Oρμονικές διαταραχές στις γυναίκες – αυτές είναι οι πιο συχνές.

Η «θεωρία του χάους» εφαρμοσμένη στις ορμόνες | Αυτές είναι οι πιο συχνές ορμονικές διαταραχές στις γυναίκες

Η κατανόηση της ορμονικής διαταραχής, η ανισορροπία και ο δρόμος προς μία ολιστική αντιμετώπιση 

Το χάος των ορμονών

Οι ορμόνες είναι οι χημικοί αγγελιοφόροι του σώματός μας και από την εφηβεία και το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο στην εγκυμοσύνη  και την εμμηνόπαυση,  επηρεάζουν το σώμα, τη διάθεση, τη libido ακόμα και την όρεξη στο φαγητό. Ορμονική ανισορροπία, θα πει αύξηση ή μείωση μιας συγκεκριμένης ορμόνης με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα χάος το οποίο μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε ολόκληρο το σώμα μας.

Με απλά λόγια ας σκεφτούμε τις ορμόνες σαν μία απαιτητική “συνταγή”. Πάρα πολύ ή πολύ λίγο από οποιοδήποτε συστατικό επηρεάζει όλο το αποτέλεσμα.

Τι προκαλεί ορμονική διαταραχή

Για να καταλάβουμε τι προκαλεί ορμονική ανισορροπία θα πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε το ενδοκρινικό σύστημα ή αλλιώς το σύστημα στο σώμα μας που παράγει ορμόνες. Σε όλο το σώμα μας, έχουμε πολλούς ενδοκρινικούς αδένες που παράγουν, αποθηκεύουν και απελευθερώνουν ορμόνες στο αίμα. Υπάρχουν αρκετοί ενδοκρινικοί αδένες που βοηθούν στον έλεγχο του μεταβολισμού και της αναπαραγωγής και που βρίσκονται σε όλο το σώμα και ελέγχουν διαφορετικά όργανα, όπως:  επινεφρίδια, γονάδες (όρχεις και ωοθήκες), επίφυση, υπόφυση, υποθάλαμος, θυρεοειδείς και παραθυρεοειδείς αδένες, πάγκρεας.

Σε περίπτωση ορμονικής ανισορροπίας διαταράσσεται η παραγωγή των ορμονών σε έναν από αυτούς τους αδένες και δυστυχώς, όταν μια ορμόνη βγαίνει εκτός ισορροπίας, μπορεί να επηρεάσει κι άλλες. Αρκετά ιατρικά προβλήματα είναι γνωστό ότι επηρεάζουν λίγους ή περισσότερους από τους ενδοκρινείς αδένες. Ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί επίσης να παίξουν ρόλο στις ορμονικές διαταραχές.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα ορμονικής ανισορροπίας 

  • Διαταραχές κύκλου
  • Υπογονιμότητα
  • Αύξηση ή απώλεια του σωματικού βάρους
  • Κατάθλιψη και άγχος
  • Κούραση
  • Αϋπνία
  • Χαμηλή libido
  • Αλλαγές στην όρεξη
  • Πεπτικά προβλήματα
  • Τριχόπτωση και αραίωση μαλλιών

Ποιες είναι οι πιο συχνές ορμονικές διαταραχές στις γυναίκες;

Κυριαρχία οιστρογόνων 

Τα οιστρογόνα παράγονται κυρίως στις ωοθήκες, αλλά και σε μικρότερες ποσότητες στα επινεφρίδια. Η κυριαρχία οιστρογόνων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μία γυναίκα έχει εξαιρετικά υψηλά επίπεδα οιστρογόνων, αλλά ότι η αναλογία οιστρογόνων σε σχέση με την προγεστερόνη είναι πολύ υψηλή, δηλαδή δεν υπάρχει ισορροπία. Η κυριαρχία οιστρογόνων μπορεί να προκύψει από διάφορους παράγοντες, όπως κακή διατροφή, ρύπανση του περιβάλλοντος, χρόνιο στρες κ.α.

Κυριαρχία οιστρογόνων μπορεί να σημαίνει: αλλαγές στις συνήθειες ύπνου, αλλαγές στο βάρος και την όρεξη, περισσότερο άγχος, επιβραδυνόμενος μεταβολισμός κ.α.

Χαμηλά οιστρογόνα

Τα σήματα για την παραγωγή οιστρογόνων προέρχονται από την υπόφυση και τα επίπεδά τους διαφέρουν στη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας. Χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να παρουσιάσουν γυναίκες όλων των ηλικιών για διάφορους λόγους. Εκτός από την εμμηνόπαυση, συχνοί λόγοι είναι η ξαφνική απώλεια βάρους και οι διατροφικές διαταραχές.

Χαμηλά οιστρογόνα μπορεί να σημαίνει: χαμηλή σεξουαλική ορμή, υπογονιμότητα, δυσλειτουργία της εμμηνόρροιας, αλλαγές στη διάθεση κ.α.

Υψηλή τεστοστερόνη

Η τεστοστερόνη παράγεται από τις ωοθήκες και τα επινεφρίδια στις γυναίκες και εκτελεί ένα αριθμό λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένων της παραγωγής κυττάρων αίματος, τη διατήρηση της ενδυνάμωσης των οστών, και τη διέγερση της λίμπιντο. Όταν οι γυναίκες αναπτύσσουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρκίνου του μαστού και καρδιακής νόσου, εάν είναι υπέρβαρες. Η τεστοστερόνη μειώνει γενικά τη μάζα του λίπους, αλλά επίσης αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Η διαταραχή αυτή, γνωστή ως υπερανδρογοναιμία, μπορεί να προκύψει λόγω υποκείμενης πάθησης όπως το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ).

Υψηλή τεστοστερόνη μπορεί να σημαίνει: τριχόπτωση, ακμή, διαταραχές στον κύκλο της περιόδου, υπογονιμότητα κ.α.

Ανισορροπία του θυρεοειδούς αδένα

Ο οργανισμός βασίζεται στις ορμόνες που παράγει ο θυρεοειδής αδένας για να ρυθμίζει πολλές λειτουργίες του, μεταξύ των οποίων ο μεταβολισμός, τα επίπεδα ασβεστίου, η παραγωγή ενέργειας, η καύση του λίπους, η χρήση οξυγόνου, η ορμονική ισορροπία και η διατήρηση του σωματικού βάρους.

Οι δυο πιο κοινές διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα είναι οι εξής:

  • Υπερθυρεοειδισμός: το πρόβλημα εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής παράγει περισσότερες ορμόνες από αυτές που χρειάζεται το σώμα.
  • Υποθυρεοειδισμός: το πρόβλημα εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές ορμόνες.

Ανισορροπία του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να σημαίνει: κόπωση και διαταραχές του ύπνου, αυξομειώσεις στο βάρος, εναλλαγές της διάθεσης, υπογονιμότητα, δερματικά προβλήματα, αραίωση μαλλιών κ.α.

Ανισορροπία κορτιζόλης

Η κορτιζόλη θεωρείται κατεξοχήν η ορμόνη του στρες και παράγεται από τα επινεφρίδια. Η παραγωγή κορτιζόλης δεν είναι μια απλή διαδικασία. Στην πραγματικότητα, απαιτεί μια περίπλοκη σειρά γεγονότων μεταξύ του εγκεφάλου και των επινεφριδίων. Όταν υποφέρουμε από χρόνιο στρες για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, διακόπτεται η εύθραυστη αλληλουχία της επικοινωνίας. Ο άξονας υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (άξονας ΥΥΕ) του σώματός μας που είναι υπεύθυνος για την απελευθέρωση των ορμονών του στρες, μένει ενεργοποιημένος, με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται στο σώμα μας υπερβολική κορτιζόλη. Το παρατεταμένο άγχος στον άξονα ΥΥΕ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανεπαρκή παραγωγή κορτιζόλης.

Ανισορροπία κορτιζόλης μπορεί να σημαίνει: χρόνια κόπωση, αύξηση βάρους και αντοχή στην απώλεια βάρους, επιθυμία για καφεΐνη, ζάχαρη και υδατάνθρακες, κ.α.

Ανισορροπία ινσουλίνης

Η ινσουλίνη παράγεται από το πάγκρεας και παίζει πρωτεύοντα ρόλο στον μεταβολισμό των υδατανθράκων (σακχάρων) του οργανισμού. Η ινσουλίνη δρα σε όλους τους ιστούς του σώματος (ιδιαίτερα όμως στο ήπαρ, στους μυς και στο λιπώδη ιστό), βοηθώντας στην πρόσληψη της γλυκόζης από τα κύτταρα. Εκτός από αυτή τη λειτουργία της για τη ρύθμιση της γλυκόζης, η ινσουλίνη εμπλέκεται και στη διατήρηση επαρκών ενεργειακών αποθεμάτων ούτως ώστε να καθίσταται εφικτή η ανάπτυξη και η αναπαραγωγή. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, το χρόνιο άγχος, η μη άσκηση, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές διαταραχές (υψηλό σάκχαρο στο αίμα, προ-διαβήτη και τελικά διαβήτη τύπου 2).

Ανισορροπία ινσουλίνης θα πει: αδυναμία συγκέντρωσης, ζάλη, εφίδρωση, πονοκέφαλοι, θολή όραση κ.α.

Η περιπλοκότητα της ορμονικής διαταραχής

Το ενδοκρινικό σύστημα είναι απίστευτα περίπλοκο και ένα πρόβλημα μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε ένα άλλο. Τα καλά νέα είναι ότι εστιάζοντας στη μείωση του χρόνιου στρες και στη βελτίωση της διατροφής, μπορούμε να επαναφέρουμε το σώμα μας σε πορεία ορμονικής ισορροπίας.

Και η απλότητα της ολιστικής θεραπείας

Η θεραπεία οποιασδήποτε ορμονικής διαταραχής καλό είναι να περιλαμβάνει μία ολιστική ιατρική αντιμετώπιση, που σημαίνει προηγμένες δοκιμές ορμονών για να βρεθεί ακριβώς τι συμβαίνει, φάρμακα εάν είναι απαραίτητο και ένα εξατομικευμένο πλάνο τρόπου ζωής και διατροφής που θα βοηθήσει στη διόρθωση των υποκείμενων αιτίων της ανισορροπίας των ορμονών. Εάν υποψιάζεστε πως έχετε κἀποια ορμονική διαταραχή, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ώστε να προσδιοριστεί η καταλληλότερη για εσάς θεραπεία.

Προτεινόμενα προϊόντα Fertilovit που αξίζει να δοκιμάσετε:

  1. Fertilovit® F PCOS:Για καλύτερη ρύθμιση της ωοθυλακιορρηξίας, σε περιπτώσεις διαταραχών του έμμηνου κύκλου όπως συμβαίνει στην περίπτωση πολυκυστικής μορφολογίας των ωοθηκών.
  2. Fertilovit® F ΤΗΥ: Για την υποστἠριξη της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα
  3. Fertilovit® F ENDO: Στην περίπτωση σοβαρών διαταραχών της αναπαραγωγικής λειτουργίας που οι ορμονικές διαταραχές συνοδεύονται και από κακή ποιότητα ωαρίων.

 

 

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα