Η νόσος του Hashimoto, που ονομάζεται επίσης χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα είναι μια αυτοάνοση διαταραχή, δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα που προσβάλλουν τον ίδιο το θυρεοειδή αδένα και επηρεάζουν αρνητικά τις λειτουργίες του. Στις αναπτυγμένες χώρες, η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι η πιο συνηθισμένη αιτία υποθυρεοειδισμού.
Ποια είναι η κύρια αιτία της νόσου του Hashimoto;
Όλες οι επιστημονικές μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη αυτοάνοσων διαταραχών είναι πολυπαραγοντική. Αυτό σημαίνει πως περισσότεροι του ενός παράγοντες μπορεί να οδηγούν σε αυτή τη νόσο. Τα γονίδια, η διατροφή, το περιβάλλον, επιγενετικοί μηχανισμοί, το στρες, τα επίπεδα ορμονών αλλά και διάφοροι ανοσολογικοί παράγοντες, όλα αυτά μεμονωμένα ή σε συνδυασμό αποτελούν πιθανές αιτίες για την ανάπτυξη της νόσου.
Εκτός όμως από τις αιτίες, υπάρχουν και αρκετοί παράγοντες κινδύνου που καθιστούν πιο πιθανό να αναπτύξετε τη νόσο του Hashimoto κάποια στιγμή στη ζωή σας.
Οι παράγοντες αυτοί είναι:
- Το φύλο: Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα από τους άνδρες να αναπτύξουν τη νόσο του Hashimoto, για λόγους όχι απόλυτα κατανοητούς. Η πολυπλοκότητα του συνόλου των γυναικείων ορμονών φαίνεται πάντως να παίζει ρόλο σε αυτό.
- Ηλικία: Η πλειοψηφία των ατόμων με νόσο του Hashimoto έχουν ηλικία μεταξύ 20 και 60 ετών. Ο μεγαλύτερος όμως κίνδυνος φαίνεται να είναι στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 50 ετών και οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία.
- Ιατρικό ιστορικό αυτοάνοσων διαταραχών: Εάν ένα μέλος της οικογένειας έχει διαταραχή του Hashimoto ή κάποια άλλη θυρεοειδοπάθεια ή έχετε αντιμετωπίσει άλλες αυτοάνοσες διαταραχές στο παρελθόν, τότε οι πιθανότητες να αναπτύξετε κι εσείς τη νόσο του Hashimoto είναι μεγαλύτερες.
- Πρόσφατο τραύμα ή υψηλά επίπεδα στρες: Το έντονο άγχος, όταν δεν αντιμετωπίζεται, μπορεί να οδηγήσει σε ορμονικές ανισορροπίες όπως η επινεφριδιακή ανεπάρκεια, να προκαλέσει αλλαγές στη μετατροπή των θυρεοειδικών ορμονών από Τ4 σε Τ3 και γενικά να εξασθενήσει την ανοσολογική άμυνα του οργανισμού.
- Εγκυμοσύνη και λοχεία: Η εγκυμοσύνη επηρεάζει τις θυρεοειδικές ορμόνες με πολλούς τρόπους και είναι πιθανό ορισμένες γυναίκες να αναπτύξουν αντισώματα στον θυρεοειδή κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη.
- Διατροφικές διαταραχές και υπερβολική αθλητική δραστηριότητα: Τόσο ο υποσιτισμός όσο και η υπερβολική προπόνηση μπορεί να μειώνουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς και να προκαλέσουν ορμονικές ανισορροπίες.
Είναι το Hashimoto μία σοβαρή ασθένεια; Ναι, είναι αρκετά σοβαρή, διότι εάν δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, η ασθένεια του Hashimoto συνήθως συνεχίζει να εξελίσσεται και μπορεί να προκαλέσει χρόνια βλάβη του θυρεοειδούς. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει και σε άλλα προβλήματα υγείας όπως η υπογονιμότητα και συγγενείς ανωμαλίες στο νεογέννητο, αλλά και καρδιακά προβλήματα ή διανοητικές διαταραχές.
Η έγκαιρη λοιπόν διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου του Hashimoto είναι εξαιρετικά σημαντική. Ιδιαίτερα όσον αφορά την αντιμετώπιση, η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Ρωτήστε τον ενδοκρινολόγο σας για τις επιλογές σας και πως μπορεί, ένα προηγμένο σκεύασμα όπως το Fertilovit F THY, με 100 μg σεληνίου και άλλα ισχυρά αντιοξειδωτικά μικροθρεπτικά συστατικά που προάγουν την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, να σας βοηθήσει.