Κρυφή απειλή η κατάθλιψη για τις γυναίκες με ενδομητρίωση

Η ζωή με την ενδομητρίωση δεν είναι καθόλου εύκολη για τις γυναίκες, ιδίως όταν βασανίζονται από χρόνιο πυελικό πόνο.

Ο πόνος αυτός είναι ένα από τα συχνότερα συμπτώματά της. Άλλοτε είναι συνεχής και άλλοτε επανεμφανιζόμενος. Υπονομεύει, όμως, τόσο πολύ την ποιότητα ζωής των γυναικών και επιφέρει τόσους περιορισμούς στην καθημερινότητά τους, ώστε ανοίγει το δρόμο στην ψυχολογική επιβάρυνση η οποία δεν αργεί να εξελιχθεί σε κατάθλιψη.

Η ενδομητρίωση είναι μία από τις συχνότερες γυναικολογικές παθήσεις, καθώς προσβάλλει το σχεδόν 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Είναι επίσης μία από τις συχνότερες αιτίες γυναικείας υπογονιμότητας, αφού ευθύνεται για ποσοστό έως 50% των κρουσμάτων της.

Η κατάθλιψη είναι κάτι παραπάνω από μια κακοκεφιά ή θλίψη για μερικές μέρες. Είναι μια επίμονη κατάσταση (τα συμπτώματά της διαρκούν από 2 εβδομάδες και πάνω) που μπορεί να υποβόσκει επί αρκετό καιρό πριν εκδηλωθεί.

Τα συμπτώματα που προκαλεί είναι πολλά και διαφορετικά. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται επίμονο αίσθημα θλίψης και κακοδιαθεσίας, απώλεια ενδιαφέροντος για τα πάντα και απώλεια ευχαρίστησης για πράγματα που έως πρότινος ήταν πηγή χαράς, απώλεια ενεργητικότητας και συνεχές αίσθημα κόπωσης, διαταραχές ύπνου (δυσκολίες στον ύπνο το βράδυ και υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας ή υπερβολικά πολλές ώρες ύπνου), αλλαγές στην όρεξη για φαγητό (άλλοι ασθενείς έχουν ανορεξία και άλλοι υπερφαγία επειδή στρέφονται στο φαγητό για παρηγοριά), οξυθυμία, ευερεθιστότητα, ευσυγκινησία, τάσεις απομόνωσης και πολλά άλλα.

Η εκδήλωση κατάθλιψης στις γυναίκες με ενδομητρίωση είναι εύλογη, δεδομένου ότι η πάθηση αποτελεί αιτία σημαντικού στρες. Επιπλέον, οι γυναίκες μπορεί να ταλαιπωρηθούν επί χρόνια έως ότου μάθουν τι τους συμβαίνει, ενώ μετά τη διάγνωση έρχονται αντιμέτωπες με τις συνεχείς θεραπείες για μία ανίατη πάθηση.

Πολλές, εξάλλου, αντιμετωπίζουν και πρόβλημα γονιμότητας, ενώ άλλες πενθούν για τη ζωή που κάποτε είχαν. Υπάρχουν επίσης γυναίκες οι οποίες δυσκολεύονται να προσαρμοσθούν στους νέους κανόνες που φέρνει στη ζωή τους η διάγνωση της ενδομητρίωσης.

Όπου κι αν οφείλεται, η κατάθλιψη δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται από τις ασθενείς ως ένα στίγμα που πρέπει να κρύψουν. Πρέπει να αναγνωρίζουν τα συμπτώματά της και να ζητούν ανοιχτά βοήθεια.

Οι γιατροί δύσκολα θα τις ρωτήσουν από μόνοι τους πως νιώθουν από ψυχολογικής πλευράς. Συνήθως θα ασχοληθούν με τα σωματικά συμπτώματα της ενδομητρίωσης, δηλαδή με την βαριά εμμηνόρροια, τη ναυτία, τον πόνο κ.λπ.

Επειδή όμως η κατάθλιψη μπορεί να γίνει απειλητική εάν αφεθεί ανενόχλητη να εξελιχθεί, οι γυναίκες πρέπει να ενημερώνουν τον γιατρό για τα ψυχικά συμπτώματα που έχουν, αλλά και για τυχόν επιδείνωση των σωματικών συμπτωμάτων τους. Μελέτες έχουν δείξει πως όταν μια γυναίκα με ενδομητρίωση αναπτύξει κατάθλιψη, τα συμπτώματα της γυναικολογικής πάθησης μπορεί να ενταθούν.

Είναι επίσης σημαντικό να ζητούν βοήθεια από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αντί να απομονώνονται από αυτά. Αν και οι μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις μπορεί να αποτελούν αληθινή πρόκληση, δεν πρέπει ποτέ να αποφεύγουν έναν καφέ με μια καλή φίλη ή λίγη συζήτηση με το ταίρι τους.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να θυμούνται ότι δεν ευθύνονται αυτές για την κατάστασή τους. Η ενδομητρίωση είναι αυτή που καταστρέφει την ψυχική τους διάθεση (υπάρχουν μελέτες που υποδηλώνουν ότι αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου). Επομένως αυτό που οι ίδιες πρέπει να κάνουν, είναι να αντισταθούν στις συνέπειές της.

To Fertilovit Fendo περιέχει πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και Ω-3 λιπαρά οξέα που μπορούν να υποστηρίξουν τον οργανισμό σας ώστε να αισθάνεται καλύτερα.

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα