Η επιτακτική ανάγκη για ρύθμιση της «ορμόνης του στρες»
Όταν βιώνουμε αγχωτικές καταστάσεις, το σώμα μας θέτει σε χαμηλή προτεραιότητα πολλές σημαντικές λειτουργίες προκειμένου να εστιάσει στις “προσπάθειές” του στην παραγωγή της ορμόνης κορτιζόλης. Γιατί; Διότι η κορτιζόλη (στεροειδής ορμόνη που παράγεται από τα επινεφρίδια), επίσης γνωστή και ως «ορμόνη του στρες», δίνει στο σώμα την ώθηση που χρειάζεται για να επιβιώσει.
Το πρόβλημα λοιπόν δημιουργείται όταν το υπερβολικό άγχος αναγκάζει αυτόν τον μηχανισμό επιβίωσης να λειτουργεί μόνιμα σε υψηλή ταχύτητα, υπονομεύοντας τις κατά τα άλλα καλές προθέσεις της ορμόνης.
Σαφέστατα, με την άνοδο της τεχνολογίας και τις αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινότητας, το σώμα μας είναι εκτεθειμένο στο χρόνιο στρες του σύγχρονου lifestyle.
Αν δεν διαχειριστούμε σωστά αυτό το άγχος, η συνεχής ενεργοποίηση της κορτιζόλης μπορεί να προκαλέσει μεγάλο χάος όχι μόνο στο ανοσοποιητικό σύστημα όσο και στη γονιμότητα.
Η επίδραση της κορτιζόλης στη γονιμότητα
Σύμφωνα με τα λεγόμενα των ειδικών, όταν το σώμα παράγει υπερβολική κορτιζόλη για μεγάλες χρονικές περιόδους, αυτό έχει «επιβραδυντικό αντίκτυπο» στην έκκριση της ορμόνης που απελευθερώνει γοναδοτροπίνη (GnRH). Όταν η ορμόνη αυτή είναι χαμηλή, ο υποθάλαμος -το κέντρο ελέγχου ορμονών του σώματος- αποτυγχάνει να στείλει τα σωστά σήματα στην υπόφυση, που με τη σειρά της αποτυγχάνει να απελευθερώσει ορμόνη διέγερσης ωοθυλακίων (FSH) και ωχρινοτρόπο ορμόνη (LH), οι οποίες είναι απαραίτητες για να πραγματοποιήσουν οι ωοθήκες τη διαδικασία της ωορρηξίας.
Με λόγια απλά, αν και το σώμα εξακολουθεί να είναι σε θέση να παράγει FSH, η κορτιζόλη μπορεί να παρεμποδίσει την ομαλή χρήση της από την ωοθήκη. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ωορρηξία, που είναι φυσικά προαπαιτούμενη για να είναι μια γυναίκα σε θέση να μείνει έγκυος. Για αυτό και οι γυναίκες που ταλαιπωρούνται από χρόνιο άγχος, πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή στη σύνδεση κορτιζόλης-γονιμότητας καθώς μπορεί δυνητικά να κάνει πολύ (πολύ) δύσκολη τη διαδικασία επίτευξης εγκυμοσύνης.
Σαφέστατα και μια αγχωτική μέρα δεν θα διαταράξει ολόκληρο το σύστημα του οργανισμού. Ωστόσο, ένας αγχωτικός μήνας, θα μπορούσε να μειώσει τη δυναμική για αναπαραγωγή για τουλάχιστον έναν κύκλο. Πώς; Πολύ απλά προκαλώντας διαταραχές της περιόδου και σύγχυση στο αναπαραγωγικό σύστημα.
Οπωσδήποτε, ορισμένες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτές τις ορμονικές εξουθενώσεις λόγω του ό,τι έχουν χαμηλότερες αντοχές και ανθεκτικότητα στο στρες.
«Τι να κάνω;»
Βελτιστοποίηση της ισορροπίας της κορτιζόλης
Η σωστή διαχείριση του άγχους είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική υγεία και ευεξία, ενώ καθίσταται ιδιαίτερα κρίσιμη για τη γονιμότητα και την αναπαραγωγική υγεία. Με μερικές προσπάθειες και πειραματισμούς, μπορείτε να βρείτε τις μεθόδους εκείνες που λειτουργούν καλύτερα σε εσάς, όπως για παράδειγμα η ήπια σωματική δραστηριότητα, οι ασκήσεις με την αναπνοή, η yoga, ο βελονισμός, ο διαλογισμός.
Εάν βλέπετε το άγχος παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν είστε σε θέση να το διαχειριστείτε μόνες σας, η βοήθεια από έναν ειδικό ψυχικής υγείας κρίνεται απαραίτητη.
Η επίτευξη επαρκούς ύπνου, είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της παραγωγής της κορτιζόλης. Γυναίκες που αναπτύσσουν υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, μπορεί να καταλήξουν να κάνουν ανήσυχο ύπνο. Χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια για να χαλαρώσετε πριν πέσετε για ύπνο όπως λεβάντα, χαμομήλι και περγαμόντο.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση (περίπου 30 με 60 λεπτά τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα) είναι ένας από τους καλύτερους φυσικούς τρόπους στη διαχείριση του άγχους και στην εξισορρόπηση των ορμονών.
Μεγάλη σημασία έχει φυσικά και η τήρηση μιας υγιεινής και ποιοτικής διατροφής, βασισμένης σε ισορροπία πρωτεϊνών, υδατανθράκων και υγιεινού λίπους. Είναι γνωστό πως τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με κακή διαχείριση, μπορούν να συμβάλλουν σε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης και σε άλλες ορμονικές ανισορροπίες.
Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα και υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των ορμονών.
Αποφύγετε κακές συνήθειες όπως η υπερκατανάλωση καφέ, το αλκοόλ, το κάπνισμα και ο,τιδήποτε άλλο μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τα επίπεδα της κορτιζόλης, αλλά και τα επίπεδα αδρεναλίνης, αδενοσίνης και ντοπαμίνης.
Επενδύστε σε συμπληρώματα που μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στα υγιή επίπεδα ορμονών. Τα Fertilovit® για γυναίκες είναι εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής νέας γενιάς που προμηθεύουν τον γυναικείο οργανισμό με σημαντικές και απαραίτητες βιταμίνες, μικροθρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία που χρειάζονται για την ομαλή λειτουργία του.
Επειδή, βεβαίως, κάθε γυναίκα έχει διαφορετικές ανάγκες, η σειρά Fertilovit® περιλαμβάνει 4 διαφορετικά συμπληρώματα διατροφής ( F35 Plus, F Thy, F PCOS, F Endo) ώστε να μπορεί να επιλέξει το κατάλληλο για εκείνη.
Συμπερασματικά:
Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως ακόμα κι αν δεν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος δεν πρέπει να αφήσετε το σώμα σας να «πληγεί» από την κορτιζόλη. Το χρόνιο άγχος δεν επηρεάζει μόνο τη γονιμότητα, αλλά βλάπτει και το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα τις συχνότερες ασθένειες, την ανισορροπία του πεπτικού συστήματος κ.α.