Ποιο ρόλο παίζουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS);

Αν έχετε Σύνδρομο Πολυκυστικών ωοθηκών, είναι πιθανό να γνωρίζετε τη σημασία του μεταβολισμού των υδατανθράκων, καθώς η επιστήμη έχει επισημάνει τη στενή σχέση της διατροφής, τόσο με την εμφάνιση των συμπτωμάτων του PCOS, όσο και με την βελτίωσή τους. Μία νέα έρευνα αποκαλύπτει τη σημασία μιας ακόμα πτυχής του μεταβολισμού μας, τον μεταβολισμός των λιπιδίων, που φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο PCOS.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στην οικογένεια των ενζύμων FADS, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη μετατροπή των βασικών φυτικών ελαίων σε ΕΡΑ και DHA, δηλαδή στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που περιέχονται στο ιχθυέλαιο.

Στη διατροφή υπάρχουν τρεις μεγάλες μορφές ω-3 λιπαρών οξέων: ALA, από φυτικά τρόφιμα, EPA και DHA από ζωικά, δηλαδή ψάρια, θαλασσινά, κρόκοι αυγών και συκώτι. Το EPA και το DHA είναι οι ενεργές μορφές των ωμέγα-3 και το σώμα μας πρέπει να μετατρέψει το ALA σε EPA ή DHA για να είναι βιολογικά λειτουργικό. Τα ένζυμα FADS και τα γονίδια τους είναι αυτά που καθορίζουν πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η μετατροπή στο σώμα μας.

Τα ερευνητικά δεδομένα έδειξαν, ότι τα άτομα με PCOS είναι πιθανό να φέρουν έναν συγκεκριμένο γονότυπο αυτών των ενζύμων, ο οποίος φαίνεται να συσχετίζεται με μειωμένη ενζυμική λειτουργία και ταυτόχρονα με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης.

Παρόλο που οι υποκείμενοι μηχανισμοί δεν είναι ακόμα σαφείς, τα δεδομένα υποστηρίζουν ότι στο PCOS δεν θα πρέπει να επικεντρώνεται η προσοχή αποκλειστικά στην ισορροπία του μεταβολισμού των υδατανθράκων, αλλά και στην ισορροπημένη πρόσληψη λιπαρών οξέων.

Η αύξηση της πρόσληψης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, σύμφωνα με την έρευνα, έχει ως αποτέλεσμα μειωμένα επίπεδα ελεύθερης τεστοστερόνης σε γυναίκες με PCOS. Η τεστοστερόνη είναι υπεύθυνη για αυξημένη τριχοφυΐα, ακμή και ανδρογενή αλωπεκία. Επίσης, η λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 μπορεί να βελτιώσει τις βιοχημικές παραμέτρους LH, LH/FSH και αδιπονεκτίνης σε άτομα με το σύνδρομο. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι υπάρχουν ορισμένες βιταμίνες που μπορούν να απορροφηθούν μόνο με την παρουσία λιπών, οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α,D, E και K. Μάλιστα, οι γυναίκες με PCOS συχνά παρουσιάζουν ανεπάρκεια σε βιταμίνη D .

Εν ολίγοις, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ένα σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη διατροφική υποστήριξη στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Γνωρίζοντας ότι τα άτομα με PCOS συχνά δεν έχουν τα ένζυμα που επιτρέπουν την αποτελεσματική μετατροπή των φυτικών ωμέγα-3 σε βιολογικά ενεργά, θα πρέπει να καταναλώνονται περισσότερα ψάρια και θαλασσινά για επαρκή πρόσληψη ωμέγα-3.

Εάν δυσκολεύεστε να καταναλώνετε αρκετό ψάρι κάθε εβδομάδα, το Fertilovit® F PCOS σας παρέχει την συνιστώμενη δοσολογία ωμέγα-3 κάθε μέρα. Περιέχει μια ιδιαίτερη σύνθεση μικροθρεπτικών συστατικών προσαρμοσμένη στις ειδικές ανάγκες των γυναικών με PCOS, συμπεριλαμβανομένου και του υψηλής ποιότητας ιχθυελαίου.

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα