Ινοσιτόλες: ο ρόλος τους στη διατροφική διαχείριση του Συνδρόμου των Πολυκυστικών Ωοθηκών.

Σύμφωνα με νέες έρευνες, οι γυναίκες που πάσχουν από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) μπορούν να επωφεληθούν από τα μικροθρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στη σηματοδότηση της ινσουλίνης. Άλλωστε, είναι πολύ καιρό γνωστό πως η εξασθενημένη μεταγωγή σήματος στον υποδοχέα της ινσουλίνης, μπορεί να συμβάλει στο PCOS.

Τι σημαίνει όμως αυτό; Όταν καταναλώνουμε υδατάνθρακες, μεταβολίζονται και διασπώνται σε απλά σάκχαρα, τα οποία κατανέμονται σε όλο το σώμα με το αίμα μας. Τα κύτταρα του σώματος που χρειάζονται γλυκόζη, την «πιάνουν» και την χρησιμοποιούν για παραγωγή ενέργειας. Αυτή η διαδικασία, ωστόσο, απαιτεί ένα σήμα, που μπορεί να παρομοιαστεί με κάποιον που χτυπάει ένα κουδούνι πόρτας.

Στο σώμα, η ορμόνη ινσουλίνη, που εκκρίνεται από το πάγκρεας όταν υπάρχει πολύ γλυκόζη στο αίμα, είναι αυτή που πιέζει το κουδούνι. Μέσα στα κύτταρα, η παρουσία ινσουλίνης γίνεται κατανοητή μόνο όταν δίνεται ένα δεύτερο σήμα (ο ήχος του κουδουνιού της πόρτας). Στα κύτταρα του σώματός μας, χρησιμοποιείται ένα δεύτερο χημικό σήμα, ένας λεγόμενος δεύτερος αγγελιοφόρος. Στην περίπτωση της ινσουλίνης, οι ινοσιτόλες έχουν αυτό το ρόλο. Μόνο όταν απελευθερωθούν μέσα στο κύτταρο, το κύτταρο συνειδητοποιεί ότι υπάρχει κάποιος στην «πόρτα». Τώρα μπορεί να ανοίξει την πόρτα επιτρέποντας στη γλυκόζη να περάσει.

Στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών PCOS, φαίνεται ότι το βιολογικό αυτό κουδούνι είναι συχνά ελαττωματικό. Οι γιατροί αναφέρονται σε αυτό ως αντίσταση στην ινσουλίνη. Στην περίπτωση αυτή το σώμα προσπαθεί να πιέσει ξανά το κουδούνι, παράγοντας έτσι όλο και περισσότερη ινσουλίνη.

Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Εκτός από την απλή θεραπεία των συμπτωμάτων, μπορεί να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία. Πρώτον, ο υγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής, αντισταθμίζουν την συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων σακχάρου στο αίμα. Εκτός από αυτό, το  «κουδούνι της πόρτας» από το παράδειγμά μας, μπορεί να γίνει ξανά λειτουργικό, παρέχοντας αρκετούς ενδοκυτταρικούς δευτερεύοντες αγγελιοφόρους. Η συμπληρωματική χορήγηση ινοσιτολών για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Η ινοσιτόλη, ως δεύτερος αγγελιοφόρος, εμπλέκεται στο μεταβολισμό της ινσουλίνης σε δύο ισομορφές, την μυοϊνοσιτόλη (MI) και την D-chiro-ινοσιτόλη (DCI). Και οι δύο ανήκουν στη μοριακή οικογένεια σακχάρων, ωστόσο διαφέρουν στη θέση των ΟΗ-ομάδων τους. Είναι φυσικά συστατικά πολλών φυτικών και ζωικών τροφών και επίσης παράγονται στο σώμα μας. Ο ρόλος τους στο μεταβολισμό της ινσουλίνης ποικίλλει. Στο ήπαρ, η μυο-ινοσιτόλη προάγει την πρόσληψη σακχάρου από τα κύτταρα, ενώ η DCI τη σύνθεση γλυκογόνου. Στις ωοθήκες, η ΜΙ εξασφαλίζει κυρίως την πρόσληψη γλυκόζης, αλλά συμμετέχει επίσης στη δράση της ορμόνης FSH. Η DCI, από την άλλη πλευρά, ενεργοποιεί την σύνθεση των ανδρογόνων, που εξαρτάται από την ινσουλίνη.

Το κύριο πρόβλημα στο PCOS φαίνεται να είναι μια ανισορροπία μεταξύ των δύο ισομερών, τα οποία κανονικά μπορούν να μετατραπούν μεταξύ τους (Nestler und Unfer, 2015).

Ενώ οι αρχικές μελέτες έδειχναν ότι η συμπληρωματική χορήγηση με μυοϊνοσιτόλη (MI) ή με D-chiro-ινοσιτόλη ήταν πολλά υποσχόμενη και χωρίς παρενέργειες, για τους ασθενείς με προβλήματα γονιμότητας η τρέχουσα έρευνα υποστηρίζει τη χρήση και των δύο ισομορφών στην φυσιολογική αναλογία 40:1 (MI:DCI) (Nestler and Unfer, 2015).

Το 2013, ο Colazingari S ανέφερε ότι: «Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν σαφώς ότι μόνο η συνδυασμένη θεραπεία είναι σε θέση να βελτιώσει την ποιότητα των ωαρίων και εμβρύων, καθώς και τα ποσοστά εγκυμοσύνης, σε γυναίκες με PCOS που υποβάλλονταν σε IVF-ET».

Οι Bizzarri M και Carlomagno G, το 2014 ανέφεραν επίσης ότι: «Η φυσιολογική αναλογία αυτών των δύο ισομερών είναι 40:1 (MI/DCI) και φαίνεται να είναι η ιδανική προσέγγιση στη θεραπεία των διαταραχών του PCOS».

Παράλληλα ο Dinicola S και οι συνεργάτες του, το 2014, υπέδειξαν ότι: «Η σχέση MI/DCI, σε ένα συνδυασμό που αναπαράγει τη φυσιολογική αναλογία τους στο πλάσμα (40:1), αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση για την επίτευξη καλύτερων κλινικών αποτελεσμάτων, αντιμετωπίζοντας το PCOS τόσο σε επίπεδο ωοθηκών όσο και συστηματικά».

Σε όλα αυτά συμπληρώνουν οι Nestler και Unfer, (2015) ότι: «… το σημαντικό είναι η χορήγηση τόσο της MI όσο και της DCI να γίνεται σε μια σωστή αναλογία για την αντιμετώπιση του PCOS».

Την ιδανική αυτή αναλογία των ισομορφών της ινοσιτόλης προσφέρει η Ελβετική εταιρεία Fertilovit. Το συμπλήρωμα διατροφής Fertilovit F_PCOS, προϊόν best seller και στην Ελλάδα,  είναι ειδικά προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών που αναζητούν να αποκαταστήσουν τη χαμένη ισορροπία στις ινοσιτόλες και να προάγουν την καλή υγεία των ωαρίων τους, καθώς συνδυάζει τις ινοσιτόλες με άλλα προσεκτικά επιλεγμένα μικροθρεπτικά συστατικά, σε μια μοναδική ορθομοριακή αναλογία για μεγαλύτερο όφελος και αποτελεσματικότητα.

 

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα