«Καθρέφτης» της ανδρικής υγείας η ποιότητα του σπέρματος.

Η ποιότητα του σπέρματος του άνδρα μπορεί να αποτελεί δείκτη της γενικότερης κατάστασης της υγείας του, σύμφωνα με την μεγαλύτερη έως σήμερα μελέτη που την αξιολογεί σε συνάρτηση με την αναπαραγωγική και την καρδιαγγειακή λειτουργία.

Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 5.200 Ιταλοί. Όσοι από αυτούς είχαν χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, διέτρεχαν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν περιττό σωματικό λίπος (μεγαλύτερη περίμετρο μέσης και υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος), υψηλή αρτηριακή πίεση (ιδιαίτερα την συστολική πίεση, δηλαδή τον μεγάλο αριθμό στη μέτρηση) και αυξημένη κακή χοληστερόλη (LDL) και τριγλυκερίδια. Είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες να διαθέτουν χαμηλά καλή χοληστερόλη (HDL).

Στους άνδρες με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων παρατηρήθηκαν επίσης αυξημένα ποσοστά μεταβολικού συνδρόμου, δηλαδή της συνύπαρξης δύο ή περισσότερων παθολογικών καταστάσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Οι πιθανές παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να έχουν οι πάσχοντες από το σύνδρομο είναι:

 • Η κοιλιακή παχυσαρκία (η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά)
 • Τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) ή ινσουλίνης
 • Η χαμηλή καλή (HDL) χοληστερόλη
 • Τα αυξημένα τριγλυκερίδια
 • Η αρτηριακή υπέρταση

Οι υπογόνιμοι άνδρες είχαν επίσης υψηλότερα ποσοστά αντοχής στην ινσουλίνη, που μπορεί να οδηγήσει στον σακχαρώδη διαβήτη, είπαν οι ερευνητές στο 100ο Ετήσιο Συνέδριο της αμερικανικής Ενδοκιρνολογικής Εταιρείας (ENDO 2018) που διεξήχθη στο Σικάγο.

Ως χαμηλά ορίσθηκαν τα επίπεδα των σπερματοζωαρίων που ήταν κάτω από 39 εκατομμύρια ανά εκσπερμάτιση.

Όσοι άνδρες είχαν χαμηλά επίπεδα σπερματοζωαρίων διέτρεχαν 12πλάσιο κίνδυνο υπογοναδισμού (ή χαμηλής τεστοστερόνης), συγκριτικά με όσους είχαν υγιή επίπεδα σπερματοζωαρίων.

Επιπλέον, οι μισοί άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη είχαν οστεοπόρωση ή οστεοπενία, δηλαδή χαμηλή οστική πυκνότητα που αποτελεί πρόδρομο κατάσταση της οστεοπόρωσης.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι υπογόνιμοι άνδρες είναι πιθανότερο να διαθέτουν σημαντικά συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας ή παράγοντες κινδύνου που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα αλλά και τη διάρκεια της ζωής τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Alberto Ferlin, αναπληρωτής καθηγητής Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μπρέσια (Βρεσκίας), στην Ιταλία.

Και συνέχισε: «Η αξιολόγηση της γονιμότητας παρέχει στους άνδρες μοναδική ευκαιρία για γενική αξιολόγηση της υγείας τους και πρόληψη νοσημάτων που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ίδια τους τη ζωή».

 

0
  0
  Το καλάθι μου
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα