Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα ωάρια σου (και ίσως φοβάσαι να ρωτήσεις).

Οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να διερευνούν την ποιότητα και την ποσότητα των ωαρίων τους στην ηλικία των 30, όταν δηλαδή αρχίζουν να σκέφτονται ή αποφασίζουν να ξεκινήσουν μια οικογένεια. Μήπως όμως είναι ήδη αργά;

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα ωάριά σου:

Στην πορεία της ζωής τους, ίσως έχουν ενημερωθεί πως η κάθε γυναίκα γεννιέται με έναν συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων που μπορεί να παράγει χωρίς όμως να αντιλαμβάνονται πραγματικά την αξία της συγκεκριμένης πληροφορίας. 

Δυστυχώς, αυτό που πολλές φορές συμβαίνει σε εμάς τις γυναίκες είναι πως μόνο όταν ερχόμαστε αντιμέτωπες με διαταραχές της γονιμότητάς μας αντιλαμβανόμαστε πόσο πολύτιμα είναι τα «ωοκύτταρά», τα ωάρια μας και πόσο γρήγορα ελαττώνονται.  

Η επαφή μας μαζί σας, μας οδήγησε στο να και απαντήσουμε τις πιο συχνές σας ερωτήσεις: 

Τι είναι το ωοθηκικό απόθεμα και πως επηρεάζει την γονιμότητα;

Ως έμβρυα, όσο βρισκόμαστε ακόμα στην μήτρα της μητέρας μας, διαθέτουμε  5-6 εκατομμύρια ανώριμα ωοκύτταρα. Κατά τη γέννηση, μία φυσιολογική ωοθήκη περιέχει περίπου 1-2 εκατομμύρια ωοκύτταρα.

Οι γυναίκες δεν είμαστε σε θέση να παράγουμε νέα ωάρια, και στην πραγματικότητα, υπάρχει μια συνεχής μείωση του συνολικού αριθμού των ωαρίων κάθε μήνα.

Μέχρι τη στιγμή που ένα κορίτσι μπαίνει στην εφηβεία, παραμένει μόνο το 25% περίπου της συνολικής «δεξαμενής» των ωαρίων της, περίπου 300.000. Από εκεί και έπειτα, κάθε γυναίκα «χάνει» μέχρι την εμμηνόπαυση περίπου 1000 ωάρια μηνιαίως, ενώ ο ρυθμός απώλειας ωαρίων αυξάνεται από τα 35 και έπειτα. Καθημερινά η ποιότητα των ωαρίων επίσης μειώνεται, καθώς και τα ωάρια μας γερνάνε. 

Ο όρος «ωοθηκικό απόθεμα» αναφέρεται στην εναπομείνουσα ποσότητα ωαρίων στις ωοθήκες μιας γυναίκας που μπορεί να γονιμοποιηθούν και να οδηγήσουν σε ένα μωρό.

Η γονιμότητα μιας γυναίκας εξαρτάται από την ποιότητα και την ποσότητα των ωαρίων στις ωοθήκες της, καθώς και από το πόσο καλά τα ωοθυλάκια ανταποκρίνονται σε ορμονικά σήματα από τον εγκέφαλο. Ελλείψει άλλων παραγόντων υπογονιμότητας, το αποθεματικό των ωοθηκών είναι ο σημαντικότερος προγνωστικός παράγοντας του δυναμικού εγκυμοσύνης μιας γυναίκας.

Πως μπορεί να μετρηθεί το ωοθηκικό απόθεμα μιας γυναίκας;

Η Αντι-Μυλεριανή Ορμόνη ή αλλιώς ΑΜΗ είναι μια εξέταση που μας ενημερώνει για το ωοθηκικό απόθεμα μιας γυναίκας.

Η εξέταση της συγκεκριμένης ορμόνης (αιματολογικό τεστ) δίνει στον θεράποντα γιατρό μια γενική εικόνα της ποσότητας των βιώσιμων ωαρίων στο σώμα της ασθενούς. Η ΑΜΗ δεν δίνει πληροφορίες για την ποιότητα των ωαρίων, ούτε είναι προγνωστικός παράγοντας για την κύηση. Με την αξιολόγηση της ωοθηκικής λειτουργίας και του ωοθηκικού αποθέματος ο γιατρός σας μπορεί να προσδιορίσει την κατάλληλη θεραπεία για τις ανάγκες σας αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες σύλληψης. 

Με την πάροδο των χρόνων μειώνονται σταδιακά τα επίπεδα της ΑΜΗ στο αίμα ως ένδειξη γήρανσης των ωοθηκών.

Μια φυσιολογική ΑΜΗ βρίσκεται συνήθως σε αυτά τα επίπεδα: 

Ηλικία                 Επίπεδα ΑΜΗ (pmol/l)

20-29                    13.1-53.8

30-34                     6.8-47.8

35-39                     5.5-37.4

40-44                      0.7-21.2

Καταμέτρηση καταβολών ωοθυλακίων (AFC-Antral Follicular Count)

Η καταμέτρηση των καταβολών των ωοθυλακίων γίνεται μέσω ενδοκολπικού υπερηχογραφήματος. Με αυτόν τον τρόπο ο γιατρός σας μπορεί να μετρήσει τον αριθμό των ωοθυλακίων που αναπτύσσονται στις ωοθήκες. Αυτός ο αριθμός, σε συνδυασμό και με την ΑΜΗ, μπορεί κατά προσέγγιση να μας δώσει μία καλή εικόνα για τη δυναμική των ωοθηκών. 

Υπάρχει τεστ για την εξέταση της ποιότητας των ωαρίων;

Δυστυχώς ακόμη δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να εξετάσουμε την ποιότητα των ωαρίων. Γνωρίζουμε όμως πως καθώς μεγαλώνουμε η ποιότητα των ωαρίων μιας γυναίκας μειώνεται. Για αυτόν τον λόγο συστήνεται να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη στοιχεία, η οποία μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των ωαρίων. Ακόμη η πρόσληψη Q10 είναι απαραίτητη για την υγεία των ωαρίων σας. Τα Fertilovit F 35 Plus έχουν δημιουργηθεί ακριβώς για αυτόν το σκοπό. Για ακόμα πιο δύσκολες περιπτώσεις ωοθηκικής ανεπάρκειας, προτιμήστε τα Fertilovit F Endo.

Σε ποια ηλικία έχουν τα ωάριά μου την καλύτερη ποιότητα;

Το υψηλότερο απόθεμα βέλτιστης ποιότητας ωαρίων υπάρχει στην πιο γόνιμη δεκαετία της γυναίκας, περίπου στα μισά της δεκαετίας των 20. Μετά τα 35 η ποιότητα αυτή μειώνεται, σε κάποιες γυναίκες πιο δραματικά σε σχέση με κάποιες άλλες. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως μια γυναίκα στα 30 ή 40 δεν είναι σε θέση να συλλάβει. 

Υπάρχουν συμπτώματα που να υποδεικνύουν την μείωση του ωοθηκικού αποθέματος;

Δυστυχώς όταν κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα συμπτώματα, το μεγαλύτερο απόθεμα ωαρίων έχει ήδη εξαντληθεί. 

Ένα κοινό σύμπτωμα είναι η μείωση της διάρκειας του κύκλου, αν μια γυναίκα δηλαδή είχε έναν φυσιολογικό κύκλο 28 ημερών και μερικές φορές μέσα σε κάποιους μήνες ο κύκλος της μειώνεται στις 26,24 ή ακόμα και 21 μέρες, μπορεί να είναι ένδειξη μείωσης του αποθέματος. 

Άλλα συμπτώματα είναι οι εξάψεις, οι διαταραχές στον ύπνο και σίγουρα ή η έλλειψη περιόδου για κάποιους μήνες, όπου συνήθως καταλαβαίνουμε πως η γυναίκα έχει μπει στην κλιμακτήριο. 

Μπορεί μια γυναίκα να βελτιώσει την ποιότητα των ωαρίων της αλλάζοντας τον τρόπο ζωής της;

Ακόμη και με χαμηλό ωοθηκικό απόθεμα, οι θεραπείες γονιμότητας μπορεί να είναι επιτυχείς οδηγώντας σε εγκυμοσύνη. Υπάρχουν σίγουρα κάποιες αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα για καλύτερη ποιότητα ωαρίων. 

Η καλύτερη προετοιμασία που μπορείτε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή (ιδιαίτερα δε τη Μεσογειακή), να κόψετε το κάπνισμα και το αλκοόλ, να ασκείστε τακτικά και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. 

Μειώστε την κατανάλωση των «λευκών» τροφών όπως η ζάχαρη, τα ζυμαρικά, το αλάτι, το ψωμί και τα κορεσμένα λιπαρά. Ακόμη διαλέξτε μια προγεννητική βιταμίνη που να μπορεί να καλύψει τις δικές σας ανάγκες. 

Όσο δύσκολο και αν ακούγεται προσπαθήστε να μην αγχώνεστε. Το άγχος προκαλεί την παραγωγή μιας ορμόνης, της κορτιζόλης η οποία μπορεί να εμποδίσει την ωορρηξία.

Ενυδατωθείτε, η κατανάλωση αρκετής ποσότητας νερού είναι απαραίτητη για την υγεία των ωοθηκών σας, την ορμονική ισορροπία αλλά την παραγωγή υγιούς τραχηλικής βλέννης. 

Αν έχετε και άλλες απορίες για την ποιότητα και την ποσότητα των ωαρίων σας, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. 

Διαβάστε περισσότερα: 4 συμπληρώματα διατροφής για καλύτερη ποιότητα ωαρίων

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα