒΙΩΝΕΙ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει: ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα