Kορωνοϊός και Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Γιατί οι γυναίκες που πάσχουν πρέπει να προσέχουν περισσότερο.

Η πανδημία του κορωνοϊού φαίνεται πως θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα όλων, με το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα, ιδιαίτερα στις κρίσιμες περιόδους έξαρσης, την μεγαλύτερη παραμονή στο σπίτι, τις άσκοπες μετακινήσεις  και την κοινωνική απομόνωση.

Και παρότι αυτή η υποχρεωτική παραμονή μέσα και η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι για όλους δύσκολες, για τις γυναίκες
που παρουσιάζουν Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ), η συνθήκη αυτή μπορεί να είναι ακόμη πιο επιβαρυντική.

Τι είναι το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών

Πρόκειται για μία σοβαρή γυναικεία ορμονική διαταραχή που προκαλεί την υπερπαραγωγή ανδρογόνων (αρσενικών ορμονών) και μπορεί να έχει ολέθριες επιπτώσεις στην υγεία της γυναίκας που πάσχει. Οι εκφράσεις και οι επιπτώσεις του συνδρόμου μπορεί να είναι πολλαπλές:

Το ΣΠΩ επηρεάζει τον εμμηνορρυσιακό κύκλο προκαλώντας ακανόνιστες περιόδους, οδηγεί σε ανάπτυξη κύστεων στις ωοθήκες, επηρεάζει αρνητικά την καρδιαγγειακή υγεία, δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στο δέρμα και αυξάνει την τριχοφυΐα ενώ μπορεί να προκαλέσει και διαβήτη. Επιπλέον, καθιστά σε αρκετές περιπτώσεις δύσκολη τη σύλληψη καθώς τα επίπεδα των ανδρογόνων επηρεάζουν την ωοθυλακιορρηξία και την απελευθέρωση των ωαρίων.

Χαρακτηριστικά συμπτώματα

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, μπορεί να παρουσιάζει πολλά και διαφορετικά συμπτώματα, με κύρια τα παρακάτω. Εάν κάποια από αυτά σας φαίνονται γνώριμα, μιλήστε οπωσδήποτε με το γυναικολόγο σας.

  • Διαταραχές κύκλου-Ορμονικές ανισορροπίες
  • Υπογονιμότητα
  • Ακμή
  • Αυξημένη τριχοφυΐα, ιδιαίτερα στο πρόσωπο
  • Αλωπεκία
  • Αντίσταση στην ινσουλίνη
  • Παχυσαρκία – Δυσκολία απώλειας βάρους
  • Στρες- Κατάθλιψη
  • Κόπωση
  • Χαμηλή libido

Πιο συγκεκριμένα, μιλήστε με το γιατρό σας εάν:

Έχετε ακανόνιστο κύκλο. Ο ακατάστατος έμμηνος κύκλος και οι μεγάλες καθυστερήσεις της περιόδου, χωρίς να είστε έγκυος, αποτελούν ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του συνδρόμου και οφείλονται στην έλλειψη ορμονικής ισορροπίας στον οργανισμό. Έτσι, η γυναίκα μπορεί να έχει περίοδο οκτώ ή λιγότερες φορές τον χρόνο ή αντί για 28 ημέρες να έχει έμμηνο κύκλο των 35 ημερών ή μεγαλύτερο. Μερικές ασθενείς παρουσιάζουν επίσης μεγαλύτερη ή μικρότερη αιμορραγία από την φυσιολογική. Ειδικά εάν προσπαθείτε να συλλάβετε, μην αμελήσετε την άμεση επαφή με το γιατρό σας.
Βγάζετε τρίχες σε «λάθος» σημεία του σώματος. Στις γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο, οι ωοθήκες παράγουν υπερβολικές ποσότητες ανδρογόνων, τα οποία διεγείρουν την τριχοφυΐα – όχι όμως στο τριχωτό του κεφαλιού, αλλά γύρω από τις θηλές των μαστών, στον θώρακα, στους μηρούς ανάμεσα στα πόδια, στην κοιλιά, στο «μουστάκι» και κάτω από τη γνάθο. Με άλλα λόγια, οι τρίχες αναπτύσσονται σε σημεία όπου οι γυναίκες κανονικά δεν έχουν αυξημένη τριχοφυΐα.
Έχετε ακμή σαν να περνάτε δεύτερη εφηβεία. Τα αυξημένα ανδρογόνα προκαλούν επίσης ακμή, καθώς διεγείρουν την παραγωγή σμήγματος, ευνοούν την απόφραξη των πόρων και δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη των βακτηρίων που ευθύνονται για την ακμή.

Διαβάστε περισσότερα:

8 ενδείξεις ότι μπορεί να έχετε Σύνδρομο Πολύκυστικών Ωοθηκών

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και κορωνοϊός

Η τρέχουσα πανδημία κορωνοϊού (COVID-19) είναι μια ιδιαίτερη και σπάνια κατάσταση. Μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους σωματικά, αλλά και ψυχολογικά. Σε αυτές τις νέες συνθήκες διαβίωσης, πολλοί άνθρωποι αναμένεται να βιώσουν άγχος, έντονο στρες αλλά και κατάθλιψη.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπεἰας της Συμπεριφοράς, η κατάθλιψη είναι μία διαταραχή που επηρεάζει τη διάθεση, τις σκέψεις και συνήθως συνοδεύεται από σωματικές ενοχλήσεις. Επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες του ατόμου, τον ύπνο του, τον τρόπο που βλέπει τον εαυτό του και τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και αντιλαμβάνεται. Η κατάθλιψη δεν είναι το ίδιο με το φυσιολογικό, καταθλιπτικό συναίσθημα που περνά γρήγορα και έχει μικρότερη ένταση. Στην κατάθλιψη το καταθλιπτικό συναίσθημα έχει μεγάλη ένταση, διαρκεί περισσότερο και οδηγεί σε έκπτωση της λειτουργικότητας του ατόμου σε πολλούς τομείς της ζωής του.

Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους φυσικούς και ψυχολογικούς τρόπους με την έντασή της να ποικίλλει από το ένα άτομο στο άλλο.

Παρότι μπορεί όταν μιλάμε για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών να μην συνδέεται στο μυαλό μας με την κατάθλιψη, η σχέση μεταξύ τους έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά (ΜΕΛΕΤΕΣ 1, 2, 3)

Μάλιστα, το ποσοστό των γυναικών με ΣΠΩ και κατάθλιψη δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο:

Έως και το 40% από αυτές βιώνει συμπτώματα κατάθλιψης. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Psychoneuroendocrinology ανέδειξε ακόμη περισσότερο τη σοβαρότητα του θέματος, βρίσκοντας πως τα ποσοστά αυτοκτονίας ήταν επτά φορές πιο υψηλά σε γυναίκες με ΣΠΩ συγκριτικά με τις γυναίκες χωρίς το σύνδρομο. Οι λόγοι που κάνουν τις γυναίκες αυτές πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη είναι πολλοί.

Για παράδειγμα, οι διαταραχές στις ορμόνες του φύλου ή στην ινσουλίνη θα μπορούσαν να φέρουν μέρος της ευθύνης, ενώ η συννοσηρότητα που σχετίζεται με το ΣΠΩ (διαβήτης τύπου 2, μεταβολικό σύνδρομο και καρδιαγγειακά νοσήματα) μπορεί επίσης να επηρεάζει αρνητικά την ψυχοσύνθεση της γυναίκας.

Τα υψηλότερα επίπεδα αδρογόνων που σχετίζονται με την κατάσταση, μπορεί επίσης να συμβάλουν στα υψηλότερα ποσοστά διαταραχών διάθεσης σε γυναίκες με ΣΠΩ.

Δεν είναι όμως μόνο οι ορμονικές διαταραχές που μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη, καθώς οι αντιξοότητες που συχνά αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι πολλές: Αύξηση βάρους, υπογονιμότητα και δερματολογικά συμπτώματα, που όλα τους επηρεάζουν αρνητικά τη διάθεση.

Bιταμίνη D και κατάθλιψη

Η βιταμίνη D έχει συνδεθεί με πολλές λειτουργίες του οργανισμού καθώς και με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού – ένα σημαντικό όφελος κατά την πανδημία του κορωνοϊού που βιώνουμε. Έχει επίσης βρεθεί πως οι γυναίκες με ΣΠΩ παρουσιάζουν σε μεγάλο ποσοστό χαμηλή βιταμίνη D, ενώ στο γενικό πληθυσμό η ανεπάρκειά της συνδεθεί με πολλές χρόνιες νόσους, όπως διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο, καταστάσεις που επίσης είναι συχνές σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Κι αν οι λόγοι υγείας θα ήταν από μόνοι τους αρκετοί ώστε γυναίκες με ΣΠΩ -και όχι μόνο- να φροντίζουν να έχουν επάρκεια στην πολύτιμη αυτή βιταμίνη, επιστημονική μελέτη στην επιθεώρηση Journal of Gynecology and Endocrinology, έδειξε πως η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι σημαντικός ανεξάρτητος παράγοντας πρόγνωσης κατάθλιψης τόσο σε γυναίκες με το σύνδρομο όσο και σε γυναίκες χωρίς αυτό, ενώ και άλλες μελέτες έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα.

Και καθώς η βιταμίνη D δεν μπορεί να προσληφθεί σε επάρκεια μέσω των τροφών, τα συμπληρώματα διατροφής, όπως το ιχθυέλαιο και η βιταμίνη D έχουν δείξει αποτελεσματικότητα στη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Πώς θα φροντίσετε τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της καραντίνας για τον κορωνοϊό

Η διατροφή μπορεί να γίνει ισχυρός σύμμαχος αυτή την περίοδο, καθώς η ψυχολογική επιβάρυνση από την καραντίνα και τη νέα καθημερινότητα κάνει κάποιες στιγμές πιο έντονα τα αρνητικά συναισθήματα.

Οι κατάλληλες διατροφικές επιλογές και συνήθειες μπορεί να βελτιώσουν τα Συμπτώματα των Πολυκυστικών Ωοθηκών και να συμβάλουν στην εξισορρόπηση των ορμονών και τη σταθεροποίηση της διάθεσής σας. Οι παρακάτω καλές συνήθειες θα σας βοηθήσουν και αξίζει να τις υιοθετήσετε όχι μόνο αυτή την απαιτητική περίοδο αλλά και μακροπρόθεσμα.

  1. Τρώτε πλούσιο σε θερμίδες, αλλά πάντα υγιεινό και θρεπτικό πρωινό, και ισορροπημένα τα υπόλοιπα γεύματα σας. Δείτε εδώ πιο συγκεκριμένα τη μεγάλη σημασία του σωστού πρωινού για τα συμπτώματα των πολυκυστικών ωοθηκών.
  2. Προτιμάτε στη διατροφή σας να επικρατούν οι καλής ποιότητας πρωτεΐνες (π.χ. ψάρι, κοτόπουλο, γαλακτοκομικά λίγων λιπαρών, όσπρια) και σαλάτες από ωμά ή βρασμένα λαχανικά καθώς και φρούτα εποχής, υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Ενισχύστε τον οργανισμό σας με ένα διατροφικό συμπλήρωμα κατάλληλα παρασκευασμένο για γυναίκες που έχουν πολυκυστική μορφολογία ωοθηκών, όπως ακριβώς κάνει η μοναδική πατενταρισμένη φόρμουλα του Fertilovit F PCOS. Τo εξειδικευμένο αυτό συμπλήρωμα διατροφής νέας τεχνολογίας, περιέχει συστατικά τα οποία συμβάλλουν στην ομαλοποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, υποστηρίζουν τη φυσιολογική δράση της ινσουλίνης, ρυθμίζουν το βάρος, ευνοούν την ορμονική ισορροπία και συμβάλλουν θετικά στην ομαλοποίηση της ωοθηλακιορρηξίας.
  3. Επιλέγετε σύνθετους υδατάνθρακες (προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, ανάλατους ξηρούς καρπούς, φρούτα με τη φλούδα κ.λπ.).
  4. Αποφεύγετε τη ζάχαρη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες καθώς επιτείνουν τα συμπτώματα και συμβάλουν στη δημιουργία φλεγμονής στον οργανισμό, μια κατάσταση που συνδέεται με τα καρδιαγγγειακά νοσήματα και το μεταβολικό σύνδρομο, ακόμη και με τον καρκίνο.
  5. Αν, ωστόσο, επιθυμείτε κάτι γλυκό ή πλούσιο σε υδατάνθρακες, μην είστε υπερβολικά αυστηρή με τον εαυτό σας αυτή την περίοδο. Προσπαθήστε όμως να περιέχει μόνο υγιεινά λιπαρά (π.χ. ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς) ή συνδυάστε το με πρωτεΐνες. Με αυτό τον τρόπο θα προστατεύεστε από τις απότομες διακυμάνσεις της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα σας.
  6. Βάλτε στη ζωή σας τη φυσική δραστηριότητα. Βγείτε καθημερινά από το σπίτι, τηρώντας πάντα τους απαραίτητους κανόνες, για να περπατήσετε ή να τρέξετε στη γειτονιά σας. Ανακαλύψτε τα διάφορα προγραμμάτα γυμναστικής στο διαδίκτυο, ακολουθήστε τους αγαπημένους σας γυμναστές στα Social Media, και κάντε τα μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας. Με αυτό τον τρόπο  όχι μόνο θα κερδίσετε τα οφέλη της άσκησης στο σώμα σας (π.χ. βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, ρύθμιση του σακχάρου, μείωση του κοιλιακού λίπους που συνδέεται με το μεταβολικό σύνδρομο) αλλά θα δώσετε στον οργανισμό σας και τη δυνατότητα να συνθέσει περισσότερη βιταμίνη D (όταν είστε έξω) και να βελτιώσει συνολικά τη διάθεση του.
  7. Επικοινωνήστε με τους ανθρώπους που αγαπάτε. Μπορεί να βρισκόμαστε αυτή την περίοδο σε φάση κοινωνικής απόστασης αλλά αυτή δεν χρειάζεται και ψυχική. Μιλήστε στο τηλέφωνο, χρησιμοποιήστε στο κινητό ή στον υπολογιστή σας εφαρμογές που σας επιτρέπουν να μιλάτε και να βλέπετε τους συνομιλητές σας. Μοιραστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας αλλά και τις μικρές στιγμές της καθημερινότητας που μας φέρνουν όλους πιο κοντά.

Σε κάθε περίπτωση, εάν βλέπετε την ψυχολογία σας να χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, ζητήστε βοήθεια από τους ειδικούς.

Ειδικά αυτή την περίοδο, κανένας δεν μπορεί να διαχειριστεί με απόλυτη επιτυχία την καθημερινότητα, πόσο περισσότερο εάν συνυπάρχουν υποκείμενα θέματα υγείας, όπως το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, με τις επιπτώσεις που αυτό φαίνεται πως έχει στη συνολική διάθεση της γυναίκας που πάσχει.

 

 

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα