Επιστήμονες σε πεδία που κυμαίνονται από την ανθρωπολογία έως τη νευροεπιστήμη, ζητούν απαντήσεις αναφορικά με το εστί έρωτας επί δεκαετίες. Η επιστημονική προσέγγιση αναφορικά με τον έρωτα είναι συχνά συγκλονιστική, και όπως με τις περισσότερες επιστήμες, δεν γνωρίζουμε αρκετά για να βγάλουμε σταθερά συμπεράσματα για κάθε κομμάτι του παζλ που τον συνθέτει. Αυτό που γνωρίζουμε, ωστόσο, είναι ότι μεγάλο μέρος του έρωτα μπορεί να εξηγηθεί από τη χημεία. Για παράδειγμα, ο πόθος που προκύπτει από τον έρωτα, ξεκινάει από τον εγκέφαλο και συγκεκριμένα από τον υποθάλαμο, που διεγείρει τις χημικές ουσίες οι οποίες είναι υπεύθυνες για τα συναισθήματα και κινητοποιεί το σώμα να στείλει σημάδια έλξης.
Η χημεία του έρωτα
Ο πόθος γεννάται από την επιθυμία για σεξουαλική ικανοποίηση. Η εξελικτική βάση γι’ αυτό πηγάζει από την ανάγκη αναπαραγωγής μας, μια ανάγκη για κάθε έμβιο ον. Μέσω της αναπαραγωγής, κάθε ζωντανός οργανισμός μεταδίδει τα γονίδιά του και συμβάλλει έτσι στη διαιώνιση του είδους του. Ο υποθάλαμος του εγκεφάλου παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό, διεγείροντας την παραγωγή τεστοστερόνης και οιστρογόνων, των ορμονών του φύλου από τους όρχεις και τις ωοθήκες. Ενώ αυτές οι χημικές ουσίες θεωρούνται στερεοτυπικά ως «αρσενικές» και «θηλυκές» αντιστοίχως, και οι δύο παίζουν ρόλο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Όπως αποδεικνύεται, η τεστοστερόνη αυξάνει τη λίμπιντο σχεδόν σε όλους.
Οι επιδράσεις είναι λιγότερο έντονες με τα οιστρογόνα, ενώ μερικές γυναίκες αναφέρουν ότι έχουν περισσότερο σεξουαλικά κίνητρα στην περίοδο της ωορρηξίας, όταν τα επίπεδα οιστρογόνων είναι υψηλότερα.
Χωρίς να μπούμε περαιτέρω σε πολύπλοκα επιστημονικά πεδία, ας συμφωνήσουμε σε κάτι πάρα πολύ απλό.
Όπως, ότι ο έρωτας είναι συνδεδεμένος άρρηκτα με την αναπαραγωγή, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα. Έτσι, είναι σημαντικό να εστιάσουμε στην τεράστια σημασία που έχει (και) στη διαδικασία της σύλληψης. Και εδώ, η πολυπλοκότητα του έρωτα μπορεί να είναι πιο απλή από όσο πιστεύουμε.
Η αξία του έρωτα όταν προσπαθείς να συλλάβεις
Ο έρωτας για τη διαδικασία
Αυτό πρόκειται πράγματι για μια πρόκληση, αφού αν τη δει κανείς από τη λάθος οπτική γωνία και αρνητικά προδιατεθειμένος, η διαδικασία αυτή μοιάζει τουλάχιστον απαιτητική και μη ευχάριστη. Προετοιμασία για τις απαραίτητες εξετάσεις, (βεβιασμένη) προσπάθεια για διατήρηση της λίμπιντο, αποχή από το αλκοόλ και όλες τις- κακές μεν, αλλά πιθανότατα αγαπημένες- συνήθειες για τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τη διαδικασία της σύλληψης, είναι μερικά μόνο από όσα τριβελίζουν συχνά το μυαλό των ζευγαριών.
Ναι μεν, αλλά:
Λένε ότι όταν σε μια πρόταση υπάρχει το “αλλά”, αναιρούνται όσα έχουν ειπωθεί πριν από αυτό και το νόημα βρίσκεται σε όσα το ακολουθούν.
Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν το “αλλά” σχετίζεται με την ενίσχυση της σύνδεσης ανάμεσα στους δύο συντρόφους, η οποία μέσα από τη διαδικασία αυτή θα γίνει πιο δυνατή, πιο ουσιαστική, ενώ θα επαναπροσδιοριστεί και θα στηριχθεί στα πιο γερά θεμέλια: Της προσπάθειας για τη δημιουργία της νέας ζωής. Πρόκειται για τη δύναμη του “μαζί”, που καμία μονάδα ποτέ δεν ξεπέρασε.
Ο έρωτας για το σώμα
Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας και ο σύγχρονος τρόπος ζωής κάνουν πολλούς από εμάς να αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα το σώμα μας. Μπορεί να γίνεται αργά και οι συνέπειές του να μην φαίνονται άμεσα, αλλά πρόκειται για μια κατάσταση που σταδιακά παγιώνεται. Τα γρήγορα γεύματα junk food στο lunch break της δουλειάς, ο ύπνος που ολοένα και θυσιάζεται στον βωμό των υποχρεώσεων και του άγχους και η άσκηση που περιορίζεται στο περπάτημα από το σπίτι μέχρι το αυτοκίνητο γίνονται τρόπος ζωής. Ένας τρόπος ζωής που εκτός από το να αποτρέπει τη γονιμότητα, είναι και άκρως αποτρεπτικός για να αγαπήσει κανείς το σώμα του.
Εν αντιθέσει, το lifestyle ενός μέλλοντα γονιού απαιτεί εξ ορισμού υιοθέτηση πιο υγιεινών συνηθειών. Ισορροπημένη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή, λήψη κατάλληλων βιταμινών, τακτική άσκηση, και επαρκής, ποιοτικός ύπνος είναι ό,τι χρειάζεται κανείς όχι μόνο για να γίνει μαμά ή μπαμπάς, αλλά και για να αγκαλιάσει το σώμα του.
Αυτό έχει αποτελέσει και τη δική μας έμπνευση στην γεμάτη αγάπη καμπάνια των Fertilovit® αυτό το μήνα #loveyourbody #loveweek #lovefor2 #loveyourfood
Ο έρωτας για τον άνθρωπό μας
Το στρες και η πίεση για την επίτευξη σύλληψης, μας κάνει συχνά να ξεχνάμε και τον βασικό λόγο για τον οποίο μπήκαμε εξ αρχής σε αυτή την προσπάθεια: Τον έρωτα για τον ή τη σύντροφό μας. Μέσα σε όλη αυτή την αγχωτική κατάσταση, δεν είναι καθόλου δύσκολο να υπάρξουν τριβές, διαφωνίες και εντάσεις, για αυτό και χρειάζεται να έχουμε πάντα κατά νου όλα όσα θαυμάζουμε, αγαπάμε και εκτιμούμε στο πρόσωπο αυτού που θέλουμε να γίνει γονιός του παιδιού μας. Άλλωστε θέλει ακριβώς το ίδιο, ο στόχος είναι κοινός και πηγάζει από αυτό που έφερε εξ αρχής το ζευγάρι κοντά, την ερωτική αγάπη.
Ο έρωτας για τη σωστή επικοινωνία
Είναι σημαντικό να μιλάμε ανοιχτά με τον σύντροφό μας για όσα μας προβληματίζουν. «Θα τα καταφέρουμε αυτή τη φορά;», «θα γίνουμε καλοί γονείς;», «εμπιστευτήκαμε τον κατάλληλο γιατρό;» είναι συνήθως ερωτήματα που απασχολούν και τους δύο, για αυτό και είναι καλύτερο να ειπωθούν ανοιχτά και να τεθούν προς συζήτηση και όχι να βασανίζουν τον καθένα ξεχωριστά στη σιωπή του.
Ο έρωτας στα χρόνια της πανδημίας
Είναι πια επίσημο: Η πανδημία είναι η δική μας «χολέρα». Είτε έχουμε διαβάσει το αντίστοιχο βιβλίο είτε όχι, έχει σημασία να μην επιτρέπουμε στις πρωτόγνωρες συνθήκες που μας περιβάλλουν να «μολύνουν» με οποιονδήποτε τρόπο τη δική μας προσπάθεια. Αν υπήρχε εμβόλιο κατά και των συναισθηματικών επιπτώσεων όλου αυτού, οι υποψήφιοι γονείς θα έπρεπε να το κάνουν πρώτοι. Μπορεί η ιατρική να μην έχει ακόμη προχωρήσει εκεί, αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχουν τρόποι απαλλαγής από το στρες, που δημιουργεί εν τέλει έναν φαύλο κύκλο αρνητικών συναισθημάτων και μας απομακρύνει από την επίτευξη του στόχου.
Ο έρωτας στα χρόνια της social-έρας
«Google, Google, Google;». Το έχουμε κάνει όλοι. Στο ιστορικό αναζήτησης του καθενός υπάρχει και από ένα «Τι να κάνω αν με πονάει το/η/ο ….», με τη μηχανή αναζήτησης να είναι πάντα έτοιμη να μας απαντήσει και εμάς πάντα πρόθυμους να καταλήξουμε με τα συμπτώματα κάθε σοβαρής ασθένειας ως άλλοι κατά φαντασίαν ασθενείς.
Ειδικά στην περίπτωση που ένα ζευγάρι προσπαθεί να αποκτήσει παιδί και είναι ευάλωτο συναισθηματικά, έχει σημασία να εμπιστεύεται αξιόπιστες επιστημονικές πηγές και φυσικά τις οδηγίες του γιατρού του. Εκείνου που το παρακολουθεί και γνωρίζει αναλυτικά το ιστορικό του. Εκείνου που με σεβασμό θα καθοδηγήσει υπεύθυνα, με απόλυτη ειλικρίνεια και συναισθηματική νοημοσύνη.
Ο έρωτας και το σαμποτάζ του έρωτα
Στην προσπάθεια επίτευξης εγκυμοσύνης, ξεχνάμε την αξία του έρωτα και όλα τα καλά που προσφέρει στη σωματική και ψυχική υγεία. Ακούγεται κλισέ ατάκα από ρομαντικό βιβλίο των 90s αλλά ο έρωτας είναι όντως ψυχωφέλιμος, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της καλύτερης πτυχής του εαυτού μας. Πρόκειται για εκείνη την ανεξήγητη ακόμη ιδιότητά του να κάνει τον καθένα να «ακτινοβολεί» ζωντάνια, να τον εμπνέει και να τον κρατά σε συνεχή εγρήγορση. Οπότε ναι, είναι σημαντικό να μην θυσιάζεται στον βωμό κανενός θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος τεστ εγκυμοσύνης.
Ο έρωτας ως σεξουαλική πράξη
Η συχνότητα του σεξ έχει σίγουρα αυξηθεί. Η ποιότητα όμως; Όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει συχνά ξεχνά να απολαμβάνει τη «διαδρομή» και επικεντρώνεται στον τελικό επιθυμητό προορισμό. Αυτό ωστόσο είναι από μόνο του διπλά μη ωφέλιμο, καθώς δεν εξυπηρετεί ούτε τις προσπάθειες εγκυμοσύνης ούτε την ψυχολογία του καθενός από τους δύο παρτενέρ. Η διατήρηση της σεξουαλικής επιθυμίας, εν αντιθέσει, και ενισχύει τις πιθανότητες σύλληψης και βοηθά το ζευγάρι να μην ξεχνά τη σημασία της απόλαυσης του σεξ.
Ο έρωτας που γέννα έρωτα
Ο έρωτας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη ζωή: Είναι πηγή ζωής, έμπνευσης, δημιουργίας και αγάπης. Ένα νέο μέλος στην οικογένεια, μια νέα ύπαρξη, πρέπει να σηματοδοτεί την έμπρακτη δήλωση του έρωτα αυτού, να τον απογειώσει και να τον βοηθήσει να εξελιχθεί.
Ένα πολύ απλό συμπέρασμα
Ο έρωτας είναι το κλειδί των πάντων. Δεν υπάρχει πόρτα που του αντιστέκεται, ούτε κάποιο αντικλείδι που μπορεί να τον αντικαταστήσει. Και αν κανείς ισχυριστεί ότι βρήκε κάποιου είδους αντικλείδι, μάλλον έχει πέσει θύμα κάποιας φθηνής απομίμησης.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό η αξία του να εξαίρεται και στη διαδικασία ενός ζευγαριού να συλλάβει, χωρίς να τίθεται σε δεύτερη μοίρα ή να θεωρείται δευτερεύων: Είναι ο λόγος που κινητοποιεί όλη αυτή τη διαδικασία, το κίνητρο πίσω από κάθε στάδιό της.