ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ

Ο Μάρτιος είναι ο παγκόσμιος μήνας εγρήγορσης για την ενδομητρίωση, μία κατάσταση που συνδέεται όχι μόνο με έντονους πόνους αλλά και υπογονιμότητα. Η σωστή πληροφόρηση είναι σημαντική για την καλύτερη διαχείριση της νόσου.

Η ενδομητρίωση είναι μια διαταραχή που αφορά έως και το 10% των γυναικών σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον επίσημο φορέα ενημέρωσης για τη νόσο. Στις γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση, ιστός παρόμοιος με εκείνον του ενδομητρίου μεγαλώνει εκτός της ενδομητρικής κοιλότητας.

Τα πιο συνηθισμένα σημεία όπου βρίσκεται ενδομητριωσικός ιστός εκτός μήτρας είναι οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες και το έντερο ενώ είναι ασυνήθιστο να βρεθεί εκτός πυέλου αλλά όχι αδύνατο.

Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου προκαλούν αλλαγές στον ενδομήτριο ιστό εντός και εκτός της μήτρας. Αυτό σημαίνει πως ο ιστός εκτός μήτρας αναπτύσσεται, παχαίνει και αποβάλλεται, με αποτέλεσμα φλεγμονή και έντονο πόνο για τη γυναίκα. Η φλεγμονή και ο πόνος με τον καιρό επιδεινώνονται καθώς ο διασπασμένος ιστός δεν μπορεί να αποβληθεί από την πύελο.

Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης μπορεί να περιλαμβάνουν έντονο πόνο, συμφύσεις μεταξύ των οργάνων της πυέλου και υπογονιμότητα.

Αλήθειες και μύθοι για την ενδομητρίωση

Μύθος: Ο πόνος στην περίοδο είναι φυσιολογικός, απλά κάποιες γυναίκες υποφέρουν περισσότερο από τις άλλες.

Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον «φυσιολογικό» πόνο περιόδου και τον εξουθενωτικό πόνο της ενδομητρίωσης. Εάν βιώνετε έντονους πόνους περιόδου που παρεμποδίζουν την ομαλή καθημερινότητα, μιλήστε με τον γυναικολόγο σας. Η ενδομητρίωση είναι μια νόσος που πολύ συχνά υποδιαγιγνώσκεται και πολλές γυναίκες ταλαιπωρούνται για χρόνια μέχρι να τεθεί η διάγνωση.

Εάν πιστεύετε πως ο γιατρός σας υποτιμά τα συμπτώματα που περιγράφετε, μη διστάσετε να ζητήσετε δεύτερη γνώμη.

Μύθος: Η γυναικολογική εξέταση δεν έδειξε κάτι παθολογικό, άρα οι πόνοι δεν οφείλονται σε ενδομητρίωση.

Ένας λόγος που η ενδομητρίωση συχνά αργεί να διαγνωστεί είναι πως ο μόνος βέβαιος τρόπος διάγνωσης είναι το χειρουργείο. Εάν ο γυναικολόγος υποψιάζεται πως τα συμπτώματα της γυναίκας μπορεί να οφείλονται σε ενδομητρίωση, θα κάνει πυελική εξέταση και θα χρησιμοποιήσει υπερηχογράφημα ή άλλη απεικονιστική μέθοδο για να ελέγξει το εσωτερικό της κοιλιάς. Με βάση τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων, ο γιατρός μπορεί να υποψιαστεί πως η ασθενής πάσχει από ενδομητρίωση. Επειδή όμως κι άλλες καταστάσεις προκαλούν παρόμοια εικόνα, μόνο η λαπαροσκοπική διερεύνηση θα δώσει σαφή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα: Είναι πόνοι περιόδου ή ενδομητρίωσης;

Mύθος: Οι γυναίκες «παραφουσκώνουν» τα συμπτώματα.

Όταν μια ασθενής διαμαρτύρεται έντονα για μια κατάσταση που ο γιατρός δεν μπορεί να «δει», ίσως είναι ευκολότερο να σκεφτεί πως η ασθενής του είναι υπερβολική. Η ενδομητρίωση όμως είναι μια πραγματική ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη ζωή της γυναίκας. Δεν είναι όμως μόνο ο φυσικός πόνος, αφού ο χρόνος πόνος, η δυσκολία στη διάγνωση και τα προβλήματα υπογονιμότητας συχνά επιβαρύνουν τις γυναίκες που πάσχουν με έντονο άγχος ή ακόμη και κατάθλιψη.

Εάν νιώθετε πως η κατάσταση της υγείας σας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα και τη διάθεσή σας, μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας. Αυτό θα μπορέσει να σας βοηθήσει να διαχειριστείς την επίδραση που μπορεί να έχει η ενδομητρίωση στη συναισθηματική σας ευημερία.

Μύθος: Οι γυναίκες με ενδομητρίωση δεν μπορούν να μείνουν έγκυες.

Η ενδομητρίωση είναι μια από τις βασικές αιτίες γυναικείας υπογονιμότητας. Για την ακρίβεια, σχεδόν το 40% από τις γυναίκες που παρουσιάζουν υπογονιμότητα έχουν ενδομητρίωση, αναφέρει ο αμερικανικός φορέας American College of Obstetricians and Gynecologists. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως κάθε γυναίκα με ενδομητρίωση δεν μπορεί να μείνει έγκυος. Ορισμένες μάλιστα συλλαμβάνουν χωρίς καμία «βοήθεια» ενώ σε άλλες περιπτώσεις η ιατρική παρέμβαση φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εάν έχετε διαγνωστεί με ενδομητρίωση, ο γιατρός σας μπορεί να σας εξηγήσει πώς η κατάσταση επηρεάζει την ικανότητά σας να συλλάβετε.

Εάν δυσκολεύεστε να μείνετε έγκυος ο γιατρός θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις επιλογές σας και να πάρετε τις αποφάσεις που ταιριάζουν σε εσάς και την οικογένειά σας.

Μύθος: Η υστερεκτομή είναι η μόνη εγγυημένη θεραπεία για την ενδομητρίωση.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα πως η υστερεκτομή είναι μια σίγουρη θεραπεία για την ενδομητρίωση. Παρότι η αφαίρεση της μήτρας μπορεί να προσφέρει ανακούφιση στην ενδομητρίωση ωστόσο δεν είναι απόλυτο αυτό, ακριβώς επειδή το πρόβλημα βασικά δεν αφορά τη μήτρα. Μετά την επέμβαση, τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης μπορεί να επιμείνουν ή να επιστρέψουν. Σε περιπτώσεις όπου ο γιατρός αφαιρεί τη μήτρα αλλά αφήνει τις ωοθήκες, σε ποσοστό έως και 62% σύμφωνα με δημοσίευση στην επιθεώρηση Facts, Views & Vision in ObGyn οι γυναίκες μπορεί να συνεχίσουν να βιώνουν τα συμπτώματα.

Προτού μια γυναίκα καταλήξει στην επιλογή της υστερεκτομής ως αντιμετώπιση για την ενδομητρίωση, χρειάζεται να συνυπολογίσει τους κινδύνους της μεγάλης αυτής επέμβασης αλλά και την αυξημένη πιθανότητα για καρδιαγγειακά νοσήματα εξαιτίας της χειρουργικής εμμηνόπαυσης.

Και παρότι δεν υπάρχει σήμερα μόνιμη θεραπεία για την ενδομητρίωση, οι ερευνητές εργάζονται σκληρά για την ανάπτυξή της. Σε ορισμένες γυναίκες, η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών έχει βρεθεί πως βοηθά στον περιορισμό των συμπτωμάτων ενώ πολλοί ειδικοί μιλούν για διατροφικές αλλαγές που συμβάλλουν στον περιορισμό των ενοχλήσεων.

Οι γυναίκες που βιώνουν χρόνιο πόνο εξαιτίας της εμμηνόπαυσης θα πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια για τη διαχείρισή του ώστε να μπορούν να ζουν μια πιο φυσιολογική και πλήρη καθημερινότητα.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει: Ενδομητρίωση και τρόπος ζωής και διατροφής

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει: Ενδομητρίωση: ποια φρούτα να προτιμήσετε αν πάσχετε από τη νόσο _ Human Reproduction Research

Η πατενταρισμένη φόρμουλα των FERTILOVIT® F ENDO   που έχει διαμορφωθεί επιστημονικά για τη διατροφική υποστήριξη των γυναικών με ενδομητρίωση, προσφέρει πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά καθώς και Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα,  που συμβάλλουν θετικά στη διαχείριση του πόνου καθώς και την ενίσχυση της γονιμότητας σε μοριακό επίπεδο.

Τα FERTILOVIT® F ENDO  , όπως και κάθε άλλο συμπλήρωμα διατροφής της οικογένειας των FERTILOVIT®, σέβονται τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και συμπληρώνουν ιδανικά κάθε ολιστική προσέγγιση με στόχο τη βελτίωση της υγείας των γυναικών που βιώνουν τα ανεπιθύμητα συμπτώματα της νόσου.

Καμπάνια των FERTILOVIT® για την ενδομητρίωση

 

 

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα