#MidwivesDay | Διεθνής Ημέρα Μαιών ή αλλιώς μία καλή αφορμή να αποτίσουμε φόρο τιμής στη σπουδαιότητα των μαιών

Η Διεθνής Ημέρα Μαιών είναι μια ετήσια γιορτή που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου. Οι γυναίκες, σε κάθε στάδιο της ζωής τους, χρειάζονται φροντίδα και προφανώς η ίδια φροντίδα είναι όχι απλώς ανάγκη αλλά απαραίτητη και υψίστης σημασίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού, αλλά και κατά την περίοδο μετά τον τοκετό. Καθ’ όλη τη διάρκεια μιας κύησης και προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία με επιτυχία, υπάρχουν επαγγελματίες που φροντίζουν τις εγκυμονούσες που δεν είναι άλλες από τις μαίες. Πρόκειται για επαγγελματίες υγείας που παίζουν καταλυτικό ρόλο στη ζωή κάθε μητέρας και που οι υπηρεσίες τους δεν έγκεινται απλώς στη φροντίδα μαμάς-νεογνού αλλά έχει βαθύτερο και σπουδαίο νόημα.

Ο ρόλος κάθε μαίας είναι κομβικός, πριν από την εγκυμοσύνη κατά της διάρκεια αυτής, κατά τον τοκετό, κατά τη γέννηση και κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του νεογνού. Τα βασικά χαρακτηριστικά τους περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση των φυσιολογικών, βιολογικών, ψυχολογικών, κοινωνικών και πολιτιστικών διαδικασιών αναπαραγωγής και πρώιμης ζωής. Η έγκαιρη πρόληψη και η διαχείριση επιπλοκών, η παραπομπή σε άλλες υπηρεσίες, ο σεβασμός της μοναδικότητας κάθε γυναίκας και κάθε ζευγαριού που θα φέρει στον κόσμο μία νέα ζωή και η σημασία της λέξης συνεργασία είναι μόνο κάποια από τα χαρακτηριστικά τα οποία είναι υψηλά στην ατζέντα της.

Μια ατζέντα δίχως ωράριο και με τεράστιο ηθικό και συναισθηματικά ευφυές πλαίσιο.

Μαία: Όχι απλά ένα επάγγελμα!

Μαία είναι εκείνο το άτομο που αφού εισήχθη σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα μαιευτικής, δεόντως αναγνωρισμένο στη χώρα στην οποία βρίσκεται, έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το προβλεπόμενο πρόγραμμα σπουδών  και έχει αποκτήσει τα απαιτούμενα προσόντα για να εξασκήσει το επάγγελμα. Η μαία αποτελεί έναν εξειδικευμένο βοηθό μαιευτικής και διαπιστευμένο επαγγελματία υγείας που έχει εκπαιδευτεί σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο ώστε να είναι ικανή στις δεξιότητες που απαιτούνται για τη διαχείριση φυσιολογικής (χωρίς επιπλοκές) εγκυμοσύνης, τον τοκετό και την άμεση μεταγεννητική περίοδο.

Το εν λόγω επάγγελμα αποτελεί τον πιο αρμόδιο επαγγελματία υγείας για διενέργεια φυσιολογικού τοκετού. Η μαία παρίσταται και επικουρεί τις επίτοκες, άγοντας τη διαδικασία του τοκετού. Επίσης, βοηθάει τις έγκυες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και τις λεχώνες και τα μωρά τους μετά τη γέννα. Πέρα από τον φυσιολογικό τοκετό, στα επαγγελματικά δικαιώματα της μαίας συγκαταλέγονται η λήψη κολπικού επιχρίσματος για διενέργεια τεστ Παπανικολάου, η παρακολούθηση του νεογνού έως την 28η ημέρα ζωής και η παρακολούθηση της κύησης από την αρχή μέχρι και 40 ημέρες μετά τον τοκετό, όπως και πολλά άλλα, όπως:

 • Για την ενημέρωση για αγωγή και πρόληψη της υγείας
 • Για την ενημέρωση της σεξουαλικής αγωγής και αναπαραγωγικής υγείας
 • Για τη μαιευτική φροντίδα κατά την έναρξη της κύησης
 • Για τη μαιευτική φροντίδα κατά τη διάρκεια εξωσωματικής (ivf)
 • Για την παρακολούθηση της κύησης χαμηλού κινδύνου
 • Για την προετοιμασία του τοκετού/ γονεϊκότητας
 • Για την υποστήριξη και εκτέλεση τοκετού στο σπίτι
 • Για την υποστήριξη για τοκετό στο μαιευτήριο
 • Για τη φροντίδα του νεογνού μέχρι την 28η μέρα
 • Για την υποστήριξη κατά τη διάρκεια παραμονής στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών
 • Για τη ψυχολογική υποστήριξη της λεχώνας, οικογένειας
 • Για τη μαιευτική φροντίδα της λεχώνας 40 ημερών
 • Για την υποστήριξη, την φροντίδα και του μητρικού θηλασμού
 • Για το μακροχρόνιο/παράλληλα με κύηση μητρικό θηλασμό
 • Για τη μαιευτική αποκατάσταση/ σεξουαλική υγεία

Τι σημαίνει η μαία για τον μαιευτήρα / γυναικολόγο

Εκτός από την κατάρτιση και τις ικανότητες της μαίας σε πρακτικό επίπεδο, ο μαιευτήρας / γυναικολόγος είναι από τους ανθρώπους που μπορεί και γνωρίζει να αξιολογεί πέρα από αυτά. Η συναισθηματική ευφυία, η ανιδιοτέλεια, η αγάπη για το λειτούργημα που ασκεί, η υψηλή αίσθηση της προσφοράς και της φροντίδας, ο αδιαπραγμάτευτος αξιακός κώδικας, το αυξημένο ηθικό επίπεδο, είναι στοιχεία που ένας γιατρός διακρίνει ώστε να εμπιστευτεί και να χρίσει τη μαία δεξί του χέρι.

Η λέξη εμπιστοσύνη περιλαμβάνει ένα πλούσιο λεξιλόγιο με ασφάλεια, διαφάνεια, αλήθεια, σεβασμό, εκτίμηση. 

Τι σημαίνει η μαία για μια γυναίκα που θέλει να γίνει μαμά (υπογονιμότητα, δευτερογενής υπογονιμότητα, IVF, επιπλοκές κύησης, παλίνδρομη κύηση κ.λπ)

Εκτός από τον ενεργό ρόλο τους σε όλο το δρόμο προς το ταξίδι της μητρότητας, σε ψυχολογικό επίπεδο, οι μαίες δεν συμβουλεύουν απλώς δίνοντας μεταφορικά χείρα βοηθείας.

Δίνουν πραγματικά το χέρι τους σε κάθε γυναίκα που θέλει να γίνει μαμά και σε κάθε εγκυμονούσα που φοβάται ότι η εγκυμοσύνη της δεν θα πραγματοποιηθεί με επιτυχία.

 • Η μαία είναι εκείνη η γυναίκα που το βλέμμα της λέει “όλα θα πάνε καλά” και η προσωπικότητά της είναι έτσι δομημένη που δημιουργεί οικειότητα και ασφάλεια.
 • Είναι εκείνη η γυναίκα που ως διά μαγείας παίρνει τον φόβο και τον μετατρέπει σε αισιοδοξία, όνειρο και ελπίδα.
 • Είναι η γυναίκα που παρέχει τεράστια μαιευτική φροντίδα όχι μόνο σε μια υγιή κύηση αλλά και στο τεράστιο κεφάλαιο των επιπλοκών, της υπογονιμότητας, αλλά και της δευτερογενούς υπογονιμότητας.
 • Είναι εκείνη η γυναίκα που ζει όλη τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης και που ο ρόλος της είναι σπουδαίος σε κάθε στάδιό της. Πρόκειται για το άτομο που θα εξηγήσει με τον καλύτερο τρόπο στη γυναίκα που θα υποβληθεί σε IVF τις οδηγίες του γιατρού και που θα είναι μαζί της σε όλο αυτό.
 • Είναι εκείνη η γυναίκα που θα είναι δίπλα σε κάθε εγκυμονούσα που μπορεί να έχει επιπλοκές.
 • Είναι εκείνη η γυναίκα που γνωρίζει τι θα πει παλίνδρομη κύηση και το ψυχολογικό κόστος που αυτή έχει. Είναι εκείνη που θα καθοδηγήσει, θα αποφορτίσει συναισθηματικά, θα συμβουλέψει, και θα φροντίσει σωματικά και ψυχολογικά όποια εγκυμονούσα ήρθε αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της αποβολής.
 • Είναι η γυναίκα που κρατάει το χέρι της μέλλουσας μαμάς από τον υπέρηχο μέχρι τον τοκετό.
 • Είναι εκείνη η γυναίκα που είναι αποθηκευμένη στο κινητό στη λίστα “αγαπημένα”.

Τι πρέπει να σημαίνει η μαία για όλους εμάς

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, πως η COVID-19 εποχή, έφερε πολύ δύσκολες συνθήκες στον τομέα των υγειονομικών συμπεριλαμβανομένων και των μαιών. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μαιών είναι πάντα μια καλή αφορμή για να αποτίσουμε φόρο τιμής στις μαίες που αφιερώνουν τη ζωή τους στη φροντίδα γυναικών, μητέρων και νεογνών. Να εκτιμήσουμε τις υπηρεσίες τους. Να αναγνωρίσουμε τη δουλειά τους και την υποστήριξή τους στις γυναίκες που έχουν όνειρο τη μητρότητα. Σήμερα είναι μια καλή ευκαιρία να μοιραστούμε την εκτίμησή μας για τις μαίες (και) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας το hashtag #MidwivesDay.

#MidwivesDay

Η Διεθνής Ημέρα Μαιών καθιερώθηκε το 1991 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών (ICM). Αποτελεί διεθνή γιορτή που αναγνωρίζει και αναδεικνύει το σπουδαίο έργο όλων των μαιών παγκοσμίως και υπογραμμίζει τις εργασιακές τους δεξιότητες. Υπολογίζεται πως ο κόσμος χρειάζεται 9 εκατομμύρια περισσότερες νοσοκόμες και μαίες για να επιτευχθεί καθολική κάλυψη υγείας έως το 2030. Θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα, πως ο ρόλος των μαιών και της μαιευτικής είναι απίστευτος και θεωρείται ότι είναι μια ασύγκριτη πολύπλευρη υπηρεσία με κομβικό ρόλο στη ζωή κάθε γυναίκας.

Από όλους εμάς στα Fertilovit®, ένα μεγάλο ευχαριστώ!

0
  0
  Το καλάθι μου
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα