Παίρνετε βιταμίνη D; Μην ξεχνάτε το μαγνήσιο

Αν προσπαθείτε να αυξήσετε τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό σας λαμβάνοντας διατροφικά συμπληρώματα, βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε και επαρκές μαγνήσιο.

Δίχως αυτό η βιταμίνη D δεν μπορεί να μεταβολιστεί, αλλά αποθηκεύεται στον οργανισμό όπου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of the American Osteopathic Association.

«Ο κόσμος παίρνει συμπληρώματα βιταμίνης D δίχως να γνωρίζει πως μεταβολίζονται», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. Mohammed S. Razzaque, καθηγητής Παθολογοανατομίας στο Κολέγιο Οστεοπαθητικής Ιατρικής Lake Erie. «Χωρίς το μαγνήσιο, η βιταμίνη D δεν είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη, αλλά ούτε και ασφαλής».

Όπως εξηγεί ο Dr. Razzaque, η κατανάλωση συμπληρωμάτων βιταμίνης D χωρίς μαγνήσιο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων ασβεστίου και φωσφορικών αλάτων, ακόμα κι αν το άτομο παραμείνει με ανεπάρκεια της βιταμίνης. Αυτό έχει ως συνέπεια αυξημένο κίνδυνο συσσώρευσης του ασβεστίου στα αιμοφόρα αγγεία (αποτιτανώσεις) όπου προκαλεί βλάβες.

Αντιθέτως, η κατανάλωση βιταμίνης D και μαγνησίου αποκαθιστά ευκολότερα και με ασφάλεια τα επίπεδα της βιταμίνης στον οργανισμό. Επιπλέον, τα άτομα με επαρκή κατανάλωση μαγνησίου χρειάζονται μικρότερες δόσεις βιταμίνης D για να επιτύχουν ικανοποιητικά επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα τους.

Το μαγνήσιο μειώνει επίσης τον κίνδυνο οστεοπορώσεως και κατάγματος των οστών εξαιτίας των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D.

Η ανεπάρκεια σε οποιοδήποτε από τα δύο θρεπτικά συστατικά (βιταμίνη D ή μαγνήσιο) σχετίζεται με διάφορες διαταραχές, όπως σκελετικές δυσμορφίες, καρδιαγγειακά νοσήματα και με το μεταβολικό σύνδρομο.

Το πρόβλημα είναι ότι ενώ η συνιστώμενη ημερήσια δόση (ΣΗΔ) μαγνησίου είναι 420 mg για τους άνδρες και 320 mg για τις γυναίκες, η κλασική δυτικού τύπου διατροφή παρέχει μόλις το 50% αυτών των ποσοτήτων.

Επιπλέον, υπολογίζεται ότι έως και ο μισός γενικός πληθυσμός όλων των ηλικιών δεν καταναλώνει επαρκές μαγνήσιο από τη διατροφή του.

Οι επιστήμονες λένε ότι η κατανάλωση μαγνησίου από φυσικές πηγές έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, εξαιτίας των αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες αλλά και των σύγχρονων τρόπων γεωργικής καλλιέργειας.

Τα επίπεδα μαγνησίου είναι ιδιαιτέρως χαμηλά σε όσους τρώνε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία είναι πλούσια σε ραφιναρισμένα δημητριακά, λιπαρά, φωσφορικά άλατα και ζάχαρη.

Το μαγνήσιο όμως είναι το τέταρτο σημαντικότερο ιχνοστοιχείο στο ανθρώπινο σώμα, έπειτα από το ασβέστιο, το κάλιο και το νάτριο.

Τρόφιμα πλούσια σε αυτό είναι τα αμύγδαλα, οι μπανάνες, τα φασόλια, το μπρόκολο, το καφέ ρύζι, τα κάσιους, ο κρόκος του αυγού, τα ιχθυέλαια, ο λιναρόσπορος, τα πράσινα λαχανικά, το γάλα, τα μανιτάρια, άλλοι ξηροί καρποί, η βρώμη, οι κολοκυθόσποροι, το σουσάμι, η σόγια, οι ηλιόσποροι, το γλυκό καλαμπόκι, το τόφου και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

«Αν καταναλώνει κανείς επαρκές μαγνήσιο, μπορεί να μειώσει τους κινδύνους από την ανεπάρκεια βιταμίνης D και από την αδράνειά της στον οργανισμό», είπε ο Dr. Razzaque. «Θα χρειάζεται επίσης χαμηλότερες δόσεις συμπληρωμάτων».

Τα διατροφικά συμπληρώματα Fertilovit Female αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα αυτής της τόσο σημαντικής σχέσης ανάμεσα στη βιταμίνη D και το Μαγνήσιο, για αυτό και περιέχουν και τα δύο, για μέγιστο όφελος του οργανισμού και μέγιστη ασφάλεια στη δοσολογία. Ανακαλύψτε και εσείς το δικό σας Fertilovit.

 

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα