Η τεκνοποίηση και η δημιουργία οικογένειας θεωρούνται δικαίωμα του κάθε ανθρώπου. Δεν έχει σημασία η φυλή, η θρησκεία, το φύλο και η σεξουαλικότητα ή η οικονομική κατάσταση και το κοινωνικό status, όλοι ανεξαιρέτως έχουν δικαίωμα να κάνουν παιδιά εφόσον το θελήσουν, όποτε το θελήσουν.
Όμως, σε παγκόμιο επίπεδο, 186 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από υπογονιμότητα. Όπως και παραπάνω, η υπογονιμότητα δεν κάνει διακρίσεις. Η υπογονιμότητα αποτελεί ασθένεια και χρήζει αντιμετώπισης.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπογόνιμο θεωρείται ένα ζευγάρι όταν δεν επιτυγχάνει σύλληψη μετά από ένα χρόνο συχνών σεξουαλικών επαφών χωρίς τη χρήση αντισύλληψης. Με αφορμή της 15η Ιουνίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, με πρωτοβουλία της Assisted Conception Taskforce (ACT) και αποτελεί μέρα ενημέρωσης για την υπογονιμότητα, ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποιους μύθους που έχουν καταρριφθεί αλλά που δυστυχώς ακόμα αναπαράγονται.
Τα προβλήματα υπογονιμότητας είναι πραγματικά αρκετά συνηθισμένα, ωστόσο πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο δίνονται συχνά λανθασμένες διαστάσεις. πό τους.
Ας δούμε τους κυριότερους μύθους που συνδέονται με τη γονιμότητα:
Μύθος #1: Πρέπει “απλά” να χαλαρώσεις…
Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η διαχείριση του στρες μπορεί να βοηθήσει με τα προβλήματα γονιμότητας, σε καμία περίπτωση όμως η υπογονιμότητα δεν αποτελεί ένα καθαρά ψυχολογικό ζήτημα. Είναι μια ιατρική κατάσταση που ενώ μπορεί να βοηθηθεί από τη θετική σκέψη, αναζωογονητικές διακοπές ή μια νέα νοοτροπία, σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν αρκεί και η ιατρική παρέμβαση είναι απαραίτητη.
Μύθος #2: Πρέπει να κάνεις περισσότερο σεξ…
Η γονιμότητα είναι μία σύνθετη κατάσταση και υπάρχουν πολλά περισσότερα ζητήματα εκτός από το κομμάτι του σεξ. Η προτροπή στα ζευγάρια να προσπαθήσουν να κάνουν ακόμα περισσότερο σεξ, ενώ ήδη κάνουν, μπορεί να αποβεί αποθαρρυντική και, τελικά, μη παραγωγική. Υπάρχουν πράγματα που απλά οι άνθρωποι δεν μπορούν να ελέγξουν και η γονιμότητα εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία. Η προσπάθεια δεν μεταφράζεται πάντα άμεσα στην επιτυχία.
Πρέπει να σεβόμαστε και να προστατεύουμε τα ζευγάρια στην προσπάθεια τους. Δεν πρέπει να τους κάνουμε να αισθάνονται ότι δεν κάνουν ήδη ό,τι καλύτερο μπορούν.
Μύθος #3: Η γονιμότητα είναι θέμα της γυναίκας
Οι γυναίκες, ακόμα και στις μέρες μας, γίνονται συχνά ο στόχος των θεμάτων που σχετίζονται με την αναπαραγωγή, αλλά η μόνη αλήθεια είναι πως η υπογονιμότητα επηρεάζει εξίσου τους άνδρες και τις γυναίκες. Στην πραγματικότητα, κάθε φύλο έχει το δικό του σύνολο συμπτωμάτων που μπορεί να υποδηλώνουν θέματα γονιμότητας, όπως μία φλεγμονή στους όρχεις ή διαταραχές στην περιόδο.
Μύθος #4: Η ηλικία επηρεάζει μόνο τη γονιμότητα των γυναικών, όχι των ανδρών
Ενώ είναι αλήθεια ότι η γονιμότητα των γυναικών μειώνεται με την ηλικία, οι γυναίκες δεν είναι οι μόνες που βιώνουν τις αλλαγές γονιμότητας καθώς μεγαλώνουν. Οι γυναίκες έχουν σημαντική μείωση της γονιμότητας, μερικές φορές έως και 50%, μεταξύ των ηλικιών 32 και 37, σύμφωνα με τους ειδικούς. Όπως στις γυναίκες, έτσι και στους άντρες τα προβλήματα γονιμότητας αυξάνονται με την ηλικία. Μετά την ηλικία των 40 ετών, ένας άνδρας είναι πιθανό να αρχίσει να έχει μειώσεις στον όγκο και την κινητικότητα του σπέρματος.
Μύθος #5: Αν ένα ζευγάρι έχει ήδη ένα παιδί, δεν πρέπει να ανησυχεί για τη γονιμότητα του
Ακόμα κι αν ένα ζευγάρι έχει ήδη ένα παιδί ή παιδιά, μπορεί να συναντήσει δυσκολίες στην απόκτηση άλλου παιδιού αργότερα. Αυτό λέγεται δευτεροπαθής υπογονιμότητα.
Μύθος #6: Η γενικότερη υγεία δεν επηρεάζει τη γονιμότητα
Στην πραγματικότητα, ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες γονιμότητας είναι η συνολικότερη κατάσταση της υγείας. Η υοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη διατήρηση της γονιμότητας και την επιτυχἠ αντιμετώπιση πιθανών διαταραχών της. Πρέπει να ξέρεις το σώμα σου, να ακούς το σώμα σου και να προσπαθείς να είσαι υγιής πρώτα από όλα για εσένα, όχι μόνο επειδή προσπαθείς για ένα μωρό.
Οι 10 πιο ισχυροί σύμμαχοι για καλύτερη υγεία αλλά παράλληλα με θετική επίδραση στη γονιμότητα είναι:
- Διατήρηση ενός υγειούς σωματικού βάρους
- Σωστή διατροφή
- Σωματική άσκηση
- Λήψη εξειδικευμένων συμπληρωμάτων όπου κρίνεται απαραίτητο
- Αποφυγή χρήσης αλκοόλ
- Αποφυγή καπνίσματος
- Επαρκής και ποιοτικός ύπνος
- Ενυδάτωση
- Διαχείρηση του στρες
- Περιορισμός της καφεΐνης
Μύθος #7: Κάθε ταξίδι γονιμότητας είναι το ίδιο για όλους
Αυτό είναι ο πιο μεγάλος μύθος. Η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας είναι καθαρά προσωπικό θέμα και κάθε θεραπευτικό πλάνο πρέπει να προσαρμόζεται στις προσωπικές επιλογές και ανάγκες, που ποικίλλουν μεταξύ των ασθενών. Πρόκειται για πλάνο εξατομίκευσης. Κάθε διαδρομή είναι διαφορετική, μοναδική για τον καθένα, όσο διαφορετικός και μοναδικός είναι και ο κάθε ένας από εμάς.