Οξειδωτικό στρες, επιγενετική και γονιμότητα

Η επιγενετική αποτελεί ένα από τα πιο επίκαιρα ερευνητικά πεδία των βιοεπιστημών. Φαίνεται να έχει εκτεταμένες και ισχυρές επιπτώσεις σε πολλές πτυχές της βιολογίας, τεράστιες δυνατότητες στην ιατρική και ευρείες επιπτώσεις στην υγιή γονιμότητα.

“Η επιγενετική είναι ουσιαστικά, επιπρόσθετες πληροφορίες στοιβαγμένες πάνω από την αλληλουχία των γραμμάτων, δηλαδή των βάσεων Α, C, G και Τ, που αποτελούν το DNA”, (Cath Ennis, διευθυντής στον τομέα της γονιδιωματικής και της επιγενετικής του καρκίνου με έδρα το Βανκούβερ).

Αν θεωρήσουμε μια νουκλεοτιδική αλληλουχία DNA, ως το κείμενο ενός εγχειριδίου οδηγιών που εξηγεί πώς να φτιάξουμε ένα ανθρώπινο σώμα, η επιγενετική είναι σαν να πάρουμε ένα πακέτο χρωματιστών μαρκαδόρων για να επισημάνουμε διαφορετικά μέρη του κειμένου. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ροζ μαρκαδόρο για να επισημάνει τα μέρη του κειμένου που πρέπει να διαβαστούν με πιο προσεκτικό τρόπο και ένα μπλε για να επισημάνει μέρη που δεν είναι τόσο σημαντικά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι επιπρόσθετες πληροφορίες στο γονιδίωμά μας, είναι κληρονομικές και μπορούν να επηραστούν από εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι για παράδειγμα ο τρόπος ζωής μας!

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2016 στο επιστημονικό περιοδικό “Reproductive BioMedicine Online”, ο Dr Yves Ménézo, ειδικός γονιμότητας, περιγράφει ότι η γονιμότητα μπορεί να επηρεαστεί από ελαττωματικές επιγενετικές πληροφορίες. Πολύ ενδιαφέρον είναι ότι συνδέει την εμφάνιση επιγενετικών μεταβολών με το οξειδωτικό στρες.

Το οξειδωτικό στρες είναι ουσιαστικά αποτέλεσμα μιας ανισορροπίας μεταξύ της παραγωγής ελευθέρων ριζών και της ικανότητας του σώματος να εξουδετερώνει τις βλαβερές επιδράσεις τους, μέσω της δράσης των αντιοξειδωτικών.

Το οξειδωτικό στρες οδηγεί σε κληρονομικές αλλαγές στις επιγενετικές πληροφορίες και μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα και την υγεία του μελλοντικού παιδιού. Ο Dr Ménézo μας δίνει μερικά παραδείγματα:

  • Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι ο τρόπος ζωής των γονέων, ο οποίος καθορίζει άμεσα και έμμεσα την κατάσταση του οξειδωτικού στρες στο σώμα, επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου και την υγεία των παιδιών.
  • Η παχυσαρκία και η ηλικία των γονέων έχουν συχνά συσχετιστεί με αυξημένα επίπεδα οξειδωτικού στρες, μεταβολές στην κατάσταση μεθυλίωσης και αυξημένο κίνδυνο νευρολογικών διαταραχών.
  • Το οξειδωτικό στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μεταβάλλει τις επιγενετικές πληροφορίες του εμβρύου και οδηγεί σε καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη, καθώς και σε αυξημένο κίνδυνο αυτισμού στα παιδιά.

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά για εμάς;

Εκτός από τη δέσμευση για υγιεινές επιλογές πολύ πριν από τη σύλληψη, είναι ζωτικής σημασίας η προστασία των σπερματοζωαρίων και ωαρίων από το αυξημένο οξειδωτικό στρες και η παροχή ικανών ποσοτήτων αντιοξειδωτικών ουσιών. Καλές πηγές είναι τα εποχιακά, βιολογικά φρούτα και λαχανικά, απο τα οποία θα πρέπει να κατανανώνονται τουλάχιστον 5 μερίδες ημερησίως. Επίσης θα πρέπει να λαμβάνεται ικανοποιητική ποσότητα φυλλικού οξέος.

Αν δεν είστε σίγουροι ότι η διατροφή σας καλύπτει τις ανάγκες σας, επιλέξτε τα ορθομοριακά σκευάσματα μικροθρεπτικών συστατικών Fertilovit, που παρέχουν στον οργανισμό σας άφθονα αντιοξειδωτικά και υψηλή ποσότητα φυλλικό οξέος!

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα