Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας | Τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τι πρέπει να προσέξετε

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Αμερική το 1977 και σε παγκόσμια κλίμακα, ένα χρόνο αργότερα, όταν υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Ένωση Χορτοφάγων (IVU). Από τότε, η μέρα αυτή τιμάται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Αυτή η μέρα είναι επίσης η πρώτη μέρα του Παγκόσμιου Μήνα Χορτοφαγίας που ολοκληρώνεται με την Παγκόσμια Ημέρα Vegan, την 1η Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την IVU, στόχος αυτής της γιορτής είναι η ανάδειξη της χαράς, της ευσπλαχνίας και της μακροζωίας, που προσφέρει η χορτοφαγία.

Διαβάστε ακόμα «Η ορμόνη του έρωτα» | 13 τρόποι για να ενισχυθεί η οξυτοκίνη με φυσικό τρόπο

Ποιος θεωρείται Χορτοφάγος

Χορτοφάγος είναι αυτός που δεν διαιτάται με κρέας ζώων (συμπεριλαμβανομένων ψαριών, οστρακόδερμων και μαλακίων) και τα προϊόντα τους. Υπάρχουν κατηγορίες χορτοφάγων που τρώνε γαλακτοκομικά, αυγά ή προϊόντα από την εργασία των ζώων, όπως το μέλι. Πολλοί χορτοφάγοι αποφεύγουν να φοράνε ρούχα που προέρχονται από σφαγή ζώων, όπως μάλλινα, γούνες και δερμάτινα. Εκτός από ηθικούς αλλά και περιβαλλοντολογικούς λόγους, όμως, η χορτοφαγική διατροφή είναι δημοφιλής και έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων, παχυσαρκίας, υπέρτασης και διαβήτη.

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες χορτοφάγων. Αυτοί είναι:

 • Ovo χορτοφάγος (χρήση αυγών, αλλά όχι γαλακτοκομικών προϊόντων)
 • Ημι-χορτοφάγοι (χορτοφάγοι που τρώνε περιστασιακά κρέας)
 • Γαλακτο-χορτοφαγικό (χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων αλλά όχι αυγών)
 • Vegan (αποφεύγει πλήρως τη χρήση ζωικών προϊόντων)

Ποιος θεωρείται Vegan 

Τα vegan είναι τα άτομα που εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από τα φυτά, δηλαδή αποφεύγουν οποιαδήποτε ζωική παραγωγή ανεξαρτήτως τροφής ή ρουχισμού. Αυτή η πρακτική είναι γνωστή ως Veganism. Η κύρια αιτία για την υιοθέτηση αυτής της διατροφής στην οποία θα αναφερθούμε εκτενώς την 1η Νοεμβρίου, είναι πάνω από όλα ηθικά ζητήματα, δηλαδή τα δικαιώματα των ζώων.

Χορτοφαγία και εγκυμοσύνη 

Καθώς μια χορτοφαγική διατροφή υιοθετείται όλο και περισσότερο από πολλούς ανθρώπους όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν αυτό τον τύπο διατροφής ΚΑΙ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Είναι όμως καλό να ακολουθήσει μια τέτοια διατροφή μια έγκυος γυναίκα;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας αξίζει να δούμε αναλυτικά:

Η αλήθεια είναι πως μια καλά σχεδιασμένη χορτοφαγική διατροφή μπορεί να παρέχει όλα όσα χρειάζεται κανείς σε όλα τα στάδια της ζωής του, συμπεριλαμβανομένης και της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Επιπλέον, μια διατροφή που περιέχει πολλά φρούτα και λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του οργανισμού σε πολλαπλά επίπεδα, πχ ενισχύοντας το ανοσοποιητικό, προστατεύοντας το γενετικό υλικό από τη φθορά και προσφέροντας επαρκείς ποσότητες φυτικών ινών για καλύτερη ρύθμιση του μεταβολισμού. Ως αποτέλεσμα, αρκετές διατροφικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας των ΗΠΑ, έχουν εκδώσει επίσημες δηλώσεις που υποστηρίζουν την ασφάλεια της χορτοφαγικής διατροφής για όλα τα στάδια της ζωής, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της εγκυμοσύνης.

Οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μια καλά σχεδιασμένη χορτοφαγική διατροφή μπορεί να προσφέρει οφέλη τόσο στη μητέρα όσο και στο μωρό, όπως:

Μειωμένος κίνδυνος προεκλαμψίας | Η προεκλαμψία είναι μια σοβαρή επιπλοκή της εγκυμοσύνης που σχετίζεται με υψηλή αρτηριακή πίεση και βλάβη των οργάνων. Η προεκλαμψία συνδέεται συχνά με την ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους και την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Μια υγιεινή χορτοφαγική διατροφή μπορεί να προστατεύει από την ανάπτυξη προεκλαμψίας.

Μειωμένος κίνδυνος διαβήτη κύησης | Οι χορτοφαγικές δίαιτες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες – συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών και των δημητριακών ολικής αλέσεως – και χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο υπερβολικής αύξησης βάρους και διαβήτη κύησης. Μπορεί επίσης να μειώσει τις πιθανότητες υποβολής σε καισαρική τομή, αλλά και την ανάγκη για ινσουλίνη.

Μειωμένος κίνδυνος ορισμένων ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα και όγκων του εγκεφάλου | Οι ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, οι οποίες είναι γενετικές ανωμαλίες του εγκεφάλου, της σπονδυλικής στήλης ή του νωτιαίου μυελού, έχουν συσχετιστεί με υψηλή πρόσληψη νιτρικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεδομένου ότι το παστό κρέας και τα καπνιστά ψάρια είναι οι κύριες πηγές νιτρικών στις περισσότερες δίαιτες, η χορτοφαγική διατροφή μειώνει αυτόν τον κίνδυνο.

Διαβάστε ακόμα Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών | Πώς η διατροφή μπορεί να γίνει το φάρμακό σου όταν έχεις ΣΠΩ

Χορτοφαγική διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τι πρέπει να προσέξουμε

Μια χορτοφαγική διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να είναι υγιεινή, ποικίλη και καλά σχεδιασμένη. Εάν όχι, είναι πιθανό να στερείται βασικών θρεπτικών συστατικών. Οι χορτοφαγικές δίαιτες που έχουν έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνη Β12, βιταμίνη D, ασβέστιο, DHA και σίδηρο, αυξάνουν τον κίνδυνο το μωρό να έχει χαμηλό βάρος γέννησης. Δεδομένου ότι η χορτοφαγική διατροφή είναι χαμηλή σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά θα πρέπει να αντισταθμιστούν τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά

Βιταμίνη Β12: Οι χορτοφαγικές δίαιτες στερούνται εκ φύσεως αυτής της βιταμίνης. Μια ανεπάρκεια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής, διαβήτη κύησης, πρόωρου τοκετού και δυσμορφιών .

Βιταμίνη D: Πολλές γυναίκες έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ανεξάρτητα από τη διατροφή τους. Ανεπαρκή επίπεδα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο προεκλαμψίας, χαμηλού βάρους γέννησης και αποβολής .

Σίδηρος: Το σώμα δεν απορροφά τον μη αιμικό σίδηρο από τις φυτικές τροφές τόσο καλά όσο τον αιμικό σίδηρο των ζωικών προϊόντων. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανεπάρκειας σιδήρου και των σχετικών επιπλοκών, όπως ο πρόωρος τοκετός και το χαμηλό βάρος γέννησης

Ιώδιο: Οι χορτοφαγικές δίαιτες που στερούνται ιωδιούχου αλατιού, φυκιών ή συμπληρωμάτων ιωδίου μπορεί να περιέχουν πολύ λίγη από αυτή τη θρεπτική ουσία. Η ανεπαρκής πρόσληψη ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε κακή ανάπτυξη του βρέφους, καθώς και σε μειωμένη θυρεοειδική και νοητική λειτουργία.

Ασβέστιο: Η ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της μητέρας για προεκλαμψία, κατάγματα και ασθένειες των οστών.

Ωμέγα-3 λιπαρά. Τα άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή τείνουν να έχουν χαμηλά επίπεδα εικοσιπεντανοϊκού οξέος (EPA) και δοκοσαεξαενοϊκού οξέος (DHA) – δύο ωμέγα-3 που είναι σημαντικά για τα μάτια, τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα του μωρού.

Πρωτεΐνη: Η ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη και την εξέλιξη του μωρού. Η πρωτεΐνη μπορεί να είναι άφθονη σε μια χορτοφαγική διατροφή, αλλά πιο δύσκολη στην πέψη, αυξάνοντας τις ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνη κατά περίπου 10%.

Ψευδάργυρος: Οι περισσότερες γυναίκες λαμβάνουν πολύ λίγο ψευδάργυρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό βάρος γέννησης, παρατεταμένο τοκετό και πρόωρο τοκετό. Ο φυτικός ψευδάργυρος απορροφάται πιο δύσκολα, αυξάνοντας τις ημερήσιες απαιτήσεις κατά 50% για τις γυναίκες χορτοφάγους.

Χολίνη: Αυτό το θρεπτικό συστατικό είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του μωρού. Οι περισσότερες γυναίκες λαμβάνουν πολύ λίγη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – και οι φυτικές τροφές περιέχουν μόνο μικρές ποσότητες.

Διαβάστε ακόμα Εξωσωματική γονιμοποίηση και διατροφή | Οι σωστές και οι “λάθος” τροφές

Συμβουλές για μια υγιεινή χορτοφαγική διατροφή

Υπάρχουν ορισμένες χρήσιμες οδηγίες που μπορεί να ακολουθήσει μια έγκυος για να βεβαιωθεί ότι η διατροφή της είναι υγιεινή και καλύπτει όλες τις διατροφικές της ανάγκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

 • Να τρώει ποικιλία τροφίμων. Τα περισσότερα από τα τρόφιμα που καταναλώνει πρέπει να είναι ελάχιστα επεξεργασμένα και η διατροφή της να περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως.
 • Να περιορίσει τα φυτικά λίπη. Να επιλέξει προσεκτικά τα φυτικά λίπη, φροντίζοντας να λαμβάνει άφθονα ωμέγα-3 λιπαρά και να περιορίσει τα τρανς λιπαρά και τα τροπικά έλαια, όπως το λάδι καρύδας, το φοινικέλαιο και το φοινικοπυρηνέλαιο.
 • Να λαμβάνει αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D, από φυτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Καμία δίαιτα δεν μπορεί να προσφέρει βιταμίνη D, οπότε καλό είναι να βεβαιωθεί ότι τα επίπεδά της είναι επαρκή.
 • Να λάβει συμπληρώματα βιταμίνης Β-12. Δεδομένου ότι η βιταμίνη Β-12 προέρχεται κυρίως από ζωικές πηγές, θα πρέπει να τη συμπληρώνει τακτικά.

Ακολουθούν ορισμένες φυτικές τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά

 • Προϊόντα σόγιας. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας σε πολλές συνταγές – προσοχή στην υπερκατανάλωση
 • Όσπρια. Τα φασόλια, τα μπιζέλια και οι φακές είναι καλές πηγές φυτικών ινών και φυτικής πρωτεΐνης. Η ζύμωση και το σχολαστικό μαγείρεμα μπορούν να διευκολύνουν το σώμα να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά τους.
 • Ξηροί καρποί και σπόροι. Οι περισσότεροι είναι καλές πηγές σιδήρου και ψευδαργύρου.
 • Ενισχυμένα με ασβέστιο γιαούρτια και φυτικά γάλατα. Αυτές οι τροφές διευκολύνουν στη λήψη ασβεστίου.
 • Διατροφική μαγιά. Αυτή η πλούσια σε πρωτεΐνες επικάλυψη είναι συχνά εμπλουτισμένη με βιταμίνη Β12 και προσθέτει μια τυρένια γεύση στα πιάτα.
 • Δημητριακά ολικής αλέσεως, δημητριακά και ψευδοδημητριακά. Εκτός του ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες Β, αυτά τα τρόφιμα παρέχουν λίγο σίδηρο και ψευδάργυρο.
 • Φρούτα και λαχανικά. Τα μοβ, κόκκινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, καθώς και τα φυλλώδη λαχανικά, τείνουν να είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές φυτικές ενώσεις.

Τι να αποφεύγεται στην εγκυμοσύνη

Αν μια γυναίκα ακολουθεί πιστά μια χορτοφαγική διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να αποφύγει μερικές τροφές- πέρα από το κρέας. Σε αυτά περιλαμβάνονται: Τα ωμά φυτικά προϊόντα και τα μη πλυμένα καλά προϊόντα. Επιπλέον, είναι καλύτερο να αποφεύγει τις περιττά περιοριστικές εκδοχές της χορτοφαγικής διατροφής, όπως οι φρουτοφαγικές ή οι raw vegan δίαιτες. Αυτά τα διατροφικά πρότυπα μπορεί να μειώσουν σοβαρά την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

Σε κάθε περίπτωση η έγκυος πρέπει να ακολουθεί τις εξατομικευμένες συστάσεις του γυναικολόγου και της μαίας της, που γνωρίζουν το ιατρικό της ιστορικό και τις προσωπικές της ανάγκες για αυτή την ιδιαίτερη σε διατροφικές απαιτήσεις περίοδο.

Συμπληρώματα διατροφής

Προκειμένου μια εγκυμονούσα να λάβει όλα τα θρεπτικά συστατικά η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, και ειδικότερα σε αυτή τη χορτοφαγική συνθήκη, τις περισσότερες φορές κρίνεται κάτι παραπάνω από αναγκαία.

Το FERTILOVIT® For2 PLUS DHA είναι ένα προηγμένο συμπλήρωμα διατροφής ειδικά σχεδιασμένο για να υποστηρίζει με ασφάλεια τις ιδιαίτερες διαιτητικές απαιτήσεις των γυναικών που προσπαθούν να μείνουν έγκυες, είναι έγκυες ή θηλάζουν.

Το FERTILOVIT® For2 PLUS DHA  αποτελεί μια ισορροπημένη φόρμουλα που σέβεται τη φυσική λειτουργία του γυναικείου οργανισμού στην περίοδο της εγκυμοσύνης και της λοχείας, παρέχοντας ανώτατης ποιότητας, καθαρότητας και βιοδιαθεσιμότητας θρεπτικά συστατικά βιταμίνες, πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

καινοτόμος κάψουλα νέας γενιάς V-Cap, φυσικής προέλευσης,  περιέχει μεταξύ άλλων 400 μg Φυλλικό οξύ, Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Βιταμίνη D, Συνένζυμο Q10, Ιώδιο, Σίδηρο, B12 και Βιταμίνη C παρατεταμένης απελευθέρωσης, για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Επιπλέον, το FERTILOVIT® For2 PLUS DHA, περιέχει χολίνη, για επιπλέον προστασία πέραν του φυλλικού οξέως, και πολύτιμα Ωμέγα 3 Λιπαρά οξέα (DHA) – premium quality/ low odour) για την ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οφθαλμών του εμβρύου.

Μάθετε περισσότερα για την καινοτόμο κάψουλα V-CAP του FERTILOVIT® For2 PLUS DHA που φέρνει την επανάσταση στις βιταμίνες για την εγκυμοσύνη ΕΔΩ

Συμπερασματικά

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι καλά σχεδιασμένες χορτοφαγικές δίαιτες απαιτούν προσεκτική παρακολούθηση της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών, εστίαση σε ποικίλα και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα και χρήση εμπλουτισμένων τροφίμων ή συμπληρωμάτων. Ο γιατρός και ένας διαιτολόγος είναι τα κατάλληλα πρόσωπο να συμβουλεύσουν εξατομικευμένα κάθε γυναίκα που είναι σε ενδιαφέρουσα και θέλει να βεβαιωθεί ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

0
  0
  Το καλάθι μου
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα