Η θλίψη και το άγχος είναι κοινές αντιδράσεις όταν ένα ζευγάρι έρθει αντιμέτωπο με την υπογονιμότητα. Είθισται τα περισσότερα άρθρα με αυτό το θέμα να επικεντρώνονται στη ψυχολογία των γυναικών και συχνά να παραμερίζεται ο ρόλος του άντρα και το πώς αυτός νιώθει, είτε η υπογονιμότητα αφορά εκείνον είτε τη σύντροφό του. Η υπογονιμότητα είναι μια συνθήκη ιδιαίτερα δύσκολη (και) για τους άντρες και πολλοί είναι εκείνοι που αισθάνονται πως μένουν απ΄έξω από συνομιλίες σχετικά με τις εξετάσεις, τις υποβοηθούμενες αναπαραγωγικές επιλογές και γενικά την αναπαραγωγική μέριμνα. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες που απευθύνονται σε γυναίκες, οι οποίες είναι σαφέστατα το επίκεντρο των διαδικασιών εξωσωματικής γονιμοποίησης και του τοκετού, αλλά υπάρχει ένα κενό όσον αφορά το κομμάτι με την ψυχοσύνθεση των αντρών. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι σε όλο αυτό θα πρέπει να σταθούν ως “βράχοι” στη σύντροφό τους ή αλλιώς να αναλάβουν το ρόλο του στωικού υποστηρικτή.
Με αφορμή τον μήνα της μητρότητας ας μπούμε για λίγο και στα παπούτσια των ανθρώπων που κρατούν σφιχτά το χέρι σε κάθε μαμά ή σε κάθε γυναίκα που προσπαθεί να γίνει μαμά.
Όταν η υπογονιμότητα συνδέεται άμεσα με εκείνον
Υπάρχουν πολλά συναισθήματα με τα οποία πρέπει να παλέψει αναφορικά με την υπογονιμότητα και, ας είμαστε ειλικρινείς, οι άντρες δεν είναι πάντα καλοί σε αυτό. Ιδιαίτερα όταν η υπογονιμότητα συνδέεται άμεσα με εκείνον. Είναι πολύ σύνηθες, οι άντρες να αισθάνονται απίστευτα ένοχοι καθώς το μεγαλύτερο μέρος της θεραπείας αφορά τη γυναίκα ασθενή, οπότε συχνά αισθάνονται ότι της προκαλούν μια απίστευτη ταλαιπωρία. Παράλληλα, αισθάνονται πως υπονομεύεται ο ανδρισμός τους και μάλιστα νιώθουν πολύ άβολα και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων που τους αφορά.
Όταν η υπογονιμότητα συνδέεται με τη σύντροφό του
Και σε αυτή την περίπτωση τα συναισθήματά του είναι τα ίδια. Όμως θα πρέπει να διαχειριστεί με σεβασμό και αγάπη και τα συναισθήματα της συντρόφου του και αυτό θέλει έναν ιδιαίτερο χειρισμό. Σαφέστατα, είναι εκείνος που θα της κρατήσει το χέρι λέγοντάς της πως όλα θα πάνε καλά, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως και εκείνος φοβάται και πως πολλές φορές μπορεί να φτάνει στο σημείο να χάνει την ελπίδα του. Τα συναισθήματα λοιπόν, για ένα αγαπημένο ζευγάρι είναι κοινά απλώς ο άντρας είθισται να μην τα εξωτερικεύει καθώς η πρωταγωνίστρια σε αυτή τη διαδικασία της υπογονιμότητας και της προσπάθειας είναι η γυναίκα. Και το γεγονός πως είναι πρωταγωνίστρια η γυναίκα -ένεκα και της άμεσης ταλαιπωρίας, εκείνος πολλές φορές αισθάνεται ως απλός παρατηρητής και πως δεν συνεισφέρει ουσιαστικά.
Η σημασία της υποστήριξης καθ’ όλη τη διαδικασία της προσπάθειας
Ας μιλήσουμε τώρα με δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα.
- Μερικοί άνδρες αισθάνονται ή νομίζουν ότι δεν πρέπει να κάνουν τίποτα περισσότερο από το να δώσουν σπέρμα καθ ‘όλη τη διάρκεια της εξωσωματικής διαδικασίας.
- Για πολλούς άντρες η εύρεση του χρόνου ώστε να ξεκλέψουν χρόνο από τη δουλειά και άλλες υποχρεώσεις ώστε να συνοδεύσουν τον σύντροφό τους σε ραντεβού δεν είναι σίγουρα δεδομένη και μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη, ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο βρίσκονται. Έτσι, συχνά αγχώνονται αναφορικά με το πώς θα καταφέρουν να είναι πάντα “εκεί”.
Επομένως, είναι δεδομένο πως οι άντρες που προσπαθούν να γίνουν πατέρες θα πρέπει να συμπεριληφθούν περισσότερο σε όλη τη διαδικασία, από τη ενημέρωση έως το χρονοδιάγραμμα των ραντεβού, προκειμένου να μην νιώθουν αποκλεισμένοι. Θα μπορούσε η συμμετοχή τους να στα ραντεβού να είναι πιο ενεργή, για παράδειγμα, μέσω Facetime ή τηλεφώνου, ώστε να μπορούν να είναι πάντα “εκεί” για να ακούσουν από πρώτο χέρι κάποιες πληροφορίες και όχι να αισθάνονται πάντα έξω από την πόρτα αλλά και έξω από όλη τη διαδικασία.
Η αυτο- φροντίδα και η σωστή ενημέρωση
Είναι σημαντικό κάθε γυναίκα να υπενθυμίζει και εκείνη στον σύντροφό της πως θα πρέπει να προσέχει εξίσου τον εαυτό του. Από τη σωστή διατροφή και τα συμπληρώματα που μπορούν να ενισχύσουν την αναπαραγωγική του υγεία μέχρι τον ποιοτικό ύπνο και την υιοθέτηση ενός σύνθετου υγιεινού πλάνου ζωής. Η φροντίδα της υγείας του άντρα είναι κάτι το οποίο (επίσης) υπονομεύεται λόγω κακής ενημέρωσης αλλά και στερεοτύπων. Υπάρχουν εξαιρετικά άρθρα αλλά και πολλά βιβλία που έχουν γραφτεί για την εμπειρία της υπογονιμότητας και το πώς ένας άντρας μπορεί να τη βιώνει. Είναι πολύ σημαντικό για ένα ζευγάρι να διαβάσει εμπειρίες και άλλων ανθρώπων ή να ακούσει ορισμένα εύχρηστα podcast με άλλα ζευγάρια που μοιράζονται τις πραγματικές ιστορίες τους.
Το δια ταύτα και η σημασία και της δικής μας υποστήριξης στον σύντροφό μας
Ας λάβουμε υπόψη ότι τα σημάδια που παλεύει μπορεί να μην είναι τα δάκρυα ή η εξωτερίκευση των συναισθημάτων. Το ό, τι κάτι δεν φαίνεται όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να έχει απομακρυνθεί και εκείνος από την οικογένειά του -που πολλές φορές δημιουργεί έξτρα άγχος στο κεφάλαιο απόκτησης παιδιού, ή από φίλους που έχουν παιδιά. Οπότε το να παραμείνουμε απόλυτα ενωμένοι και να νιώθει και εκείνος υποστήριξη είναι υψίστης σημασίας. Πολλές γυναίκες αισθάνονται ότι το να μοιραστούν τις ανησυχίες τους με τον σύντροφό τους τούς επιβαρύνει, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια. Οι ανησυχίες πρέπει να μοιράζονται και στις φοβίες να υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως πολλές γυναίκες αισθάνονται ανακούφιση όταν ο σύντροφός τους μοιράζεται τις ανησυχίες του. Αυτό συμβαίνει διότι έτσι γίνεται κάτι πολύ περισσότερο από μια κοινή εμπειρία, και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για διπλασιασμό του βάρους, αλλά για κατανομή του βάρους. Οι θεραπείες γονιμότητας μπορεί να είναι σκληρές για τις σχέσεις, αλλά δεν θα πρέπει να είναι. Σε κάθε περίπτωση, ένα από τα κύρια πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως δεν είμαστε οι μόνοι και πως η αλληλοϋποστήριξη είναι το κλειδί.