Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Σοβαρές επιπτώσεις στη γονιμότητα

Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα αλλά και την έκβαση μίας κύησης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of the Endocrine Society.
Δυστυχώς πολλές γυναίκες  αναπαραγωγικής ηλικίες αλλά και έγκυες γυναίκες χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως “ασφαλέστερη εναλλακτική λύση” στο κάπνισμα, αλλά ελάχιστα είναι γνωστά για τις επιπτώσεις στη γονιμότητα και την έκβαση μίας εγκυμοσύνης.
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν αυξήσει σημαντικά τη χρήση των προϊόντων καπνού μεταξύ των νέων τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, ο αριθμός των μαθητών μέσης εκπαίδευσης που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα αυξήθηκε από 2,1 εκατομμύρια το 2017 σε 3,6 εκατομμύρια το 2018 – μια διαφορά περίπου 1,5 εκατομμυρίων νέων χρηστών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, φαίνεται πως η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου πριν από τη σύλληψη καθυστερεί σημαντικά την εμφύτευση ενός γονιμοποιημένου εμβρύου στη μήτρα, καθυστερώντας και μειώνοντας τη γονιμότητα. Οι ερευνητές επίσης αναφέρουν πως η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αλλάξει τη μακροπρόθεσμη υγεία και το μεταβολισμό των θηλυκών απογόνων – δημιουργώντας επιγενετικές μεταβολές στο αναπτυσσόμενο έμβρυο που επηρεάζουν και τις επόμενες γενιές.
Μάθετε περισσότερα:
“Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή αλλάζουν τις απόψεις μας σχετικά με την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων ως εναλλακτικών λύσεων στα παραδοσιακά τσιγάρα πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης “, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης δρ Kathleen Caron, Ph.D. (University of North Carolina at Chapel Hill, N.C.).
Σε κάθε περίπτωση, όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει, το κάπνισμα, σε όποια του μορφή, πρέπει να αποφεύγεται.
ΠΗΓΕΣ
0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα