Είναι πόνοι περιόδου ή ενδομητρίωσης;

Είναι πόνοι περιόδου ή μήπως είναι κάτι άλλο;

Οι πόνοι περιόδου μπορεί να είναι έντονοι, αλλά δύσκολα συγκρίνονται με εκείνους που προκαλεί η ενδομητρίωση.

Η ενδομητρίωση είναι μία διαταραχή που προσβάλλει μία στις δέκα εφήβους και γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, και δυστυχώς η διάγνωση της μπορεί να καθυστερήσει έως και 10 χρόνια . Χαρακτηρίζεται από ανάπτυξη έξω από τη μήτρα ενός ιστού που φυσιολογικά επιστρώνει μόνο το εσωτερικό τοίχωμά της (ενδομήτριο).

Ο ιστός αυτός προσκολλάται σε άλλα όργανα της πυέλου ή της κοιλιάς, με συνέπεια να προκαλεί συχνά ανυπόφορο πόνο, ιδιαίτερα στη διάρκεια της περιόδου, που μερικές φορές εμποδίζει την γυναίκα ακόμα και να σηκωθεί από το κρεβάτι της.

Πώς μπορεί, όμως, να ξεχωρίσει η γυναίκα αν είναι πόνοι περιόδου ή πόνοι από την ενδομητρίωση και να υποψιαστεί ότι ίσως πάσχει από τη διαταραχή αυτή;

Η απάντηση κρύβεται στη φύση των πόνων και στα συνοδά συμπτώματά τους.

Οι πόνοι περιόδου συνήθως υποχωρούν με απλά παυσίπονα, με σπασμολυτικά ή/και με κάποιες πρακτικές που χρησιμοποιούν πολλές κοπέλες (π.χ. άσκηση πίεσης με ένα μαξιλάρι στην κοιλιά). Επιπλέον, συνήθως εκδηλώνονται κατά την εφηβεία έως τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης και είναι ήπιοι. Μελέτες έχουν δείξει ότι μόνο σε ποσοστό έως 14% των νεαρών κοριτσιών και γυναικών οι πόνοι περιόδου είναι αρκετά έντονοι ώστε την πρώτη μέρα που εμφανίζονται να τις εμποδίζουν να πάνε στο σχολείο ή στη δουλειά τους.

Ο πόνος της ενδομητρίωσης, όμως, συνήθως δεν ανταποκρίνεται σε απλά μέτρα, ενώ μπορεί να αρχίσει πριν από την περίοδο και να κρατήσει αρκετές ημέρες στη διάρκειά της. Ο πόνος αυτός είναι οξύς, σαν μαχαιριά, και σε πολλές περιπτώσεις επιδεινώνεται καθώς μεγαλώνει η γυναίκα. Μάλιστα σε μερικές γυναίκες είναι συνεχής και δεν περιορίζεται στις μέρες γύρω από την έμμηνο ρύση.

Εκτός από τον πόνο, όμως, η ενδομητρίωση συνήθως προκαλεί και άλλα συμπτώματα, όπως σοβαρή ή παρατεταμένη αιμορραγία, σοβαρή ημικρανία ή πόνο στη μέση στη διάρκεια της περιόδου, επώδυνες κενώσεις των εντέρων (μερικές φορές με αιμορραγία ή δυσκοιλιότητα), επώδυνη ούρηση, επιδείνωση τυχόν αλλεργιών τις ημέρες που αρχίζει η περίοδος, αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους, ναυτία, κόπωση ή/και διάρροια.

Η ενδομητρίωση προκαλεί επίσης πόνο στη διάρκεια του σεξ αλλά και για χρονικό διάστημα έως 2 ημέρες αργότερα. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τα νεύρα της βουβωνικής χώρας και των ποδιών, με συνέπεια να δυσκολεύει την βάδιση και να καθιστά απαραίτητη την συχνή ξεκούραση ή να προκαλεί χωλότητα κατά τη βάδιση (ο ασθενής κουτσαίνει).

Η ενδομητρίωση μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβες στα όργανα που προσβάλλει (συμπεριλαμβάνονται τα έντερα και η ουροδόχος κύστη), ενώ προκαλεί και υπογονιμότητα.

Σε πρόσφατη επιστημονική αναθεώρηση της βιβλιογραφίας, το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Μεγάλης Βρετανίας (RCOG -Management of endometriosis-related pelvic pain / 2017) αναφέρει:

“Η διατροφική θεραπεία καθώς και η τροποποίηση της δίαιτας έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για τη δυσμηνόρροια που οφείλεται στην ενδομητρίωση, συγκεκριμένα το Ωμέγα-3 ιχθυέλαιο μαζί με τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης Β12 σε συνδυασμό με μια δίαιτα πλούσια σε λαχανικά και χαμηλή σε ζωικά λίπη. Οι Parazzini et al. διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη φρούτων και πράσινων λαχανικών μείωσε τον κίνδυνο ενδομητρίωσης, ενώ η πρόσληψη κόκκινου κρέατος την αύξησε. Επίσης, μία μελέτη που διερεύνησε τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής για την ενδομητρίωση έδειξε ότι η θεραπεία με υψηλή δόση βιταμίνης Ε και C για περίοδο δύο μηνών συσχετίστηκε με σημαντική βελτίωση του πόνου”.

Το Fertilovit® F ENDO  είναι ένα προηγμένο διατροφικό συμπλήρωμα, διπλά στοχευμένης δράσης, που περιέχει ένα ολοκληρωμένο σύμπλεγμα πολύτιμων βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η βιταμίνη B12, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και τα Ωμέγα-3 Λιπαρών Οξέα. Για το λόγο αυτό συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση του πόνου, προσφέροντας παράλληλα ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

 

 

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα