Ωμέγα 3 Λιπαρά οξέα (DHA & EPA) στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, από τα πλέον απαραίτητα θρεπτικά συστατικά είναι τα Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα, και πιο συγκεκριμένα το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) και το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA).

Τα Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα έχουν βρεθεί ότι είναι απαραίτητα τόσο για τη νευρολογική όσο και για την πρώιμη ανάπτυξη των οφθαλμών του εμβρύου. Μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι η προσθήκη EPA και DHA στη διατροφή των εγκύων γυναικών έχει θετική επίδραση στην οπτική και γνωστική ανάπτυξη του μωρού. Η πρόσληψη DHA από μια μαμά μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Φροντίζοντας τα επίπεδα DHA της να παραμείνουν βέλτιστα, εξασφαλίζει ότι το μωρό της πληροί τα κατάλληλα γνωστικά και συμπεριφορικά ορόσημα.

Ωστόσο, για πολλές γυναίκες η καθημερινή τους διατροφή φαίνεται να έχει σοβαρή έλλειψη σε αυτά τα κρίσιμα θρεπτικά συστατικά. Μάλιστα, αυτή η διατροφική ανεπάρκεια Ωμέγα-3 επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι έγκυες γυναίκες εξαντλούνται σε Ωμέγα-3 Λιπαρά οξέα επειδή το ίδιο το έμβρυο τα χρησιμοποιεί καθώς αναπτύσσεται για τη φυσιολογική ανάπτυξη του νευρικού του συστήματος.

Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν θετικά αποτελέσματα στην ίδια την εγκυμοσύνη. Η αυξημένη πρόσληψη EPA και DHA σύμφωνα με δημοσίευση στην επιθεώρηση Cochrane φαίνεται πως μειώνει τον κίνδυνο πρόωρων τοκετών και μπορεί να αυξήσει το βάρος γέννησης. Πιο συγκεκριμένα:

Η ομάδα των συγγραφέων εξέτασε προσεκτικά τα μακράς αλυσίδας Ωμέγα-3 λιπαρά και το ρόλο τους στη μείωση του κινδύνου πρόωρων τοκετών – ιδιαίτερα το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) και το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια και τα συμπληρώματα ιχθυελαίου. Εξέτασαν 70 τυχαιοποιημένες δοκιμές και βρήκαν ότι για τις έγκυες γυναίκες, η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης Ωμέγα-3 μακράς αλυσίδας:

 • μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού (λιγότερο από 37 εβδομάδες) κατά 11% (από 134 ανά 1000 σε 119 ανά 1000 γεννήσεις)
 • μειώνει τον κίνδυνο πολύ πρόωρου τοκετού (λιγότερο από 34 εβδομάδες) κατά 42% (από 46 ανά 1000 σε 27 ανά 1000 γεννήσεις)
 • μειώνει τον κίνδυνο απόκτησης μικρού μωρού (λιγότερο από 2500 γρ.) κατά 10%

Τα ωφέλη όμως των πολύτιμων αυτών θρεπτικών συστατικών δεν σταματούν εδώ.

Η έλλειψη Ωμέγα-3 Λιπαρών Οξέων αυξάνει επίσης τον κίνδυνο περιγεννητικής κατάθλιψης της μητέρας, είτε στη διάρκεια της κύησης είτε στη λοχεία. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι διαταραχές της διάθεσης μετά τον τοκετό μπορεί να επιδεινωθούν και να ξεκινήσουν νωρίτερα με επόμενες εγκυμοσύνες.

Τα Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα χρησιμοποιούνται επίσης μετά τον τοκετό για την παραγωγή μητρικού γάλακτος. Επιλέον υπάρχουν στοιχεία πως σε κάθε επόμενη εγκυμοσύνη, φαίνεται αυτά πως εξαντλούνται περαιτέρω. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η υψηλότερη κατανάλωση Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αλλεργιών στα βρέφη.

Από τα παραπάνω προκύπτει πως η πρόσληψη Ωμέγα 3 Λιπαρών Οξέων (DHA & EPA) στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι τρέχουσες συστάσεις συμβουλεύουν τις γυναίκες να καταναλώνουν τουλάχιστον 200 mg DHA την ημέρα. Οι κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συνιστούν στις έγκυες και τις θηλάζουσες γυναίκες να καταναλώνουν κατά μέσο όρο 300 mg DHA ή περισσότερο την ημέρα, είτε τρώγοντας ψάρια είτε λαμβάνοντας συμπλήρωμα με Ωμέγα-3 Λιπαρά οξέα. Άλλες μελέτες έχουν προτείνει έως και 600 mg DHA ημερησίως ως κατάλληλη δόση για έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.

Τo FERTILOVIT® For2 PLUS DHA είναι ένα προηγμένο συμπλήρωμα διατροφής ειδικά σχεδιασμένο για να υποστηρίζει με ασφάλεια τις ιδιαίτερες διαιτητικές απαιτήσεις των γυναικών που είναι έγκυες ή θηλάζουν, το οποίο περιέχει μεταξύ άλλων 200mg DHA, ανώτατης ποιότητας και βιοδιαθεσιμότητας. Στην περίπτωση που ο ιατρός κρίνει απαραίτητη επιπλέον χορήγηση DHA λόγω του ιατρικού ιστορικού της εγκύου (πχ αποβολές, προωρότητα) ή λόγω γνωστής διατροφικής ανεπάρκειας, τότε η ανάγκη αυτή μπορεί να καλυφθεί μέσω του Fertilovit® Omega 3 

Σε κάθε περίπτωση, τα Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα των Fertilovit®:

 • ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΙΧΘΥΕΛΑΙΟ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
 • ΕΧΟΥΝ ​ΧΑΜΗΛΗ ΟΣΜΗ
 • ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
 • ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΓΛΟΥΤΕΝΗ
 • ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ, ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΑΠΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΡΥΠΟΥΣ

Για κάθε σας ανάγκη σε Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα (DHA & EPA) είμαστε εδώ να σας εξυπηρετήσουμε.

 

0
  0
  Το καλάθι μου
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα