Λίγες εβδομάδες απομένουν πριν τελειώσει το καλοκαίρι, όμως ποτέ δεν είναι αργά να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας, βελτιώνοντας τις πιθανότητες για φυσική σύλληψη ή προετοιμάζοντας καλύτερα τον εαυτό σας για τον κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης που πιθανώς έχετε σκοπό να πραγματοποιήσετε το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα στην οποία συμμετείχαν 6000 γυναίκες,  η καλοκαιρινή ηλιοφάνεια μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ενίσχυση της γονιμότητας. Στην ίδια έρευνα μάλιστα διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση και τον προηγούμενο μήνα είχαν εκτεθεί σε ηλιακό φως και αυξημένες θερμοκρασίες μεταξύ άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων, είχαν έως και 1/3 υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης!

Γιατί όμως το καλοκαίρι φαίνεται πως ευνοεί περισσότερο τη γονιμότητα μας;

Σε μεγάλο βαθμό αυτό συμβαίνει γιατί το φως του ήλιου επηρεάζει και ρυθμίζει τα επίπεδα της βιταμίνης D,  που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αναπαραγωγικής διαδικασίας.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άλλων βασικών ορμονών και να επηρεάσει αρνητικά την ωορρηξία και την παραγωγή σπέρματος. Αν και η βιταμίνη D μπορεί να βρεθεί στα τρόφιμα, ο κύριος τρόπος για να αποκτήσουμε αυτήν τη σημαντική βιταμίνη είναι μέσω του ηλιακού φωτός.

Όταν τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι επαρκή, οι γυναίκες μπορούν να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες προγεστερόνης και οιστραδιόλης, με αποτέλεσμα την πιο αποτελεσματική ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου και τη βελτίωση την ωοθυλακιορρηξίας.

Βελτιώνει η βιταμίνη D και την ποιότητα των ωαρίων;

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι στις γυναίκες, χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με χαμηλή AMH, Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών PCOS και ινομυώματα της μήτρας. Η βιταμίνη D βοηθά στην παραγωγή της AMΗ και την εξισορρόπηση των ορμονών στο PCOS για αυτό και η πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί δυνητικά να βελτιώσει την ποιότητα των ωαρίων και ως εκ τούτου τις πιθανότητες σύλληψης.

Διαβάστε περισσότερα: Χαμηλή ΑΜΗ και πιθανότητες κύησης.

Έχει σημασία η καλοκαιρινή ηλιοφάνεια και για τους άνδρες;

Ναι, το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τους άνδρες, καθώς σύμφωνα με μια άλλη μελέτη το σπέρμα είναι πιο ενεργό στους μεσαίους μήνες του έτους και δύο φορές πιο ενεργό τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο. Στους άνδρες, η βιταμίνη D έχει θετική επίδραση στην τεστοστερόνη, που επηρεάζει τη λίμπιντο ενός άνδρα, και βοηθά στο σχηματισμό σπέρματος.

Όσο λοιπόν ο καιρός είναι καλός, περάστε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε σε εξωτερικούς χώρους (πάντα με ασφάλεια), και απολαύστε όσο το δυνατόν περισσότερη βιταμίνη D, η οποία είναι απαραίτητη και για την υγιή ανάπτυξη των εμβρύων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενώ ανεπάρκεια της συνδέεται και με αυξημένη πιθανότητα αποβολών.

Μπορείτε να βρείτε τη βιταμίνη D και σε μια σειρά από τρόφιμα, όπως το γάλα, τα δημητριακά, τα αυγά, τα μανιτάρια και τα λιπαρά ψάρια. Όμως, συνήθως η ποσότητα βιταμίνης D που λαμβάνουμε μέσω φαγητού δεν είναι αρκετή. Η πλειονότητα της βιταμίνης D που χρειάζεται το σώμα σας παράγεται μέσω μίας βιολογικής/ χημικής διαδικασίας όταν το φως του ήλιου απορροφάται από το δέρμα.

Αυτός φαίνεται να είναι ο λόγος για τον οποίο τα ποσοστά εγκυμοσύνης είναι συχνά υψηλότερα τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς αυτό συμβαίνει όταν οι άνθρωποι πιθανότατα περνούν πολύ περισσότερο χρόνο έξω στον ήλιο.

Ποια είναι τα επιθυμητά επίπεδα βιταμίνης D;

Για την εκτίμηση των επιπέδων της βιταμίνης D μετράται ο μεταβολίτης της 25-υδροξυ-βιταμίνη D στο αίμα (25-OH D3). Αν και δεν υπάρχει απόλυτη συμφωνία μεταξύ των διαφόρων επιστημονικών αρχών σχετικά με τον καθορισμό των φυσιολογικών της επιπέδων στο αίμα, εκτιμάται ότι επάρκεια της βιταμίνης D υπάρχει όταν τα επίπεδα  25-υδροξυ βιταμίνης D3 είναι πάνω από  >30ng/ml.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ανάλογα με τα δικά σας επίπεδα βιταμίνης D, ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει πως έχετε ανάγκη έξρα χορήγησης βιταμίνης D μέσα από ειδικά συμπληρώματα διατροφής, τουλάχιστον μέχρι να αποκατασταθεί κάποια πιθανή ανεπάρκεια.

Τα FERTILOVIT® για γυναίκες περιέχουν μεταξύ άλλων, βιταμίνη D υψηλής καθαρότητας και βιοδιαθεσιμότητας, προκειμένου να υποστηρίζουν διατροφικά τη γονιμότητα και να συμβάλλουν θετικά στην ορμονική ισορροπία και την καλύτερη ποιότητα ωαρίων, προετοιμάζοντας ιδανικά το σώμα για σύλληψη.

Σχετικά συμπληρώματα: Fertilovit® F 35 PlusFertilovit® F ENDOFertilovit® F THYFertilovit® F PCOS, και για τους άνδρες Fertilovit® MT, με διαφορετικές συγκεντρώσεις στην βιταμίνη D, ανάλογα με την περίσταση.

 

FERTILITY BEYOND LIMITS – To Newsletter που κάνει τη διαφορά στη γονιμότητα σου.

Επιθυμώ να λαμβάνω το newsletter στα παρακάτω στοιχεία: